Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ФЛ.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
13.97 Mб
Скачать

Тема 12. Тепловий баланс і регуляція температури тіла (2г.)

Температура і розміри тіла. Гомойотермія, пойкілотермія. Вироблення тепла. Тепловий баланс. Терморегуляторний термогенез. Періодичні коливання внутрішньої температури. Тепловіддача. Фактори навколишнього середовища і температурний комфорт. Ізотермія і її значення. Хімічна і фізична теплорегуляція. Регуляція теплоутворення і тепловіддачі. Онтогенетичні і адаптивні зміни терморегуляції. Патофізіологічна терморегуляція.

Тема 13. Фізіологія виділення (1г.)

Значення процесів виділення. Кінцеві продукти обміну. Принципи роботи нирок. Нефрон - структурно-функційна одиниця нирки. Основні механізми функціонування нирки. Механізм сечоутворення. Первинна і вторинна сеча, її склад. Клубочкова фільтрація, її причини. Транспорт в канальцях. Реабсорбція в канальцях. Процеси секреції в епітелії канальців. Роль нирок в обміні води, регуляція осмотичного тиску, підтримка активної реакції крові та її іонного складу. Ниркові камені. Процес сечовиділення, фактори, що його обумовлюють.

Регуляція сечоутворення і сечовиділення. Нервова і гуморальна регуляція сечоутворення. Вплив гормонів на процес сечоутворення. Регуляція виведення сечі.

Тема 14. Водний та електролітний баланс (1г.)

Кількість води в організмі та її розподіл. Водний баланс. Реабсорбція води в кишечнику. Регуляція водного балансу. Водний обмін і його значення. Фізіологічний механізм спраги. Значення мінеральних речовин в організмі. Електролітний баланс. Обмін мінеральних речовин. Регуляція водно-сольового обміну.

Тема 15. Фізіологія шкіри (1г.)

Значення зовнішнього покриву тіла. Шкіра людини. Захисна функція епідермісу, значення шкіряного пігменту. Рецепторна функція шкіри.

Залозистий апарат шкіри. Дрібні потові (мерокринні) та сальні (голокринні) залози. Апокринні залози ссавців - запахові та молочні.

Теплорегуляторна функція шкіри людини. Значення судинно-рухових реакцій та потовиділення. Роль шкіри та всього організму на перегрівання та переохолодження. Роль шкіри в загартуванні організму. Фізіологічне обґрунтування дії природних факторів середовища: сонця, повітря, води.

Тема 16. Фізіологія праці (2г.)

Основні положення фізіології праці. Навантаження, робота і напруга. Типи роботи. Ергометрія - спосіб визначення фізичної працездатності. Реакція організму на фізичні та нефізичні навантаження. Адаптація до фізичних навантажень. Границя працездатності, втома та виснаження.

Тема 17. Репродукція та вагітність (1г.)

Статеві функції та їх гормональна регуляція. Статева диференціровка при розвитку гонад. Гормональна регуляція функцій гонад. Сім’яні залози чоловіків і яєчники жінок. Чоловічі та жіночі статеві гормони. Їх фізіологічне значення в організмі, механізм дії. Гіпер- і гіпофункція статевих залоз. Жіночий статевий цикл, його стадії. Дозрівання фолікулів та овуляція. Гормональна регуляція статевих функцій у чоловіків і жінок. Регуляція діяльності статевих залоз. Внутрішньосекреторні процеси під час вагітності. Підготовка до лактації. Стимуляція родів. Вигнання плоду. Стимуляція лактації та виділення молока.