Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / otvety_gossy_muzyka.doc
Скачиваний:
260
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
204.29 Кб
Скачать

11

1. Музичні заняття з дітьми раннього і дошкільного віку. Їх характеристика і структура.

Музичні заняття – форма навчального процесу, в якому водночас беруть всі діти того чи іншого віку. Вони колективно грають, співають, танцюють. Це найефективніша форма організації дитячої музичної діяльності, музичні здібності дітей дошкільного віку виявляються в спільній діяльності з дорослими та іншими дітьми. Заняття проводяться за програмою планомірно з усіх видів музичної діяльності. Робота за програмою будується в плані систематичних занять на яких цілеспрямовано розвивається активність, створюються передумови для їхньої дальшої участі в музичній діяльності. Педагог розподіляє матеріал на кілька занять, організовуючи кожне з них так, що воно є і самостійним і водночас ланкою цілісного педагогічного процесу. Кожне заняття має пов’язуватись з попереднім і наступним.

Музичні звуки володіють властивістю викликати активні дії дитини в ранньому віці. Він виділяє їх із всіх одержуваних вражень, сконцентровує на цьому увагу, жвавішає, прислухається. Все це дозволяє використовувати музику як засіб педагогічної дії.

На першому році життя дорослий наспівує дитині прості мелодії, грає на дитячих музичних інструментах, виконує з ним нескладні рухи.

В цьому віці у дитини формується емоційне відношення до оточуючого, реагує на різні інтонації, на звуки музичних інструментів, на яскраву іграшку. Доведено, що шляхом деяких вправ у всіх дітей можна сформувати здібність відрізняти інтервали від октави до терції.

Основні напрями музичного сприйняття в ранньому віці відбиті в програмі, яка складена по чотирьом віковим періодам.

До 2,5-3 місяців, спілкуючись з дитиною можна співати прості попєвки спокійного, лагідного характеру. Мелодичне звучання брязкальця, дзвоника, спонукає малюка прислухатися.

Від 2,5-3 до 5-6 місяців діти слухають веселі і спокійні мелодії, котрі дорослій наспівує або виконує на металофоні, тріолі. Дитина реагує на музику зосередженою увагою, посмішкою. Знаходити поглядом місце звучання.

Від 5-6 до 9-10 місяців діти продовжують емоційно відгукуватися на веселі і спокійні мелодії, які виконують голосом або на металофоні, тріолі. Високе та низьке звучання різних іграшок, дзвіночків, допомагає розвивати слуховій досвід дитині. З’являються перші самостійні прості рухи: дитина вчиться махати руками, дзвеніть брязкальцем, плескати у долоні, слухаючи танцювальну музику.

Від 9-10 до 12 місяців діти можуть по-різному відгукуватися на музику веселого і спокійного характеру. Вони слухають мелодії, виконані голосом, на металофоні, тріолі. Діти починають емоційно відгукуватися на ігрові дії дорослого, відповідати на веселу музику рухами (Хлопати у долоні, махати руками, пританцьовувати).

Вже на першому році проявляється здатність імітувати звуки («Ладусі» та маніпуляції з музичними іграшками брязкальцями, дзвіночками)

Другий рік -У цьому віці велику роль в музичному розвитку відіграють завдання на розвиток сенсорних здібностей. Це завдання на: розрізнення висоти, силі, тембру, тривалості звуку, ознайомлення з якими проходити у процесі грі із звучанням музичних іграшок, дитячими інструментами.

Формування музично - ритмічних рухів в цей період пов’язано з розвитком рухової діяльності. Дитина оволодіває одним із основних рухів під музику - ходьбою, а також деякими танцювальним елементами. У програмі музичного виховання для другого року життя визначені завдання: підводити до емоційного відчуття, на зміст та характер твору, формування сенсорних здібностей, зосередженість на них прислуханні, первісні співучі прояви, ритмічність в елементарних рухах.

Діти від 1 долі до 1,5 уважно слухають пісні («Пташка» М.Раухвергера), емоційно відгукуються на настрій пісні, розуміють про що співають, розрізняють тихе та голосне звучання. Діти ходять і танцюють під музику, освоюють прості ігрові рухи, танцювальні рухи: плескати у долоні, полуприсідання, помахи руками.

Від 1,5 до 2 років діти слухають музику спокійного характеру, веселого, маршевого, емоційно відгукуються на них, називають про що ця пісня. Розрізняють звуки по висоті в межах октаві; слухають мелодії виконані на металофоні, тріолі, грамзаписи, підспівують за дорослими, повторюючи склади, звуконаслідування.

Ходять під музику, змінюючи рухи за показом вихователя, виконують танцювальні рухи, хлопають у долоні, переступають з ноги на ногу, рухають руками вгору і вниз (пташка літає), з предметами: підняти прапорці, помахати ними, по дзвеніти брязкальцями, вдарити у бубон.

