Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы.doc
Скачиваний:
461
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

29. Розкрийте значення дош дитинства у розвитку особистості.

Як зауважив укр. Педагог Сухомлинських дитинство – це не підготовка до майбутнього життя а справжнє яскраве, неповторне життя. Від того яким воно було, хто супроводжував дитини в дит роки, залежать якості її як особистості. За твердженням психологів у довгий період дитинства людина оволодіває необхідними для життя формами поведінки, досягає високого рівня розвитку в порівнянні з іншими істотами, у яких період дитинства відсутній або дуже короткий. Протягом перших 6 – 7 років дитина розвивається надзвичайно стрімко, наслідком чого є грандіозні зміни у її фіз. І псих розвитку: з безпорадної істоти перетворються на свідому людини набуває певних якостей, які в подальшому лише розвиваються і вдосконалюється. Ушинський стверджував, що характер людини формується в перші роки її життя. Дош дитинство забезпеч загальний розвиток,який слугує фундаментом для набуття спец знань і навичок з різних видів діяльності. Сформовані у цей період якості визначають загальнихй характер поведінки дитини, її ставлення до світу, значою мірою є основою її життєдіяльності к майбутньому.

30. Розкрийте завдання, зміст та форми організації праці дітей дош. Віку?

Завдання

  1. формування мотивації, позитивно – емоційного ціннісного ставлення до праці як до форми буття і способу самореалізації людини.

  2. формування системи знань, необхідних для трудової діяльності, вибору професії, соціального, професійного і життєвого самовизначення.

  3. формування досвіду суспільно корисної виробничої діяльності, вміння використовувати теоретичні знання на практиці, здатності до творчості.

Форми:

1. трудові доручення. За змістом та організаційною структурою доручення є найдоступнішою і найпоширенішою формою організації дит. праці. Сутність їх полягає у покладанні на індивіда, групу певних обов язків, виконання певних завдань.

2. чергування. Ця форма доручення полягає у систематичному виконанні дитиною трудових обов язкі стосовно своїх одногрупників. Чергування суттєво стимулюють розвиток дитини, адже вони вимагають немалих зусиль і напружень, що зумовлює її фізичне зміцнення, набуття знань про властивості та якості різних предметів, виробляє усвідомлення значущості своєї праці.

3. колективна праця. Використання цієї форми можливе у старшому дош. віці. Вона може об єднувати всіх дітей групи і бути колективною. Колективній праці властиві спільна мета, відповідальність за результат, розподіл праці між учасниками, залежність їх один від одного.

Образотворче мистецтво

1. Дайте характеристику образотворчого мистецтва як специфічної форми відображення дійсності та основи навчання дітей дошкільного віку образотворчої діяльності. Розкрийте пізнавальні та виховні функції мистецтва.

Образотворче мистецтво- специфічна форма відображення дійсності та основа для навчання дітей дошкільного віку образотворчої діяльності. Пізнавальні та виховні функції мист-ва.

Образотво́рче мисте́цтво – види худ творчості, які відображають візуально сприйняту дійсність.

Образотворче мистецтво відображає дійсність у наочних образах, відтворює об'єктивно наявні властивості реального світу: об'єм,колір, просторовість, матеріальну форму предмета, світлоповітряне середовище тощо. Проте образотворче мистецтво зображує не тільки те, що доступне безпосередньому зоровому сприйняттю, але й передає розвиток подій у часі, певну фабулу, розгорнуту оповідь. Воно розкриває духовний склад людини, її психологію.

Образотворче мистецтво у сукупності своїх видів створює реальну картину життя людини та природи, а також наочно втілює ті образи, яких немає в реальності, які є наслідком людської фантазії.

До обр.мист-ва належать: живопис, графіка, скульптура, декоративне мис-во, архітектура.

Виховна функція ("формування цілісної особистості). Мистецтво впливає комплексно і на розум, і на душу людини, формує цілісну особистість. Та вплив мистецтва не дидактичний, не моралізаторський. Мистецтво впливає на особистість через естетичний ідеал, який виявляється як в позитивних, так і в негативних образах. Мистецтво дозволяє людині пережити інші життя як свої, збагатитися чужим досвідом. Цей досвід виступає як художньо організований, узагальнений, осмислений художником. Крім цього, особливості сучасного життя роблять чи не найважливішою ще одну здатність мистецтва - контакт із твором мистецтва дає можливість розрядити внутрішню напругу, хвилювання, що породжується реальним життям, хоча б частково компенсувати монотонність буденності.

Пізнавальна функція. Мист-во виступає як знання і просвіта, воно опановує багатство предметно- чуттєвого світу, розкриває його естетичне різноманіття, відкривє нове у відомому, у звичайному- незвичайне; формує чутттєвість людини, бачення світу, вчить насолоджуватися красою кольорів та форм.

Мист-во своєрідними засобами збагачує індивідуальний досвід, залучає особистість до пізнання світу худ.образів і самопізнання .