Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DRU_EKZ_.docx
Скачиваний:
415
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
305.69 Кб
Скачать

29. Повноваження, порядок формування та робота місцевих державних адміністрацій. Структура місцевих державних адміністрацій, їх діяльність.

Повноваження органа виконавчої влади — це закріплені за ним права й обов'язки. Обсяг повноважень, закріплених за кожним органом виконавчої влади відповідно до покладених на нього завдань і функцій виражає їх компетенцію.

Повноваження місцевих державних адміністрацій визначені статтею 119 Конституції України й Законом України «Про місцеві державні адміністрації» і поділяються на власні й делеговані.

Власні повноваження місцевих державних адміністрацій за змістом і ступенем охоплення об'єктів управління у свою чергу класифікуються на загальні (як органа загальної компетенції) і спеціальні (галузеві), які стосуються певної сфери суспільного життя.

До компетенції місцевих державних адміністрацій входить забезпечення в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади; забезпечення законності, правопорядку, прав і свобод громадян; виконання державних і регіональних програм соціально-економічного і культурного розвитку, програм охорони навколишнього середовища, програм національно-культурного розвитку меншин; підготовка й виконання відповідних районних і обласних бюджетів; управління, переданими в законному порядку об'єктами державної власності; здійснення державного контролю в межах, визначених законодавством; взаємодія з органами місцевого самоврядування та реалізація інших наданих державою повноважень.

Законодавством визначені такі основні галузеві повноваження місцевих державних адміністрацій, а саме в галузях:

- економічного і соціального розвитку — розробка програм соціально-економічного розвитку і забезпечення їх виконання;

- бюджету й фінансів — складання проекту відповідного бюджету й забезпечення його виконання;

- управління майном, приватизації й підприємництва — здійснення на відповідній території управління об'єктами, які перебувають у переданій до сфери управління державної адміністрації власності;

- містобудування, житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв'язку — організація експертизи містобудівної документації, забезпечення обслуговування населення підприємствами зазначених галузей;

- використання й охорони земель, природних ресурсів і навколишнього середовища — розробка і забезпечення виконання програм у сфері екології;

- науки, освіти, охорони здоров'я, культури, фізкультури і спорту, материнства і дитинства, сім’ї та молоді, соціального забезпечення й соціального захисту — реалізація державної політики в цих сферах;

- зайнятості населення, праці й заробітної плати — реалізація державних гарантій у сфері праці;

- міжнародних і зовнішньоекономічних відносин — забезпечення сприяння розвитку міжнародного співробітництва;

- оборонної роботи — забезпечення законодавства про військовий обов'язок.

Делеговані повноваження місцевих державних адміністрацій — це повноваження, що набувають адміністрації шляхом передачі їм для виконання від інших суб'єктів за власним рішенням останніх або на підставі закону.

Місцеві державні адміністрації здійснюють повноваження місцевого самоврядування, делеговані відповідними радами, а також повноваження органів виконавчої влади вищого рівня, делеговані їм у межах, визначених законами, КМУ. Передача місцевим державним адміністраціям повноважень інших органів супроводжується передачею їм відповідних фінансових, матеріально-технічних і інших ресурсів, необхідних для здійснення цих повноважень.

Як і будь-які органи виконавчої влади, місцеві державні адміністрації структурно впорядковані. Формування структур місцевих державних адміністрацій визначається постановою Кабінету Міністрів України від 18 травня 2000 р. № 821 «Про впорядкування структури місцевих державних адміністрацій». Постановою затверджений такий примірний перелік управлінь, відділів і інших структурних підрозділів обласної державної адміністрації.

I. Відділи й інші підрозділи апарата облдержадміністрації: організаційний відділ; відділ кадрової роботи та з питань державної служби; відділ роботи зі зверненнями громадян; юридичний відділ; загальний відділ; відділ контролю; відділ бухгалтерського обліку; відділ взаємодії із правоохоронними органами; відділ з питань правоохоронної та мобілізаційної роботи; відділ інформаційно-комп'ютерного забезпечення; господарський відділ; прес-служба; відділ з питань режимно-секретної роботи.

II. Управління, відділи й інші структурні підрозділи облдержадміністрації: головне управління сільського господарства й продовольства; головне управління економіки; головне управління праці і соціального захисту населення; головне фінансове управління; управління промисловості, енергетики, транспорту і зв'язку; управління вугільної промисловості (створюється у випадку потреби); управління капітального будівництва; управління житлово-комунального господарства; управління міськбудівництва та архітектури; управління з питань надзвичайних ситуацій і у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи; управління освіти й науки; управління охорони здоров’я; управління культури; управління з питань молоді, спорту і туризму та ін.

Структура районних державних адміністрацій формується з урахуванням примірного переліку управлінь, відділів і інших структурних підрозділів районної державної адміністрації.

І. Відділи й інші підрозділи апарата райдержадміністрації: відділ організаційної та кадрової роботи; загальний відділ; відділ контролю; юридичний відділ; фінансово-господарський відділ; відділ з питань оборони й мобілізаційної роботи; відділ внутрішньої політики; відділ з питань режимно-секретної роботи.

ІІ. Управління, відділи й інші структурні підрозділи райдержадміністрації: управління (відділ) сільського господарства й продовольства; управління економіки; управління праці та соціального захисту населення; фінансове управління; управління державної ветеринарної медицини; відділ з питань молоді та спорту; відділ міськбудівництва, архітектури та житлово-комунального господарства; відділ освіти; відділ культури; відділ з питань надзвичайних ситуацій і громадського захисту населення; служба у справах неповнолітніх; архівний відділ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]