Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
97.46 Кб
Скачать

43. Проаналізуйте причини, зміст і результати економічної та соціальної політики в Україні в 1970-1980 – ті роки

Після усунення М. Хрущова головою Ради Міністрів СРСР став О. Косигін, який розпочав реформи, які розпочалися 1965 р й тривали до 1985 р.

Початку реформ передувала відкрита дискусія в пресі з економічних питань, яку започаткувала стаття «План, прибуток і премія» професора Харківського інженерно-економічного інституту О. Лібермана, надрукована в газеті «Правда».

Заходи в економічній сфері: касування системи раднаргоспів, запровадження натомість міністерств, які здійснювали управління окремими галузями економіки; була змінена система планування(на 5 років), запроваджена система економічних стимулів праці; запроваджено госп. розрахунки.

Наслідки: великі досягнення в промисловості, побудовані ТЕЦ, ДРЕС,поч. буд. АЕС., 1966 р . на заводі комунар випущено « Запорожець»,1970 р. побудовано нафтопровід «Дружба».

В соціальній сфері: було збільшено зарплатню, стипендію, пенсії, введення в експлуатацію великої кількості житла , призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям, можливість безкоштовно користуватися підручниками в середній школі.

Як результат , підвищення рівня життя населення та нові досягнення в промисловості.

44. Проаналізуйте політичні та соціально-економічні зміни в срср/урср у роки Перебудови, визначте укр. Специфіку.

Перебудова — загальна назва сукупності політичних і економічних реформ, що проводилися в СРСР у 1985—1991 роках. Складові частини Перебудови: у внутрішньополітичній сфері — демократизація суспільного життя; в економіці — введення елементів ринкових відносин; у зовнішній політиці — відмова від надмірної критики так званого капіталістичного ладу, значне поліпшення відносин зі США та демократичними країнами Західної Європи, визнання загальнолюдських цінностей і глобальних проблем. До початку 1990-х років Перебудова призвела до загострення кризи в усіх сферах життя суспільства, що спричинило ліквідацію влади КПРС і розпад СРСР.

Здійснення політики перебудови в Україні мало свої особливості:

1. Процеси реформування йшли повільніше, ніж у центрі та прибалтійських республіках, оскільки гальмувалися сильним партійно-державним апаратом на чолі з В. В. Щербицьким.

2. На здійснення «перебудови» дуже вплинула Чорнобильська катастрофа (аварія на Чорнобильській атомній електростанції у квітні 1986 р.). У результаті катастрофи було виведено з користування 144 тис. га землі, 492 тис. га лісу, забруднено площу в 10 млн. га. Масштаби катастрофи тривалий час замовчувались тодішнім партійним керівництвом республіки, що негативно вплинуло на соціально-економічну ситуацію людей. Наслідки аварії негативно позначилися на здоров'ї 2,5 млн. людей. У найкоротші терміни потрібно було відселити 160 тис. осіб, побуду вати їм житло. Ліквідація наслідків аварії вимагала і вимагає величезних економічних і фінансових затрат.

3. Процеси «перебудови» в Україні відбувалися без кровопролиття, як це було в Прибалтиці, Грузії, Азербайджані, Узбеки стані, Таджикистані та інших республіках тодішнього СРСР.