Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы.doc
Скачиваний:
461
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

26. Розкрийте педагогічні погляди с.Ф.Русової на дошкільне виховання. Її внесок в теорію та практику дошкільного виховання

С.Ф.Русова головне завдання виховної системи вбачала в формуванні людського в дитині,створенні можливостей для виявлення її творчих сил,діяльного ставлення до життя.Нац. дит.сад. розглядала як виховний заклад, в якому дитина прилучається до культури свого народу.Виховання «на рідному грунті» активізує її творчу діяльність,розворушує думки,цікавість. Навчання повинно здійснюватись рідною мовою. Метою виховання дітей дошк.віку мають бути не знання,а збудження в дитині її духовних сил,розвиток пізнавальних здібностей,виховання почуттів.Важлива рольналежить природознавству як засобу виховання духовності дитини з перших років життя.Морльне вих.дошк-ів розглядала як гармонію індивід. волі і колективного порядку.1871р. разом з сестрою відкр.в Києві 1-й дит.сад.Вона створила багато праць,що стосуються дошк.вих. («Дошк.вих»,«Дит сад на нац.грунті»,»Укр.буквар»).

27. Розкрийте зміст поняття «готовність дітей до школи». Охарактеризуйте основні дослідження цього питання

Готовність дітей до школи – інтегративна характеристика психічного розвитку дитини, яка складається на завершення дошкільного дитинства і включає компоненти, що зумовлюють успішну адаптацію дитини до умов і вимог школи. Дане поняття розглядається у двох взаємопов’язаних аспектах:

  1. загальна готовність (фізіологічна, фізична, психологічна(мотиваційна, емоційно-вольова, інтелектуальна, соціальна));

  2. Спеціальна готовність до навчання у школі (розвиток мовлення, підготовка до грамоти; формування початків математики; підготовка до письма; формування уявлень про навколишній світ).

Дослідженням готовності дітей до школи займались такі науковці як О.Запорожець, О. Усова, Є. Кравцова, В. Проскура, В. Тарантаєва, Л. Виготський, Л.Божович, Н. Лубенець, Н. Виноградова, К.Ушинський, Г.Костюк, В. Мухіна, Н.Стадненко, А. Венгер і М. Гінзбург та багато інших.

Н.М. Стадненко та інші зазначають, що навички читання та письма потрібно формувати у школі, а у дошкільний віковий період треба закладати лише передумови, які дають змогу дитині більш-менш швидко оволодіти цими навичками у школі.

Російські дослідники Г. Кравцов і О. Кравцова основними складовими психологічної готовності до школи вважають фактори особистісної зрілості, яка виявляється у відносинах дитини з дорослим (довільність), однолітками (здатність до співпраці і змістовного спілкування), до себе (рівень самосвідомості).

Інші російські вчені (А. Венгер і М. Гінзбург) вважають, що основою успішного навчання у молодших класах є повноцінні мотиви навчання, позитивне ставлення до школи, правильна самооцінка, уміння і бажання сумлінно виконувати навчальні завдання тощо.

28. Розкрийте значення, зміст і завдання сенсорного вих. Дітей дош. Віку?

Сенсорне вих. – система педагогічних впливів, спрямованих на формування способів чуттєвого пізнання, вдосконалення відчуттів і сприймань.

Чуттєве пізнання має особливо важливе значення у дош. дитинстві, оскільки цей період найсприятливіший для формування і вдосконалення діяльності органів чуття, нагромадження уявлень про світ. Це налаштовує на серйозну увагу до сенсорного розвитку дитини у дош. період.

Роль сенсорного вих. у розвитку дітей дошкільного віку безперечна: 9/10 усього їхнього розумового багажу – результати діяльності органів чуття.

Завдання:

1.формування у дітей системи обстежувальних дій;

2.формув. системи сенсорних еталонів;

3.розвиток уміння самостійно використовувати сенсорні еталони у власній діяльності.