Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mev_mk2.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
290.82 Кб
Скачать

26. Єс. Сутність та етапи розвитку.

Європе́йський Сою́з — союз держав-членів Європейських Спільнот (ЄВС, ЄОВіС, Євратом), створений згідно з Договором про Європейський Союз (Маастрихтський Трактат), підписаним в лютому 1992 року і чинним із листопада 1993 р.

Спочатку ЄС був створений як спільний ринок або Європейське економічне співтовариство. Договір про організацію був підписаний у 1957р у Римі між ФРН, Францією, Італією, Бельгією, Нідерландами, Люксембургом. Початком того що на сьогодні є ЄС рахують Паризьку заяву міністра іноземних справ Ф. Шумана 9 травня 1950 р, який запропонував покласти все в –во вугілля і сталі Франції і ФРН під загальне керівництво.

У квітні 1951 р підписано Паризький договір про організацію Європейського обєднання вугілля і сталі (ЄОВіС) до складу увійшли 6 країн ( Бельгія, ФРН, Франція,Італія, Нідерланди).

В 1967 р. органи ЄОВіС злилися з Європейський економічним співтовариством і Євроатомом. Так характеризувався перший етап розвитку ЄС.

1.Це був етап зони вільної торгівлі 1958 – 1969рр. Були поступово відміненні митні тарифи і кількісні обмеження на взаємну торгівлю, запроваджувалися спільні митні тарифи і введена спільна митна торгівля щодо країн.

З 1962р введена в дію с/г політика.В цей період було створено Євроатом – це замкнуте економічне угрупування країн, які входять в ЄС, створено у 1957 р з метою обєднання ресурсів атомної енергії і атомної промисловості країни. У 1958 р. був підписаний договір про створення митного економічного союзу Бенілюкс(Бельгія, Нідерланди, Люксембург) строком на 50р, встурив в силу у 1960р.

2. етап – Митного союзу 1968 -1986рр. характеризуються активним розвитком переваг митного союзу країн

ЄС і зовнішньо – торгівельн. політики щодо третіх країн. У 1973р до ЄС приєдналась Велика Британія, данія, ірландія, у 1981 р -греція, у 1986 – португалія і іспанія.

3 етап 1987 -1992рр . у1987р був створений єдиний внутрішній ринок, відбувалося усунення митних формальностей, які ще залишалися, відмінено обмеження конкуренції в надані державних замовлень.,ю єдине правило оподаткування усунення лімітів на трансторт, зв'язок, ліквідація обмежень при працевлаштуванні громадян. Завершується процес створення ЄВС, вводиться в дію ЕКЮ – регіональна розрахункова грошова одиниця країн учасниць ЄС, яка проіснувала до 1 січня 1999р.

У 1991р на сесії ЄС було підписано угоду між ЄЕС і ЄАВТ про утворення ЄЕП в рамках якого з країн учасниць ЄАВТ користуються пільгами і перевагами країн ЄС. ЄАВТ було створено 1960р за ініціативи Великої Британії на противагу ЄС. З 1960 р до ЄС війшли Велика Британія, данія.

4 етап - до сьогоднінього часу. Кінець 1993 -1994 рр відбулося посилення політичної інтеграції, активний розвиток валютного союзу. У 1992р у м. маастрихті підписаний договір про ЄС. З січня 1999р введено Євро що замінив національну валюту держав у безготівковому розрахунку. До єє вступили з 1995р швеція, Фінляндія, Австр, …. Нині у ЄС 27 країн.

27. Проблеми участі України в інтеграційних процесах.

Для активного включення України до процесу міжнародної економічної інтеграції необхідно забезпечити відповідні передумови. Суть їх зводиться до створення в Україні такої соціально-економічної та політичної системи, яка була б сполучною з міжнародними інтеграційними системами. Відзначена сполучність досягається за допомогою становлення в Україні адекватних міжнародним інтеграційним угрупованням політико-правових, економічних, соціально-культурних та інфраструктури их відносин.

Як важливу передумову включення України в інтеграційні процеси можна виділити розвиток її двосторонніх та багатосторонніх відносин з іншими державами.

