Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_dlya_pidgotovki_do_ekzamenu_z_ZP 1111.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
449.02 Кб
Скачать

57. Поняття та види земель транспорту.

Суспільні відносини, пов'язані з діяльністю транспорту, регулюються ЗУ Про транспорт, кодексами (статутами) окремих видів транспорту, іншими актами законодавства України. До складу єдиної транспортної системи України входить: транспорт загального користування (залізничний, морський, річковий, автомобільний і авіаційний, а також міський електротранспорт, у тому числі метрополітен); промисловий залізничний транспорт; відомчий транспорт; трубопровідний транспорт; шляхи сполучення загального користування. Функціонування транспорту нерозривно пов'язане з використанням землі. Землі транспорту — самостійний різновид земель нес/г призначення. До земель транспорту належать землі, надані підприємствам, установам та організаціям залізничного, автомобільного транспорту і дорожнього господарства, морського, річкового, авіаційного, трубопровідного транспорту та міського електротранспорту для виконання покладених на них завдань щодо експлуатації, ремонту і розвитку об'єктів транспорту.

На підприємства транспорту, яким надані відповідні землі, покладені додаткові обов'язки щодо належного використання з/д(раціонально використовувати, не порушувати права та інтереси інших власників з/д і землекористувачів (у тому числі орендарів), не допускати заболочення, погіршення якості земель і забруднення їх промисловими та іншими відходами. Відповід. за порушення даних приписів, є персоніфікованою, тобто її будуть нести керівники транспорт. підприємств.

Землі транспорту можуть перебувати у державній, комунальній та приватній власності. Не можуть передаватись у приватну власність, землі під державними залізницями, об'єктами державної власності повітряного і трубопровідного транспорту.

Чинне законодавство з метою забезпечення належної експлуатації споруд та інших об'єктів транспорту, а також охорони земель від негативного впливу зазначених об'єктів на землях, наданих підприємствам транспорту, закріплює можливість встановлення охоронних зон з особливими умовами використання земель,такі зони створюються уздовж земель транспорту для забезпечення нормальних умов їх експлуатації, запобігання ушкодження, а також зменшення їх негативного впливу на людей та довкілля, суміжні землі.

58. Встановлення та зміна цільового призначення земель.

Землі України за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії:а)землі с/г призначення;б)землі житлової та громадської забудови;в)землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення;г)землі оздоровчого призначення; ґ) землі рекреаційного призначення;д)землі історнко-кудьтурного призначення;е)землі лісогосподарського призначення; є) землі водного фонду;ж)землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

Віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень одв та омс відповідно до їх повноважень. Крім віднесення земель до певної категорії, яке пов'язане із здійсненням правомочності по розпорядженню землею (фактично закріпленню основного цільового призначення), законодавству відоме переведення земель із однієї категорії до іншої. Таке переведення земель здійснюється в результаті зміни їх цільового призначення. Зміна цільового призначення земель провадиться овв або омс, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання у користування, вилучення (викуп) земель і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення об'єктів природоохоронного та історико-культурного призначення. Зміна цільового призначення земель, які перебувають у власності громадян або юридичних осіб, здійснюється за ініціативою власників з/д у порядку, що встановлюється КМУ. Зміна цільового призначення земель, зайнятих лісами, провадиться з урахуванням висновків ОВВ з пит. ОНПС та лісового господарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]