Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
97.46 Кб
Скачать

34.Бойові операції по визволенню україни у великій вітчизняній війні

19 лист. 1942- 2 лютого 1943 – Сталінград. битва, початок докорінного перелому

5 липня -23 серпня 1943 – Курська битва, в результ. якої було визволено Лівобережної України

вересень – листопад 1943 – битва за Дніпро

6 листопада 1943 – визволення Києва

8 листопада -12 травня -1944 – Кримська наступальна операція, що завершила визволення Криму

8 жовтня 1944 – визвол ост. окупованого пункту УРСР

28 жовтня 1944 – завершення визволення Закарпаття

35.Основні джерела перемоги срср у Великій Вітчизняній війні та внесок України в перемогу

Перемога у Великій Вітчизняній війні стала загальним великим подвигом народів СРСР, гордістю для багатьох поколінь нащадків.Перемога Радянського Союзу у війні над гітлерівською Німеччиною була зумовлена низкою причин. В екстремальних умовах військової пори радянська економіка змогла швидше перейти на випуск озброєння і перевершити промислову міць фашистського блоку. Правляча в країні Комуністична партія користувалася довірою і підтримкою більшості населення країни. Війна для СРСР була оборонною, справедливою. Це сприяло піднесенню традиційного російського і радянського патріотизму. Звання Героя Радянського Союзу отримали понад 11,5 тис. осіб.Перемозі СРСР сприяла і матеріально-технічна, військова допомога з боку його союзників по антигітлерівській коаліції. За роки війни зросло військове мистецтво як вищого керівництва армії так і середнього і молодшого офіцерського складу. Перемога, здобута небаченим героїзмом народу на фронті і найбільшим самопожертвою в тилу, була використана Сталіним та його оточенням для зміцнення тоталітаризму в СРСР і створення подібних режимів у країнах Східної Європи. З п'ятнадцяти фронтів, що діяли під час Великої Вітчизняної війни, більше половини були очолені маршалами та генералами, українцями за походженням. Серед них: командуючі фронтами Й.Р.Апанасенко, М.П.Кирпонос, С.К.Тимошенко, АЛ.Єременко, І.Д.Черняховський, Р.Я.Малиновський, Ф.Я.Костенко, Я.Т.Черевиченко. Близько 2,5 млн. воїнів-українців нагороджені орденами та медалями, понад 2 млн. - удостоєні звання Героя Радянського Союзу, з них тричі удостоєний цього звання І.М.Кожедуб. Зі ста п'ятнадцяти двічі Героїв Радянського Союзу — тридцять два є українцями або уродженцями України.Тому, можно зробити висновок, що українці робили все, щоб пришвидшити перемогу.

36. Пріоритетні напрямки, джерела , зміст та результати післявоєнної відбудови народного господарства в Укр.

Березень 1946 р. – затвердження Верх. Ради СРСР плану відбудови і розвитку народного господарства 1946-50 рр.

Особливості :

  • (промисловість): проблема капіталовкладень(; відновлення адміністративно-командних методів; початок відбудови з важкої промисловості; посилення диспропорції в розвитку економіки на користь ВПК.; повільне впровадження досягнень НТР; нестача робочої сили.

  • (С/г): відновлення колгоспного ладу; мізерні капіталовкладення, важке становище селян( мала платня, відсутність паспортів), голод 1946-47рр

  • відмова від плану Маршалла, тому розрахунок лише на власні сили

  • використання облігацій

  • праця в’язнів і полонених

  • праця жінок ( 36 % у важк. пром.)

  • 1946 - програма осушення боліт

  • 1948 – указ про виселення за туніядство

  • 1947 – грошова реформа