Принципово значимою передумовою включення України в інтеграційні процеси є встановлення зв´язків між її господарюючими суб´єктами та ТНК. Підключення наших підприємств до технологічного ланцюга, що діє в рамках ТНК, а також відкриття філій та дочірніх підприємств на території України є прямим шляхом до світового інтернаціоналізованого виробництва.

Як необхідна інституційна передумова включення України до світогосподарських зв´язків виступає її участь в роботі міжнародних економічних організацій, насамперед таких як ГАТТ/СОТ, МВФ, СБ, МОП та інших. Визначені передумови повинні виступати як вихідні у формуванні цілісної інтеграційної політики України.

Стосовно успішної реалізації регіональної інтеграційної стратегії, то, згідно з теорією міжнародної економічної інтеграції, необхідним є дотримання двох обов´язкових передумов: першої, яка полягає у близькості рівнів розвитку та інтернаціоналізації економіки країн-партнерів; другої - у наявності високорозвинутих економічних зв´язків між суб´єктами економічної діяльності країн, що інтегруються, інтенсивність яких усередині регіонального інтеграційного угруповання ще до початку інтеграційного процесу є вищою за зв´язки з іншими країнами чи групами країн.

З огляду на зазначені передумови, нині в Україні існують певні труднощі в реалізації європейського вектору економічної інтеграції.

По-перше, за рівнем ВВП на душу населення Україна значно поступається країнам - членам Євросоюзу. Так, за розрахунками Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України середній показник 15 країн ЄС (ЄС-15) до показника в Україні відноситься як 5:1, а 25 країн (ЄС-25) до українського показника - як 4:1. Нині відставання України від країн - членів ЄС за рівнем економічного розвитку набагато перевищує ті порогові величини, які є допустимими для учасників інтеграційних об´єднань.

По-друге, для успішного розвитку міжнародного інтеграційного процесу необхідно, щоб цей процес ґрунтувався, з одного боку, на високому рівні інтернаціоналізації економічних процесів, а з іншого - на відповідних процесах пріоритетного розвитку взаємних економічних зв´язків суб´єктів економічної діяльності країн, що інтегруються. Так, за підрахунками вчених того самого інституту, середній показник обсягу експорту на душу населення ЄС-15 є у 20 разів більшим за аналогічний показник України, а ЄС-25 - у 15 разів. Характерно, що високий рівень відкритості економіки (відношення обсягу зовнішньої торгівлі до ВВП) відбиває не зростаючу конкурентоспроможність українських товарів, а законсервовані структурні диспропорції (непомірну залежність від імпорту енергоносіїв та вимушений експорт низькотехноло-гічної металургійної продукції, виробництво якої поглинає значну частину «критичного» енергоімпорту).

По-третє, за найбільш інтегрованим показником - індексом людського розвитку, який включає всі параметри якості життя, починаючи від рівня добробуту населення та закінчуючи освітою, якістю медичної допомоги, демографічними проблемами, екологією та, навіть, тендерним питанням, - Україна серед 180 країн світу посідає лише 70-е місце. Прогрес, щоправда, є: у 1997 р. страна посідала 95-е місце, у 1998 - 102-е, у 2002 - 75-е, у 2003 р. -70-е місце. Проте рівень погодинної зарплати в Україні у 22 і більше разів менший за європейський, вищу освіту мають усього 36% людей (у країнах - нових членах ЄС - 50%), раціонально харчується лише кожна 10-та людина. На лікування одного українця держава виділяє лише 100 грн. на рік. Жінки отримують зарплату на 30% меншу, ніж чоловіки, у нас відсутні ріки й озера із чистою водою, а підприємства викидають щорічно по 86 кг шкідливих речовин на людину. В результаті тривалість життя є найнижчою у Європі. Не доживши до пенсії, у нас помирає третина чоловіків.

Поєднання цих характеристик робить проблематичним досягнення у близькій перспективі необхідних для інтеграції до ЄС рівнів інтернаціоналізації економіки та якості життя в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]