Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / otvety_gossy_muzyka.doc
Скачиваний:
260
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
204.29 Кб
Скачать

2. Види дитячої музичної діяльності. Їх характеристика.

Гра - основна діяльність дітей дошкільного віку, в якій можуть бути хороводи, пісні, сюжетно - ролеві, рухливі ігри. В окремий підрозділ виділено музично - дидактичні ігри, в яких розвиваються музично - сенсорні здібності. Музично - самостійна діяльність виникає за ініціативою дітей в процесі ігор, сповнює їхнє життя цікавим змістом. Свята і розваги включають велику різноманітність видів і жанрів художньої музики, яка при творчій ініціативі вихователів та активності дітей вирішує великі завдання музично - естетичного виховання. Цим же завданням і відповідає і введення музики в повсякденне життя дитини. Музика супроводжує ранкову гімнастику, прогулянку, роботу, роботу, заняття з рідної мови, ознайомлення з природою і таке інше. Помірі розвитку активності дитини, його психічних функцій відбувається накопичення слухового досвіду, формуються перші співочі навички, збільшується об'єм танцювальних рухів, засвоюються елементарні відомості про музику. Музика передає різноманітний характер рухів спокійний, рухливий, поривчастий.

Ведучім в дитячій музичній діяльності є сприйняття. Для того щоб вивчити пісню дитина повинна її прослухати, а вивчивши прислухатися – виразна музика чи ні, як звучить. Рухаючись під музику дитина повинна її постійно слухати, слідкувати за її розвитком, передавати у рухах її характер. Для розвитку сприйняття важливу роль відіграє музично - сенсорне сприйняття дитини. У дитини розвивається сприйняття звуків різноманітного забарвлення.

Музично - дидактичні ігри потребують від дітей вміння слухати, і відтворювати голосом або рухами різні по висоті, динаміці, тембру звуки. Діти вчаться розрізняти тембри різних по звучанню дитячих інструментів або іграшок (барабан, бубен). Музично-дид ігри об’єднують музику з рухами.

Співи - один із важливих видів діяльності, дозволяє дитині музично розвиватися, у дітей починають формуватися перші вокально - хорові навички, розвиток голосу, слуху, пісенної творчості. Діти оволодівають навичками колективного співу в одному темпі, співати тихо, правильно інтонувати, виражати свої почуття. Співати природним голосом, розвивати співочі інтонації, дикцію, під час співу розвивати муз пам’ять, діти вчаться співати з супроводом і без супроводу.

Співи є самим масовим і доступним видом діяльності.

В музично - ритмічній діяльності ставиться задача більш точно передавати в рухах особливості музичної п’єси. Музично-ритмічна діяльність умовно поділяється на дві групи: сприйняття музики та відтворення її виразних особливостей в рухах. Перша група пов’язана із сприйняттям музики, а друга група направлена на освоєння рухових навиків у процесі музичних ігор, хороводів, танців. У дітей формується вміння виконувати різноманітні танцювальні рухи (галоп), вчаться орієнтуватися у просторі, робити перешиковування, розвивати координацію рухів. В старших групах діти розучують українські таночки (гопак), бальні (вальс), характерні, розвивається акторська майстерність.

В танцях діти вчаться слухати музику і починати рухи з текстом пісні або за вказівкою вих.-ля.

Поступово у дітей збагачується досвід сприйняття музики, збільшується об'єм музично - ритмічних рухів., що дозволяє ставити перед ними все більш складні задачі. Ритмічність ходьби, узгодженість рухів рук і ніг засвоюється дітьми поступово. При цьому важливим прийомом є ходьба на місці, високо піднімати ноги згинаючи в колінах.

Гра на музичних інструментах – Діти оволодівають навичками гри на муз інструментах, знають їх назви, розрізняють за тембром.

Слухання – у дітей виховувати позитивне ставлення до музики, розвивати муз слух, пам’ять. Вчаться розрізняти та називати характер музики, засоби муз виразності (темп, динаміку). Для цього муз керівник підбирає відповідний репертуар композиторів-класиків, твори народної спадщини, сучасних композиторів.

Діти повинні знати: назви інструментів: характер звучання інструментів; правила користування інструментами та зберігання їх; прийоми гри на них; розташування високих і низьких звуків на різних інструментах; назви нот і їхнє місце на пластинках металофонів і клавішах інших інструментів Діти повинні навчитися: володіти найпростішими прийомами гри на різних інструментах; правильно витрачати дихання, граючи на тріолах, кларнетах, дудочках; знаходити зручну аплікатуру, граючи на акордеоні, баяні, піаніно: приглушувати звучання тарілок, трикутників; правильно тримати руки, граючи на бубоні, барабані, струшуючи кастаньєтами, мара касами: грати в ансамблі, дотримуючись загальної динаміки, темпу; своєчасно вступати в гру і закінчувати її; користуватися елементарними динамічними відтінками; грати індивідуально найпростіші пісеньки, поспівки; привчатися підбирати на слух добре знайомі пісеньки, жартівливі співанки, лічилки, імпровізувати ритмічні і мелодійні поспівки.

Соседние файлы в папке Алла.АБВГД