Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
572.93 Кб
Скачать

Розділ II. Особлива частина

Тема 5. Класифікація і розподіл засуджених по видам установ, виконуючих покарання.

Питання для обговорення.

  1. Поняття класифікації засуджених. Її основні критерії і види.

  2. Розподіл засуджених по видам установ, виконуючих покарання.

  3. Прийом і облік засуджених в установах, виконуючих покарання.

Мета заняття: перевірити, закріпити та поглибити знання курсантів про поняття класифікації засуджених та її значення для розподілу засуджених на окремі групи з метою визначення виду установи виконання покарань, а також створення сприятливих умов для виправлення і ресоціалізації засуджених.

Загальні положення:

1. Класифікація засуджених передбачає їх розподіл на відносно однорідні категорії в залежності від різних критеріїв та особливостей особи засудженого. Вона створює необхідні передумови для реалізації принципу диференціації та індивідуалізації виправно-виховного впливу на засуджених, у значній мірі впливає на формування системи виправних і виховних установ, забезпечує ізоляцію різних по ступеню суспільної небезпеки і характеру поведінки категорії засуджених.

Класифікація засуджених доволі тісно пов’язана з категоріями злочинів у кримінальному праві (ст. 12 Кримінального кодексу України), з формою вини при скоєнні злочинів (ст. 25 Кримінального кодексу України), з віком, з якого настає кримінальна відповідальність (ст. 22 Кримінального кодексу України) та іншими кримінально-правовими інститутами, які виступають в якості критеріїв класифікації. Окрім цього, іншими критеріями класифікації можуть бути: ступінь педагогічної занедбаності засудженого; фізіологічні та соціальні особливості засудженого і т.п.

Таким чином, критерії класифікації засуджених і підстави їх розподілу на окремі категорії являються комплексним системним інститутом не тільки кримінально-виконавчого але й кримінального права. З урахуванням всіх критеріїв необхідно вірно визначати вид установи виконання покарання, в якій буде відбувати покарання конкретний засуджений.

2.Розподіл засуджених здійснюється згідно з їх класифікацією Державним департаментом України з питань виконання покарань, а не судом, як раніше було передбачено кримінальним законодавством України. Стосовно осіб, позбавлених волі, Державним департаментом України з питань виконання покарань розроблена і прийнята відповідна інструкція з питань розподілу, направлення і переведення для відбування покарання засуджених до позбавлення волі як на певний строк, так і довічного, що здійснюється Регіональними комісіями з цих питань, які утворюються в територіальних органах управління Державного департаменту України з питань виконання покарань. Всі спірні питання та непорозуміння щодо розподілу, направлення та переведення для відбування покарання засуджених розглядаються Апеляційною комісією з цих питань, яка утворюється безпосередньо центральним органом управління Державного департаменту України з питань виконання покарань.

Слід знати особливості розподілу деяких категорій засуджених за індивідуальними та персональними нарядами Державного департаменту України з питань виконання покарань, а також категорії засуджених, що направляються відбувати покарання без відповідних нарядів та залишаються у слідчому ізоляторі.

3. Прийом засуджених до арешту, обмеження волі, тримання в дисциплінарному батальйоні, позбавлення волі на повний строк та довічного позбавлення волі здійснюється адміністраціями установ, які виконують ці види покарання.

Стосовно засуджених до позбавлення волі адміністрація колонії зобов’язана протягом трьох діб повідомити суд, який постановив вирок про проведення його до виконання і про місце відбування покарання засудженим. Одночасно повідомляються члени сім’ї або близькі родичі за вибором засудженого.

Прийом засуджених в колонії детально врегульований відомчим нормативно-правовим актом Державного департаменту України з питань виконання покарань – Правилами внутрішнього розпорядку установ виконання покарань (розділ 5 § 26). На кожного засудженого, позбавленого волі, ведеться особова справа, інформаційна картка співробітниками відділу контролю за виконанням судових рішень. Таким чином здійснюється облік засуджених у колоніях. Окрім цього, кожного дня (не менше двох разів) здійснюється реальна перевірка кількості засуджених.