Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / otvety_gossy_muzyka.doc
Скачиваний:
260
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
204.29 Кб
Скачать

13. Роль вихователя під час музичних занять та свят у різних вікових групах дошкільного навчального закладу.

Різноманітна діяльність вихователя на святкових ранках.

Вихователь має великі можливості прилучення дітей до музики: Най відповідальнішою є роль ведучого. Його емоційність, жвавість, вміння безпосередньо спілкуватися з дітьми, виразне виконання віршованих текстів, багато в чому впливають на загальний настрій і темп ведення свята. Ведучий повинен не лише добре знати програму, а й уміти швидко реагувати на несподівані випадкові зміни. Вихователі які не виступають в ролях, весь час не відходять від дітей своєї групи. Вони уважно стежать, як сприймають діти той чи інший виступ, співають разом з ними, підготовляють атрибути, деталі для костюмів, вчасно переодягають дітей, допомагають ним, якщо треба, при проведенні гри, танцю.

Найменших дошкільнят радують насамперед предмети, які вони тримають в руках: прапорці, повітряні кульки, квіти. Святкове оформлення кімнати вони помічають не відразу, до цього доводиться спеціально привертати їхню увагу, дати їм час роздивитися. Різноманітність яскравих вражень іноді може викликати в них певну загальмованість. Навички в них ще не стійкі і діти можуть забути порядок рухів, розташування в знайомому танку, тому вихователь допомагає їм весь час.

До програми ранків у молодших групах включаються більш видовищних моментів у виконанні старших дітей, дорослих. Дії малюків ще не складні, мало виявляється їхня самостійність. Пісні вони співають разом з вихователем, спочатку тільки підспівуючи йому. Танці й ігри проводяться за показом. Як сюрпризний виступ часто вводиться персонаж лялькового театру, який веде частину програми свята (Петрушка, Дід Мороз). Для старших дітей характерна більша активність у сприйманні та виконавській діяльності. Гарно прикрашена кімната, різні атрибути, костюми персонажів – все це приваблює увагу дітей. Вони самі помічають деталі оформлення, захоплюються світловими ефектами. На ранках діти старших груп багато в чому діють самостійно, без допомоги вихователя, впевнено проводять знайомі ігри, танці, беруть участь в інсценівках. Вони вільно орієнтуються в колективі, стежать за правильним виконанням дій товаришів. Ранок треба проводити в доброму темпі. Розтягнутість виступів, надто велика кількість їх порушують єдину лінію емоційно-фізіологічного навантаження. Уникнути цього допомагає насамперед активна участь дорослих у святі. При обговоренні сценарію на педраді необхідно визначити роль кожного вихователя, його обов’язки, призначити відповідальних за переодягання дітей, за регулювання світлових ефектів, за точний вихід окремих персонажів, допомогу в проведенні сюрпризних моментів і т. д.

Після свята діти довгий час згадують виступи, які їм сподобалися. Вихователь прагне закріпити найзмістовніші, багаті враження, пов’язуючи їх з тематикою свята. Вони зафіксовуються в малюнках, ліпці, розповідях та бесідах. Діти повторюють танці, пісні, дії окремих персонажів, що припали їм душі. Вихователь бере участь у цих бесідах, підсумовує враження дітей, виділяючи основне, найважливіше, пояснює незрозуміле. В деяких дитячих садках є добра традиція закріплення святкових вражень на музичному занятті. Діти приходять до залу, все ще святково оформленого, де залишені деталі костюмів, атрибути для ігор. Педагог пропонує дітям згадати, що їм сподобалося на ранку, поділитися враженнями і виконати за бажанням пісні, вірші, ігри, танці, драматизації. Деякі виступи можна повторити 2-3 рази із зміною виконавців. Усе це допомагає глибше відчути зміст свята, зберегти про нього добрі згадки.

1)На занятті вихователь - активно бере участь у процесі навчання дітей на музичних заняттях. Наприклад, у молодших групах вих.-ль співає разом з дітьми (не заглушаючи дитячих голосів). У середніх та старших групах допомагає розучувати пісні і разом з муз керівником оцінює виконання вже вивченого твору. Крім того (якщо вих.-ль співає чисто і виразно), може проспівати нову пісню з фортепіанним супроводом. Під час навчання дітей музично – ритмічних рухів у молодших групах вих.-ль бере участь в усіх видах рухів, активізуючи тим самим малюків. Іноді, якщо матеріал не дуже складний, діти виконують завдання самостійно без показу дорослого. В середніх і старших і особливо в підготовчих групах роль вих.-ля інша: він дії в міру потреби, показуючи деякі рухи, нагадуючи той або інший порядок шикування чи даючи дітям певні поради в танці, грі та інше.

2)- Спрямовує самостійну музичну діяльність, включає музику в ігри, прогулянки, трудовий процес, використовуючи вивчений з муз керівником матеріал.

3)- Бере участь у доборі музичного матеріалу використовуючи його на заняттях з гімнастики, образотворчої діяльності, з розвитку мови та ознайомленні з навколишнім світом.

Спільна робота і взаємодопомога муз керівника і вихователя дає бажані результати в розв’язанні завдань загального музичного виховання дошкільників.

Соседние файлы в папке Алла.АБВГД