Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / otvety_gossy_muzyka.doc
Скачиваний:
260
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
204.29 Кб
Скачать

5. Керівництво роботою з музичного виховання в дошкільному закладі.

За постанову музичного виховання відповідає завідувач. За впровадження і організацію усіх форм музично - естетичного виховання в дитячому садку відповідає насамперед - муз. керівник і пед колектив установи. Керівникові дошкільного закладу треба володіти глибокими знаннями і мати фаховий досвід, щоб захопити вихователів благородною працею педагога, бути майстрами своєї справи.

Здійснюючи керівництво: завідувач разом з муз. керівником складають графік, який визначає обсяг і час роботи в усіх групах, час індивідуальних занять, консультацій і групових занять із вихователем. Слідкують, щоб зміст музичного виховання враховував загальні завдання виховання, зв’язок з іншими видами діяльності. Щоб музичний керівник добре знав життя дитячого садка і встановлював зв’язок з іншими видами діяльності: образотворчої, художнього читання і розповіді та інше. Спостерігаючи за заняттям з музики у всіх вікових групах завідувачка відзначає індивідуальні особливості кожного педагога, його участь в музичній діяльності (як співає, рухається), ставлення до дитячого колективу та кожної дитини окремо, методичні прийоми вихователя. На педагогічній нараді можуть бути розглянуті питання про стан роботи з музичного виховання, відзначені успіхи і недоліки, досягнення, взаємозв’язок роботи муз керівника і вихователя. У музичному розвитку дітей велика роль відводиться вихователеві. На заняттях він активно допомагає муз керівникові; співає, показує рухи, бере участь в іграх, танцях, якщо треба. Організовує самостійне виконання музичних творів дітьми, включає музику в повсякденне життя дитячого колективу (ранкову гімнастику, прогулянку, екскурсію). Вихователь проводить значну роботу, бо має безпосередній контакт з дітьми і може виявити музичні інтереси і нахили кожної дитини, створити відповідні умови для розвитку творчої діяльності дітей в групах, узгоджуючи свої дії з педагогом – музикантом.

Музичний керівник відповідає за загальну постанову музичного виховання в дитсадку: систематично проводить роботу з дітьми, використовуючи різноманітні форми організації; проводить заняття з вихователями, підвищуючи їхній музичний рівень, організовує консультації; веде роботу з батьками з питань музично-естетиного виховання дошкільників. Музичні заняття проводяться регулярно відповідно до розкладу. У дітей раннього віку заняття проводяться систематично, бо дитина інтенсивно росте і її музичні здібності швидко вдосконалюються. Це вимагає продуманої і чітко організованої роботи муз керівника в ясельних групах. При цьому треба враховувати такі особливості: поділ на групи, своєрідність репертуару та зміст заняття. У старших групах дитсадка музичні заняття проводяться 2 рази на тиждень у першій половині дня. Заняття в ІІ половині дня повинні мати ігровий характер. Якщо муз керівник відсутній з якихось причин, то вихователь веде далі роботу з музичного виховання у групі, використовуючи інструменти, магнітофон, програвач. Музичний керівник проводить з вихователями індивідуальні і групові заняття, консультації, кількість яких залежить від їхньої музичної підготовленості. Якщо хтось із вихователів недостатньо володіє співочими чи ритмічними навичками, то доцільно з ними займатися щодня. Залучати батьків для музично-естетичного виховання дітей, музикант-педагог проводить групові та індивідуальні консультації з вихователями: який пісенний репертуар краще використати, як оберегти дитячий голос від перевтоми і напруження, яку кількість пісень може вивчити дитина, як закріпити здобуті дітьми знання і набуті ними на заняттях у дитсадку навички, які твори в грамзаписі прослухати дома, які спектаклі, фільми подивитися в театрі.

Педагог Щербаков виділяє 8 функцій в керівництві:

1) інформаційна (глибоке знання предмета, передача його дітям);

2) розвиваюча (розвиток здібностей дітей, творчості)

3) мобілізаційна (вплив на емоційно - вольову сферу). Повинен бути артистичним, творчім.

4) Орієнтаційна ( формування системи цінностей, відношення до музики).

5) конструктивна.

6) організаторська ( знати методику + гурткова робота + робота з батьками)

7) комунікативна (встановлювати доброзичливі відносини)

8) дослідницька (підвищувати рівень своїх знань).

Соседние файлы в папке Алла.АБВГД