Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы.doc
Скачиваний:
461
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

3. Основні поняття (категорії) дошкільної педагогіки.

Поняття виховання розглядається в двох основних значеннях: соціальному та власне педагогічному.

Виховання в соціальному значенні - функція суспільства, яка полягає у підготовці підростаючого покоління до життя. Здійснюється зусиллями всього соціального врядування суспільства: сім'ї, дошкільного навчального закладу, школи, засобів масової інформації та ін.

Виховання в педагогічному значенні - спеціально організований та керований процес, що сприяє розвитку та формуванню особистості.

Виховання є основним поняттям дошкільної педагогіки. Всі інші поняття конкретизують розробляють його.

Розвиток - послідовні та закономірні зміни, що відбуваються у житті та біологічній природі людини. Розвиток - це процес руху, змін, перехід від старого до нового якісного стану. В

педагогіці розглядається: віковий розвиток (особливості закономірності розвитку, притаманні кожному віковому періоду), індивідуальний (індивідуальні особливості розвитку), особистісний (виникнення у дитини особистісних якостей, їх особливості), соціальний розвиток (духовне, інтелектуальне зростання). Результат розвитку - становлення людини як біологічного виду як соціальної особи.

Формування - зміни в розвитку особистості людини чи окремих якостей, які відбуваються під впливом певних факторів: внутрішніх, зовнішніх, природних, соціальних, об'єктивних, суб'єктивних.

Навчання - спеціально-організований процес взаємодії педагога та учня, спрямований на оволодіння ними певним обсягом знань, умінь, навичок, дій, звичок поведінки. В ході навчання здійснюється також виховання, формування , розвиток.

Освіта - процес результат оволодіння системою знань, умінь навичок та формування на їх основі світогляду та якостей особистості.

Педагогічний процес - динамічна система, яка об'єднує процеси виховання, навчання, розвитку саморозвитку особистості вихованця.

Педагогіка — багатогалузева наука, яка охоплює всі аспекти навчання і виховання особистості. Однією з її галузей є вікова педагогіка — наука, що вивчає закономірності навчання і виховання людей різних вікових груп.

Завдання:

1. Пробудити в дитині духовне начало, розвинути його як домінуюче в структурі особистості. 2. Формувати особистість у контексті рідної культури, мови як емоційного природного середовища дитини, що відповідає її етнопсихології. 3. Відновити престиж української мови — материнської мови дітей, державної мови суверенної України, мови корінної нації як засобу соціалізації особистості. 4. Сформувати творчу індивідуальність, яка живе активно, цікаво, відповідно до вікових і фізіологічних потреб, готова фізично і психічно до подальших вимог сім´ї, школи, життя. 5. Прищеплювати дитині безкорисливість як вищу цінність культури, а також елементи економічної обізнаності, діловитості.

4.5. Концепція Державної цільової програми розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року Визначення проблеми, на розв'язання якої спрямована Програма

Поліпшення якості дошкільної освіти є необхідною умовою для розвитку особистості. Основними завданнями дошкільної освіти є збереження та зміцнення фізичного, психічного і духовного здоров'я дитини, виховання любові до Батьківщини, шанобливого ставлення до родини, поваги до народних традицій і звичаїв, свідомого ставлення до себе, оточення та навколишнього природного середовища, формування особистості дитини, розвиток її творчих здібностей, набуття нею соціального досвіду тощо.

Існуюча мережа дошкільних навчальних закладів не повною мірою задовольняє освітні потреби населення. Лише 56 відсотків загальної кількості дітей відповідного віку відвідують дошкільні навчальні заклади. Крім того, групи перевантажені дітьми. На черзі для влаштування до дошкільних навчальних закладів перебуває понад 106 тис. дітей. Дошкільною освітою охоплено 93,5 відсотка загальної кількості дітей п'ятирічного віку, що не забезпечує створення рівних умов для подальшого навчання в школі та суперечить вимогам законодавства.