Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
572.93 Кб
Скачать

Тема 6. Поняття і правове регулювання режиму в місцях позбавлення волі.

Питання для обговорення.

  1. Поняття, цілі і функції режиму в місцях позбавлення волі.

  2. Основні вимоги режиму в місцях позбавлення волі.

  3. Засоби забезпечення режиму в місцях позбавлення волі.

Мета заняття: перевірити, закріпити та поглибити знання курсантів про поняття режиму в місцях позбавлення волі, його основні вимоги, цілі і функції, а також засоби його забезпечення і роль у досягненні мети покарання.

Загальні положення:

1.Згідно з чинним законодавством (ст. 6 Кримінально-виконавчого кодексу України) режим відноситься до основних засобів виправлення і ресоціалізації засуджених. Враховуючи, що норма ст. 6 Кримінально-виконавчого кодексу України є загальною для всіх 12-ти видів кримінального покарання, то в певній мірі можна стверджувати про режим виконання і відбування будь-якого із 12-ти видів покарань (режим штрафу, режим арешту і т.п.). Але аналіз норм, які передбачають правила режиму свідчить, що поняття „режим” нормативно визначено тільки у зв’язку з виконанням покарання у виді позбавлення волі, де крім його поняття, регламентується велика кількість кримінально-виконавчих правовідносин, що пов’язані як зі змістом та вимогами режиму, так і з засобами його забезпечення в місцях позбавлення волі.

В режимі встановлені правообмеження, властиві покаранню, сутність яких виявляється в карі за вчинене. За допомогою режиму регламентуються правила поведінки засуджених і діяльність адміністрації установ виконання покарань. Від того, наскільки доцільно та ефективно організовано режим, залежить досягнення мети покарання.

Слід зазначити, що цілі покарання, які передбачені ст. 50 Кримінального кодексу України, знаходять подальший розвиток і втілення у нормах режиму, котрі спрямовані на забезпечення реалізації каральної, виховної, забезпечуючої та профілактичної функцій режиму у процесі виконання і відбування покарань.

2.Основні вимоги режиму в місцях позбавлення волі визначаються його ознаками й функціями і вбирають в себе сукупність правил, що регулюють порядок та умови виконання і відбування покарань.

Згідно з ч. 1 ст. 102 Кримінально-виконавчого кодексу України найважливішою вимогою режиму в місцях позбавлення є ізоляція засуджених від суспільства, в якій знаходить свій вираз і суттєвість покарання у виді позбавлення волі. Без ізоляції засуджених і похідних від неї обмежень не може бути і покарання у виді позбавлення волі. Всі інші багаточисельні вимоги режиму необхідно розглядати саме з позиції забезпечення ізоляції в місцях позбавлення волі.

Зміст режиму неоднаковий для різних категорій засуджених і залежить від їх класифікації і виду установи виконання покарань. У зв’язку з цим необхідно диференціювати зміст режиму в кожному різновиді установ виконуючих покарання. Вивчення цього питання обов’язково передбачає ознайомлення з главою 16 Кримінально-виконавчого кодексу України, правилами внутрішнього розпорядку установ виконання покарань та іншими відомчими нормативними актами Державного департаменту України з питань виконання покарань, що присвячені регламентації правил режиму.

3.Засоби забезпечення режиму в місцях позбавлення волі необхідно розглядати як сукупність організаційно-управлінських заходів щодо реалізації вимог режиму для досягнення мети покарання у процесі його виконання і відбування.

Слід мати на увазі, що виходячи з аналізу норм ст. 102 Кримінально-виконавчого кодексу України додержання вимог режиму в місцях позбавлення волі одночасно буде і засобами його забезпечення. Крім цього, необхідно знати і інші засоби забезпечення режиму, що містяться у Кримінально-виконавчому кодексі України і в інших нормативно-правових актах відомчого рівня.