Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы.doc
Скачиваний:
461
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

9. Висвітліть особливості організації та проведення виховної роботи з обдарованими дітьми

Обдарована дитина – та, яка виділяється яскравими, очевидними, іноді видатними досягненнями (або має

передумови до цього) у тому або іншому виді діяльності. Види обдарованості: 1) загальна інтелектуальна;2) академічна; 3) розумова (інтелектуальна);

4)творча(креативна);5)художня.В талановитої дитини відразу помітні тонка спостережливість, зосередженість, посидючість, вміння наполегливо переслідувати поставлену мету, самостійність, незалежність у діяльності. Обдаровані діти, як правило мимоволі привертають до себе увагу. Необхідно дитині давати не тільки свободу самодіяльності, а й можливість у певних межах обговорювати з дорослими своїми намірами.

Потрібно тактовно, делікатно розвивати в дитини інтерес, навчати терпіння і заохочувати працювати старанно, завершувати почате. Намагатись зменшити надмірну вразливість обдарованої дитини, вчити достойно програвати і не сприймати невдачу, як трагедію; володіти емоціями, робити все, щоб дитина не занижувала своєї самооцінки і водночас не виставляла напоказ свою обдарованість.

10. Визначіть завдання і засоби фізичного виховання дошкільників. Розкрийте значення режиму дня для всебічного розвитку дітей, доведіть необхідність його виконання

Завдання фіз.вих: Оздоровчі (йе охорона і зміцн. здоров’я дітей,загартовув. ор-зму, формув. прав. Постави..); Формув. рухових навичок і умінь, виховання фіз.якостей.( це розвиток життєво-необхідних рухових дій:ходьба,біг,стрибки,лазіння,плав.,їзда на велосипеді,шикування.,сила,спритність,гнучкість,витривалість,швидкість); Вихов. у дітей культурно-гіг. навичок і вмінь здорового сп. життя.(пов.знати,що добре,а що шкідливо,прав. ор-вати поведінку.) Засоби фіз..вих.: гігієнічні умови(комплекс зовн. чинників ,що обумовлюють оптимальне функц-ння і розвиток дит. ор-зму., відповідні приміщення,раціональне харчув.,сон,перебування на свіжому повітрі); Загартовування ор-зму дитини(водні процедури, повітряні ванни(зниж.t під час ранкової гіг.гімн.),сонячні ванни(з 9-11,з 16-18 год.);Фіз.вправи (до них відносять гімн., рухливі ігри,спорт.впр.,елементи туризму);Режим дня - правильний розподіл у часі головних процесів життєд-сті. Розвивальний і виховний ефект режиму заснований на принципи ритмічності.Завдяки йому діти звикають у певний час спати,їсти,грати,навчатися,що зумовлює утворення в корі гол. мозку системи умовних «рефлексів на час» Щоденне дотримання режиму позитивно впливає на перебіг усіх фізіолог.поцесів у організмі,стан н.с. Режим дня,який відповідає потребам віку і стану здоров’я дитини сприяє її життєрадісному,бадьорому настрою,має велике виховне значення,оск-ки привчає її до порядку,організованості.

11. Розкрийте особливості і виховне значення сюжетно-рольових ігор дітей. Структурні компоненти гри. Закономірності розвитку гри у зв’язку з розвитком дитини.

Найхарактернішим видом ігрової діяльності дошкільника є сюжетно-рольова гра, яка виникає на межі раннього і дошкільного віку і досягає свого розквіту в середині дошкільного дитинства.

Сюжетно-рольова гра - відтворення дітьми дій дорослих і стосунків між ними.

Це - образна гра за певним задумом дітей, який розкривається через відповідні події (сюжет) і розігрування дітьми.

Структурними компонентами сюжетно-рольової гри є роль, сюжет, зміст, правила, ігрові дії, рольові і реальні стосунки, ігрові предмети і предмети-замінники.

Центральним компонентом гри є роль - спосіб поведінки людей у різноманітних ситуаціях, які відповідають прийнятим у суспільстві нормам. Роль об'єднує всі сторони гри: у її реалізації знаходять своє втілення сюжет (сфера соціальної дійсності) і зміст (основний момент діяльності дорослих і стосунків між ними, які відображаються в іграх).

У грі дитина приймає позицію іншої людини (часто - багатьох людей) і в межах одного сюжету бачить ситуацію їх очима. Виконуючи, наприклад, роль мами, потім - дочки, вона розуміє важливість материнського піклування і слухняності дітей. Завдяки цьому перед нею відкриваються правила поведінки і їх значення для встановлення і підтримання позитивних стосунків з іншими людьми, відбувається усвідомлення необхідності дотримання правил, тобто формується свідоме виконання їх.

Ігрова діяльність наймолодших дошкільників відбувається у таких формах:    1. Предметно-ігрова діяльність. Передуючи сюжетно-рольовій грі дитини, вона допомагає усвідомлювати світ предметів, сприяє оволодінню новими об'єктами дійсності.    Наприкінці третього — на початку четвертого місяця першого року життя малюк опановує рухи, які неодноразово повторює і які приносять йому задоволення (підносить до обличчя свої ручки, розглядає, опускає, знову підносить їх до обличчя). У другому півріччі дитина навчається розглядати предмети, а згодом торкатися і штовхати їх.

  2. Відображувальна гра. На другому році життя дитина освоює дії з іграшками і предметами-знаряддями (чашкою, ложкою та ін.), відтворюючи в ігрових діях з ними свій досвід, наслідуючи дорослих. Спочатку вона грається лише тими предметами, іграшками, які використовувала разом з дорослим. З часом починає переносити засвоєні дії на інші предмети (іграшки).

3. Становлення рольової гри. Одночасно з розвитком предметних дій, виникненням ігрових дій із предметами, які замінюють недоступні предмети, формуванням передумов для виникнення ролі ускладнюються процес створення ігрових умов, побудова ігрових дій. Спочатку ігрові умови створює дорослий. Пізніше дитина самостійно добирає деякі потрібні предмети, за необхідності їй допомагають у цьому дорослі. Нарешті, вона самостійно створює ігрові умови. Розвивається і побудова дій: спочатку вони є одноактними, пізніше поєднують декілька не пов'язаних між собою за змістом елементарних дій. Наприкінці раннього віку дії дітей набувають сюжетного характеру і життєвого смислу.