Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
572.93 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю:

  1. Поняття режиму і протиріччя його характеристика як засобу виправлення і ресоціалізації (ст. 6, 102 Кримінально-виконавчого кодексу України).

  2. Цілі режиму в місцях позбавлення волі.

  3. Функції режиму в місцях позбавлення волі.

  4. Основні вимоги режиму в місцях позбавлення волі.

  5. Технічні засоби нагляду і контролю в місцях позбавлення волі.

  6. Оперативно-розшукова діяльність у колоніях.

  7. Режим особливих умов у колоніях.

  8. Підстави застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів і зброї.

  9. Поняття засобів забезпечення режиму в місцях позбавлення волі і їх характеристика.

Завдання:

1.Романов О.Н. був засуджений до 2-х років позбавлення волі у колонії мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання. Адміністрацією колонії були вилучені гроші та цінні речі Романова О.Н., а також цивільний одяг до його звільнення від відбування покарання. Ці дії організація мотивувала вимогами ст. 102 Кримінально-виконавчого кодексу України.

Чи законні дії адміністрації?

2.Стаханов М.П., відбуваючи покарання в колонії середнього рівня безпеки, порушив лінію охорони і намагався скоїти втечу з колонії шляхом нападу на пост охорони. В цей час один із охоронців застосував вогнепальну зброю і поранив Стаханова.

Чи правомірні дії охоронця? Яку відповідальність буде нести Стаханов М.П. ?

3. Поляков Ю.П. відбуваючи покарання в колонії максимального рівня безпеки звернувся до начальника колонії з заявою про надання йому тривалого побачення у травні 2007 року. З особової справи Полякова Ю.П. видно, що попереднє тривале побачення надавалось йому у квітні 2007 року.

Яке рішення, у зв’язку з заявою буде законним?

4. Відбуваючи покарання у колонії середнього рівня безпеки засуджений Кононов В.М. звернувся з заявою до начальника колонії з проханням дозволити йому короткочасний виїзд за межі колонії у зв’язку з тяжкою хворобою близького родича, що загрожує його життю.

Яке рішення повинен прийняти начальник колонії?

5. Засуджений Малахов В.Д. звернувся з заявою до начальника колонії в якій містилось прохання про його переведення з колонії середнього рівня безпеки, яка знаходиться у м. Харкові, до колонії середнього рівня безпеки у м. Дніпропетровську, оскільки він вже п’ять років відбуває покарання у м. Харкові і бажає змінити обстановку.

Яке рішення буде відповідати вимогам закону?

6.Засуджений за тяжкий злочин за ч. 2 ст. 305 Кримінального кодексу України Яковлєв О.Д. відбув половину строку покарання у колонії середнього рівня безпеки і звернувся до адміністрації з проханням перевести його до дільниці соціальної реабілітації колонії. З особової справи Яковлєва О.Д. видно, що він характеризується позитивно, стає на шлях виправлення.

Чи підлягає заява Яковлєва О.Д. задоволенню?

7. За порушення установленого порядку відбування покарання до засудженого Крючкова А.Н. було застосовано начальником відділення соціально-психологічної служби колонії середнього рівня безпеки захід стягнення у виді дисциплінарного штрафу у сумі двох мінімальних розмірів заробітної плати.

Чи законне таке рішення?