Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / otvety_gossy_muzyka.doc
Скачиваний:
260
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
204.29 Кб
Скачать

8. Зміст і завдання музичного виховання дітей дошкільного віку.

Завдання муз вих.-ня – всебічний і гармонійний розвиток дитини, цю задачу виховує музика. Крупська так характеризує значення мистецтва «Треба допомогти дитині через мистецтво глибше усвідомити свої думки і почуття, ясніше мислити і відчувати». Педагогіка спираючись на ці положення визначає поняття муз виховання. Муз виховання – це цілеспрямоване формування особистості дитини шляхом впливу музичного мистецтва, а саме формування інтересів, потреб, естетичного відношення до музики.

Дошкільний вік дуже важливий для подальшого оволодіння музичною культурою. Якщо в процесі муз діяльності буде сформовано музично-естетичну свідомість, це не пройде безслідно для подальшого розвитку людини, її загального становлення.

Зміст муз виховання відображено програмі дитячого закладу.

Мол вік – Музична скринька: Залучати дітей до слухання у виконанні педагогів, грамзапису, викликати інтерес до порівняння муз звуків із звуками навколишнього середовища(дощик капає, пташка співає)Привчати дітей розрізняти музику за характером (весела чи сумна), підводити до розрізнення музичних жанрів (колискова, марш)вміння слухати музику зацікавлено, емоційно переживати її настрій.

У ст групі –Використовувати виразні емоційні засоби, вчити дітей розрізняти верхній та нижній регістри, вступ та закінчення музики, відрізняти заспів від приспіву у піснях.

Пісенна райдуга: Мол вік - Залучати дітей до підспівування та співу разом з дорослими, привчати дітей співати природним голосом без напруги, розвивати вміння впізнавати знайомі пісні за мелодією. Ст. вік – виховувати любов до пісні, правильно передавати мелодію та чітко вимовляти слова, разом починати і закінчувати пісню. Учити співати виразно, передаючи характер звучання (веселий, сумний, грайливий).

Гей діточки візьмемося за ручки: Мол вік - в іграх хороводах викликати у дітей радісне переживання від музично-рухових дій, бажання побравшись за руки разом з дорослими кружляти в колі, в парі, збиратись докупи. Заохочувати дітей до цілісного сприйняття музичного твору. Формувати муз-рухові навички ритмічного марширування. Ст вік – Привертати увагу до виконання українських хороводів і танців, Узгоджено рухатися в хороводах і танцях, поглиблювати відчуття танцювального характеру, настрою, малюнку музики,

Маленькі музиканти: Мол вік – Зацікавлювати дітей шумовими ударними іграшками-інструментами (брязкальцями, бубоном, трикутником). Вчити розрізняти муз іграшки-інструменти на слух за тембром звучання, запам’ятовувати їх назви. Учити користуватися муз іграшками-інструментами: правильно тримати, обережно з ними поводитись, розвивати емоційну чутливість, захоплюватись грою на муз інструментах. Ст вік – знайомити з духовими (сопілка, тріола, баян), клавішно-язичковими (гармоніка, баян, акордеон) інструментами. Навчити правильно тримати інструмент, дихати, грати. Вчити грати в ансамблі на муз інструментах.

У світі музичних звуків: Мол вік – Сприяти розвитку музично-сенсорних здібностей, заохочувати до порівняння, розрізнення та відтворення низьких і високих інтонацій, гучного чи тихого звучання дзвіночка, до розрізнення знайомих муз іграшок-інструментів за тембром їх звучання. Ст вік – розрізняти та передавати у співі різну динаміку, впізнавати дит муз інструменти чи голоси дітей за тембром звучання.

Веселі розваги Мол вік – Розважати дітей засобами музичного мистецтва. Відзначати дні народження, свято Миколая. Влаштовувати вечори: музичних ігор (забави, хороводні ігри), танцювальні (з ляльками, листочками)пісенні (колисанки, співаємо розігруємо)Заохочувати до сприйняття музичних вистав різних видів театру. Ст вік – Розвивати традиції святкування днів народження дітей і дорослих музичним супроводом, зміни пір року, свято Миколая. Влаштовувати вечори музичних запитань і відповідей, загадок-відгадок, фестиваль родинної творчості. Тематичні концерти, розігрування лялькових театрів.

Музично-театралізовані свята: Мол вік- Залучати дітей до спільних свят пов’язаних з порами року, Різдвяних і Великодніх свят. Ст вік – Виховувати інтерес до народних свят, національних костюмів. Відзначати свята пір року, Залучати дітей до культурно-побутової традиції святкування мистецькими засобами Різдва і Великодня.

Завдання музичного виховання в дитячому садку підпорядковані загальній меті всебічного і гармонійного виховання особистості дитини і будується з урахуванням своєрідності музичного мистецтва і вікових особливостей дошкільників.

1) виховувати любов та інтерес до музики. Це завдання вирішується шляхом розвитку музичного сприймання, музичного слуху, які допомагають дитині гостріше відчути й осмислити зміст почутих творів. Здійснюється виховна дія музики.

2) Збагачувати музичні враження дітей, ознайомлюючи їх з різними музичними творами.

3) Ознайомлювати дітей з найпростішими музичними поняттями, розвивати навички слухання музики, співу, музично-ритмічного руху, гри на дитячих музичних інструментах.

4) Розвивати емоційну чутливість, сенсорні здібності і ладо-висотний слух, відчуття ритму, формувати співочий голос і виразність рухів.

5) Прищеплювати елементарні співочі та рухові навички, добиваючись простоти, природності й виразності виконання музичних творів.

6) Сприяти виникненню і початковим виявам музичного смаку на основі отриманих вражень і уявлень про музику, формуючи спершу вибірне, а потім оцінне ставлення до музичних творів.

7) Розвивати творчу активність в усіх доступних дітям видах музичної діяльності: відтворення характерних образів в іграх і хороводах; використанні вивчених танцювальних рухів у нових, самостійно знайдених поєднаннях; імпровізації маленьких пісень, співанок. Формується самостійність, ініціатива і прагнення застосувати в повсякденному житті вивчений репертуар, грати на музичних інструментах, співати і танцювати.

Завдання музичного виховання дітей стосується всього дошкільного віку. На кожному віковому шаблоні вони видозмінюються й удосконалюються. Завдання музичного виховання та освіта вирішуються в ході навчання. Дітям розповідають про музику, знайомлять з виражальними засобами, звертають увагу на форму твору, на характер контрастних частин, фраз. Діти запам’ятовують деякі поняття, наприклад: «музичний вступ», «заспіві приспів», «музична фраза». Основне завдання – практичне оволодіння діями, навичками та вміннями у сфері сприймання музики, співу, рухів та гри на інструментах. Діти легко справляються із завданням, якщо розуміють його зміст. Наприклад, спокійну пісню треба співати протяжно, неголосно, неквапливо, щоб досягти виразного виконання. Оволодіваючи цією навичкою, діти водночас дістають деякі відомості про зміст, характер музики, її виконання.

Соседние файлы в папке Алла.АБВГД