Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / otvety_gossy_muzyka.doc
Скачиваний:
260
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
204.29 Кб
Скачать

3. Методи і прийоми музично-естетичного виховання дошкільників.

Музичне виховання – це організований педагогічний процес, спрямований на виховання музичної культури, розвиток музичних здібностей дітей з метою формування творчої особистості дитини.

Методи музичного виховання визначаються як дії педагога, спрямовані на загальній музично – естетичний розвиток дитини. Вони будуються на основі активної взаємодії дорослого й малюка. Методи спрямовані на виховання естетичного ставлення до музики, емоційного відгуку, музикальної чутливості, оцінного уявлення, виразного виконання. Все це різні моменти загальної музикальності дошкільника видозмінюються залежно від віку. Відповідно мають змінюватися і методи виховання. Методи виховання різноманітні. Тому зупинимося на тих, які в теорії педагогіки вважаються основними: 1) переконання, 2) привчання, вправи. Метод переконання – процес виховання в даному русі – безпосереднє спілкування з музикою. Виконання її має бути досить яскравим, темпераментним і виразним. Виразне виконання музики є необхідною умовою донесення до слухача особливостей музичного твору. Дитина повинна зрозуміти, про що розповідає музика, що таке її добре навчання. Переконувати треба не лише безпосереднім впливом музики, а й організацією цілеспрямованої уваги, роз’ясненням теми, змісту, виражальних музичних засобів. Важливо поясненням, словом підсилити переживання дітей. Слід мати на увазі, що кожен розуміє музику по своєму. Педагог повинен словесним поясненням викликати певну спільність думок, переживань і спрямувати увагу дітей на особливості засобів музичного вираження., метод переконання сприяє розвиткові і благородних почуттів, доброго смаку, правильного розуміння виконуваних музичних творів. Вправи - як метод організації дитячої музичної діяльності. Щоб викликати інтерес до музики, потребу спілкування із звуковими образами, треба навчити дітей активно діяти, уважно слухати, розрізняти і порівнювати особливості звучання, навчити вловлювати нюанси. Ця робота ведеться послідовно – з дня на день. Методи навчання тісно пов’язані з методичними прийомами.

Метод вправ – музичне сприйняття у дитини активізується коли звучить уже у знайомому йому виконанні. Для цього педагог використовує грамзапис. При цьому мелодія удосконалюється. Дітя старшого віку цікавий прийом виконання пісень вихователем, показ.

Прийом – це частина меду, що виконую допоміжну роль. Прийоми бувають: художнє слово, показ, пояснення, виразне виконання твору, ігрові дії, показ ілюстрацій, вправляння.

Прийомів багато і кожен педагог обирає найефективніші. Прийоми відрізняються залежно від того, чого вчить педагог – співу, слухання, гри, танцю, і кого вчить – молодших чи старших дітей. Прийми навчання змінюються залежно від віку дітей. Візьмемо для прикладу розучування пісні, малят треба зацікавити зрозумілими їм, конкретними образами. Перед виконанням пісні «Пташка» М. Раухвергера педагог показує іграшку – пташку і каже: «Прилетіла пташечка і защебетала» діти почали прохати – почекай, не лети від нас! А пташечка полетіла собі (ховає птшку) – ой, діти, ви хочете щоб пташечка прилетіла? Я її покличу і пісеньку заспіваю. Педагог садить іграшку – пташку на піаніно і співає. Таким чином і методичний прийом набуває ігрового характеру, образ пташки стає доступним, наочним і зумовлює виразне виконання пісні. У старшій групі нема потреби використовувати цей прийом. Створювати настрій, пов’язаний з характером виконуваної пісні, допоможе вступне слово, поетичний уривок, показ ілюстрації. У дошкільній дидактиці підкреслюється значення методичних прийомів, які сприяють розвиткові самостійної діяльності. Ці прийоми використовуються також і в слуханні музики, коли педагог викликає дітей на розмову про музику, і вони висловлюють правильні і цікаві зауваження. Самостійні дії дітей можуть виявлятися і у виконанні завдань, у пошуках засобів розв’язання їх. Доцільні прийоми спрямовані на розвиток слухового самоконтролю, на оцінку якості виконання іншими дітьми Самостійні дії дітей не виключають показу прийомів виконання – порівняти звучання ______ чи рухливої пісні, допомогти правильно відтворити складну мелодію, показати окремі рухи у танці, характерну особливість у передачі музично – ігрового образу. Методи навчання і методичні прийоми пов’язані між собою. Методи вказують на ті способи, за допомогою яких педагог передає, а дитина засвоює музичний матеріал, необхідні виконавські навички, набуває вміння самостійно діяти. Отже методи бувають словесні, наочні, практичні.

Соседние файлы в папке Алла.АБВГД