Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы.doc
Скачиваний:
461
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

2. Розробити заняття з колективного сюжетно-тематичного ліплення для дітей старшого дошкільного віку.

Мета: удосконалювати навички роботи з пластиліном, вміння визначати форму і пластику окремих частин тіла тварин і відтворювати їхні образи в ліпленні; розвивати образне мислення, уяву, фантазію; розвивати гнучкість та вправність руки.

Обладнання : сюжет казки "Колобок", картки із послідовним зображенням ліплення тварин, ілюстрації, іграшкові тварини, пластилін, стеки, дошки для ліплення, серветки.

Хід заняття:

  1. Вихователь задає загадки про тварин, згадує сюжет казки колобок.

  2. Перегляд демонстраційного матеріалу . Обговорення особливостей будови тіла різних тварин.

  3. Послідовність ліплення вихователем й дітьми лисички. Для ліплення лисички потрібно поділити пластилін на чотири частини. З найбільшого шматочка зліпити тулуб. З другого голову, витягнувши мордочку і вуха. Третю частину поділити на чотири однакових шматочка - це будуть лапи. З останнього шматочка зліпіть хвіст. Потім частини з єднайте. Так само можна виліпити й іншу тваринку.

  4. Самостійна робота учнів.

  5. Перегляд та виставка дитячих робіт.

3.

Скласти методичну розробку тематичного заняття з образотворчої діяльності «Мій улюблений казковий герой».

Тема: Малювання за казкою «Дід, баба та курочка Ряба».

Мета: спонукати дітей самостійно зображати прості епізоди з народних казок, малювати предмети, що схожі за формою на овал, установлювати схожість. Формувати композиційні вміння, здатність емоційно реагувати на зображення. Розвивати уяву, образне мислення. Виховувати цілеспрямованість.

Обладнання: ілюстрації до казки, папір, гуашеві фарби, пензлі, серветки.

4. Скласти розповідь для дітей старшого дошкільного віку про мистецтво української кераміки

Із VII століття по Різдві Христовому починається слов'янська доба у розвитку української кераміки. У темно-сірій кераміці цієї доби спостерігаємо багато рис римської із тисненим (ритим) орнаментом (паралельні і хвилясті лінії, насічки, зірки). Вже у княжу добу (Х - ХІІІ століття) керамічне виробництво стає мистецьки довершеним і перетворюється на справжній промисел. Саме з того часу починає вживатися гончарське коло (круг), вдосконалюється розчин, випалювання, а на межі Х-ХІ століть відкрито спосіб обробітку каолінової глини, що стоїть дуже близько до порцеляни XVII-XVIII століть. Окрім посуду з витончено простою орнаментикою, виготовляють також ліплені фіґурки людей і тварин, предмети релігійного вжитку. Небувало досконалою стає технічна кераміка для будівельних потреб: цегла, плитки, кахлі, архітектурні деталі та орнаментика, нерідко полив'яні. Плиткою й орнаментованими кахлями викладались чудові килимові узори.

5. Скласти методичну розробку заняття з малювання нетрадиційними техніками для дітей старшого дошкільного віку.

Тема. «Кумедний клоун»

Мета. Показати дітям кумедність клоуна у вбранні, міміці,рухах. Продовжувати ознайомлення дітей з нетрадиційною технікою малювання – «плямографією». Вчити утворювати з різнокольорової плями образ кумедного клоуна, домальовувати його гуашшю і фломастерами. Розвивати творчу уяву у малюванні плямою.

Обладнання: Д.Б.Кабалевський «Клоуни», виставка ілюстрацій, фотографій, малюнків із зображенням клоунів; рідка гуаш, пензлі, фломастери, папір.

Хід заняття

Бесіда з дітьми про смішне:

що вас може розсмішити?

чи сміялися ви коли-небудь усією сім'єю разом? Як це було?

що ви відчуваєте, коли ваші батьки разом із вами весело сміються?

Вихователь.

Смішити людей - це справжнє мистецтво. Деякі люди від природи володіють здатністю викликати завзятий сміх своїми словами, діями і навіть виглядом. І це зовсім їх не ображає, а навпаки приносить їм задоволення. Це покликання – дарувати веселий настрій. Найталановитіші весельчаки виходять на арену цирку, і тоді сміються усі разом сотні людей.

Давайте ми з вами розглянемо виставу ілюстрацій.

Коли я була маленька Олег Попов був мій найулюбленіший клоун. Його знали в багатьох країнах світу. А це малюнки деяких художників, які теж полюбляли дуже кумедних клоунів і намалювати їх для вас.

Скажіть мені будь ласка, що робить їх такими кумедними.(знайди смішне в одязі, взутті, головному вбранні.) Ми сьогодні теж будемо з вами малювати кумедних клоунів, а допомагати нам буде кумедна пляма.

Таке малювання називається «плямографія» – це малювання за допомогою рідкої фарби.

Вправа із словом «плямографія»

«плямографія» - дивується

«плямографія» - радіє

«плямографія» - шепоче

«плямографія» - співає.

Для того щоб нам почати малювати, треба щоб фарби стали рідкими. Беремо побільше водички на пензлик і розмішуємо фарбу, щоб вона стала ріденька. Потім знайдіть середину папера і поставте декілька плям із яскравих кольорів. Потім складіть аркуш удвоє, розгладьте за згином долонями і розверніть.

Жили – були фарби. Вони були дуже веселі, яскраві, радісні і мріяли подарувати свою радість світу, почути завзятий сміх навколо себе. Але життя їх проходило спокійно і тихо у рідному будиночку - маленькій баночці. Одного ранку двері їх дому відчинились - до них завітав старий добрий друже пензлик і запросив фарби до прогулянки. Просяяла жовта фарба ласкавою посмішкою і виплеснулась плямою на середину білого поля. За нею зареготала червона фарба і через мить біля них опинилась духмяна зелень – це було справжнє свято. Кольорові плями замислили перетворитись у клоуна і подарувати сміх своєю кумедною виставою, тому попрохали аркуш скластись удвоє. А коли відкриється завіса – розпочнеться весела вистава.

Розкрийте свої аркуші і розгляньте відбиток плями, домалювати фломастером і пензликом щоб вийшов клоун (руки, ґудзики на одязі, черевики, обличчя із кольоровим волоссям...)

Після малювання розглянути клоунів, вислухати фантазії авторів про своїх героїв, придумати їм кумедні імена.

Молодці. Дуже кумедних намалювали клоунів