Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы.doc
Скачиваний:
461
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

2. Охарактеризуйте значення, види та принципи педагогічного дослідження?

Педагогічне дослідження – процес наукового визначення, вивчення та аналізу результатів актуальної педагогічної проблеми.

Існують загальні для всієї науки типи досліджень:

Фундаментальне дослідження направлене на пізнання реальності без врахування практичного ефекту від застосування знання.

Прикладне дослідження проводиться в цілях здобуття знання, яке має бути використане для вирішення конкретного практичного завдання.

Монодисциплінарні дослідження проводяться в рамках окремої науки (в даному випадку — психології).

Міждисциплінарні дослідження вимагають участі фахівців різних областей і проводяться на стику декількох наукових дисциплін.

Комплексні дослідження проводяться за допомогою системи методів і методик, за допомогою яких учені прагнуть охопити максимально (або оптимально) можливе число значимих параметрів реальності, що вивчається.

Однофакторне, або аналітичне, дослідження направлене на виявлення одного, найбільш істотного, на думку дослідника, аспекту реальності.

Дослідження по меті їх проведення можна розділити на декілька типів:

Пошукові дослідження. Проводяться з метою вирішення проблеми, яку ніхто не ставив або не вирішував подібним методом.

Критичні дослідження. Вони проводяться в цілях спростування існуючої теорії, моделі, гіпотези, закону і ін. або для перевірки того, яка з двох альтернативних гіпотез точніше прогнозує реальність.

Уточнююче дослідження. Це найпоширеніший вид досліджень. Їх мета — встановлення меж, в яких теорія передбачає факти і емпіричні закономірності. Зазвичай, в порівнянні з первинним експериментальним зразком, змінюються умови проведення дослідження, об'єкт, методика.

Відтворююче дослідження. Його мета — точне повторення експерименту попередників для визначення достовірності, надійності і об'єктивності отриманих результатів.

Принципи педагогічних досліджень - це специфічні відносно самостійні підходи до дослідницької діяльності.

Діяльнісний підхід - орієнтує на дослідження учбової діяльності школяра, професійній діяльності вчителя, дозволяє виявити можливості формування індивідуальних здібностей і особових якостей школярів, вчителів в різних видах діяльності.

Особистісний підхід - орієнтує на формування ціннісного відношення до

дитини, виявлення специфічного вмісту освіти, на основі якої формуються особові якості і сфери індивідуальності людини.

Системний підхід - орієнтує на розгляд педагогічних явищ в їх взаємному зв'язку. При системному підході педагогічна система розглядається як сукупність взаємозв'язаних компонентів: цілі освіти, суб'єкти педагогічного процесу (педагог і що вчаться), вміст освіти (система ЗУН, досвіду творчої діяльності і досвіду емоційно-вольового відношення), методи і форми організації педагогічного процесу, матеріальна база (засоби).

Полісуб'єктний (діалогічний) підхід - орієнтує на розгляд мікросоціуму і стосунків між суб'єктами освітнього процесу, оскільки особа є продукт і результат спілкування з навколишніми людьми.

Культурологічний підхід - орієнтує на розгляд становлення людини як творчої особистості, оскільки людина не лише розвивається на основі освоєної нею культури (системи цінностей, способів практичної діяльності), але і вносить до неї принципово нове.

Етнопедагогічний підхід - дитина живе і вчиться в конкретному соціокультурному середовищі, належить до певного етносу. Етнопедагогічний підхід орієнтує на вивчення цього середовища і максимальне використання її виховних можливостей (виховання з опорою на національні традиції).

Антропологічний підхід - цей підхід розробив і обгрунтував Ушинський. Це системне використання даних всіх наук про людину і їх облік при побудові і здійсненні педагогічного процесу: `Якщо педагогіка хоче виховати людину в усіх відношеннях, то вона повинна, перш за все, взнати його теж у всіх відношеннях'.