У ІІ групі раннього віку ведучу роль у музичному вихованні відіграють завдання на розвиток сенсорних здібностей: розрізнення висоти, сили, тембру, довжини звука, ознайомлення з якими відбувається у процесі гри з музичними іграшками, дитячими муз інструментами: (відгадувати хто кричить корова чи кошеня, ведмідь чи зайчик)

Формування музично-ритмічних рухів в цьому віці пов’язано з розвитком рухової діяльності. Дитина оволодіває ходьбою під музику.

Завдання для ІІ року : підводити до емоційного відчуття на характер музики, формування сенсорних здібностей, первісні співочі прояви, ритмічність в рухах під музику.

Для активізації дітей цього віку найбільш ефективним являються заняття тематично об’єднані яким-небудь ігровим образом («Петрушка»).

І мол групадіти починають свідомо орієнтуватися у своїх діях на муз заняттях: вони знають що музику можна слухати, співати під музику, танцювати. Музичний слух розвивається шляхом виконання завдань, дид ігр або вправ.

Музично-ритмічні рухи збагачуються за рахунок освоєння основних рухів – ходьби, бігу, підскакуванню.

Завдання: виховувати емоційний відгук на музику, розвивати вміння вслуховуватись в неї, розрізняти твори, формувати сенсорні здібності, співочі інтонації, ритмічність рухів.

Структура заняття: слухання, підспівування, муз-ритм. рухи (танок,гра)

ІІ мол група: діти вже досить розвинені і проявляють такі особливості як: впевненість та самовпевненість. Діти розрізняють тембр 2-3 інструментів, розрізняють голосне та тихе звучання, узнають знайомі пісні, формується вокально-хорові навички, формується координація рухів.

Завдання: виховання узгодженості рухів і музики, розвиток ритмічності, танцювальних рухів, розрізняти силу звучання, зміну темпу, розвивати бажання слухати музику, формувати навички колективних співів.

У розвитку музично-ритмічніх рухів дітей вчать рухатися спокійним, або швидким темпом, ритмічно бігати, легко підскакувати, піднімати прапорці, хустинку, махати ними залежно від музики. Розрізняти танцювальні рухи, кружляння по одному та в парах, добиватися узгодженості рухів під музику

В цьому віці ставиться завдання добитися протяжності звучання пісні.

Музичні заняття у всіх вікових групах тематичні, різновидові і комплексні.

Структура муз заняття: вправа, слухання музики, вправи для голосу і слуху, розучування пісень, танок, гра, гра на дит інструментах. Структура може варіювати, не обов’язково на кожне заняття включати гру на дит муз інструментах, можна включити пісеньку чи танцювальну творчість, залежить від завдань, яких ставить перед собою муз керівник.

Сер групав цьому віці дитина досить активна, самостійна, з’являється інтерес до музики, здобутий музичний досвід дозволяє дітям використовувати його в практичній діяльності. Діти легко взнають знайомі пісні, п’єси.

Завдання: 1)виховувати любов до музики, бажання її слухати, розвивати емоційність, музичне сприйняття. 2) вчити співати, музично-ритмічним рухам, виражати свої почуття до пісні, хороводу, танцю. 3) розвивати музично-сенсорні здібності, слух, ритм.

Слухання музики різних жанрів залучає дітей до зацікавленого, уважного слухання пісні до кінця, впізнавати на слух знайомі пісні, п’єси, танці.

Співи: виховувати зацікавленість, емоційне відношення до пісні, співати виразно природним голосом, розвивати співочу інтонацію, дикцію.

У формуванні музично-ритмічних рухів програма передбачає цілісне сприйняття твору: уміння рухатися, самостійно змінювати рухи, рухати в різних темпах, перешиковування, бігати легко, підстрибувати з просуванням вперед.

Структура: навчання співам, музично-ритмічним рухам, грі на музичних інструментах.

Старша група: з’являється інтерес слухати музику, розуміти її, займатися нею.

Завдання: 1) виховувати естетичне відношення до оточуючого, викликати потребу до слухання музики, вміння визначати характер, темп, динаміку та жанр музичного твору. 2) розвивати голос та слух, виразність і ритмічність рухів, гра на музичних інструментах. 3) активізувати творчу самостійність.

Співи – вихователь домагається правильного звукоутворення, інтонування.

Розвиток ритмічних рухів направлено на виконання рухів в залежності від характеру музики, вираженню у рухах потрібних відтінків, динаміки, темпу, діти оволодівають основними рухами: ходити легко, ритмічно, бігати з високим підніманням ніг, танцювальним – виставляти ноги вперед, дрібний шаг на місці, присіданн.

Навчання на музичних інструментах – ознайомлення із оркестром у виконанні дорослих. Спочатку діти прислухаються, а потім прості виконують пості вправи.

Діти ст групи вже можуть а) слухати п’єси, узнавати знайомі інструменти. Б) знати назви інструментів, місце знаходження високих звуків (справа) низьких (зліва). В) володіти прийомами гри на металофоні, флейті, і ударних. Г) грати прості ритми і попєвки із 2-3 звуків.

Соседние файлы в папке Алла.АБВГД