Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
97.46 Кб
Скачать

37.Проаналізуйте державотворчі процеси урср в другій половині 1940-х

Після війни зріс державний статус України. У червні 1945 р. вона стала членом ООН, а 1946 року УРСР була обрана до складу Економічної та Соціальної Рад. Активну участь у роботі республіка бере й у Паризькій мирній конференції та Дунайській конференції. Таким чином, формально Україна мала право на міжнародні відносини.

29 червня 1945 року було підписано радянсько-чехословацький договір про включення Закарпатської України до складу УРСР. У листопаді 1945 року його було ратифіковано Національними зборами Чехословацької Республіки і президією Верховної Ради СРСР, а 22 січня 1946 р. у складі УРСР було створено Закарпатську область з центром у місті Ужгороді. 10 лютого 1947 р. СРСР і Румунія підписали договір по встановлення кордонів, за яким до УРСР були приєднані Півн.Буковина і Півд. Бессарабія. Наприкінці 1945 р. територія УРСР збільшилася до понад 580 тис. км.

38.Охарактеризуйте реформи, проведені в срср/урср у 1950-х рр.

С другої половини 1953 р. до кінця 1950-х років у СРСР було проведено реформи, які благотворно позначилися як на розвитку народного господарства, і на добробуті народа.

Сільське господарство: зменшити планові показники; запровадити авансування праці колгоспників; засудити практику існування слабких господарств за рахунок передачі їм коштів міцних; зменшити управлінський апарат; сприяти допомозі міста селу; освоєнні цілинних та перелогових земель; «кукурудзяна епопея»; «м’ясна епопея»

Політична сфера: початок десталінізації ;1956 р . засуджено культ Сталіна; в Укр. - неоукраїнізація ( не керівних посадах – українці) ; реабілітовано значну к-сть діячів культури ;пом’якшення цензури та ідеологічного тиску.

1961р – нова програма - побудова матеріал. техн. бази комунізму за 20р.

Соц. сфера:підвищення заробітної платні;скорочення робочого дня; вдосконалення; трудового законодавства ; широкомасштабне житлобудівництво

Економ. сфера: ліквідовано галузеві міністерства і створено територіальні органи управління промисловістю — раднаргоспи (загалом 105); розширено права республіканських і місцевих органів влади щодо управління галузями легкої та переробної промисловості; за п'ятирічним планом і планом семирічки пріоритет відводився галузям промисловості групи "Б" (виробництво товарів широкого вжитку) зі сповільненням темпів розвитку галузей групи "А" (виробництво засобів виробництва).

39.Проаналізуйте причини,зміст і наслідки економічної та соціальної політики Радянської влади в 1953-1954рр.

Економічна реформа 1957 року в СРСР - реформа управління народним господарством, здійснена в 1957-1965 роки. Причиною її став наростаючий дефіцит бюджету СРСР.

Зміст: ліквідовано галузеві міністерства і створено територіальні органи управління промисловістю — раднаргоспи (загалом 105); розширено права республіканських і місцевих органів влади щодо управління галузями легкої та переробної промисловості; за п'ятирічним планом і планом семирічки пріоритет відводився галузям промисловості групи "Б" (виробництво товарів широкого вжитку) зі сповільненням темпів розвитку галузей групи "А" (виробництво засобів виробництва).

Соціальна реформа була пов’язана з піднесенням матеріального добробуту трудящих, набули глибини і системності. Вона була затверджена на XX з'їзді КПРС. У соціальній сфері: збільшено капіталовкладення у житлове будівництво, запроваджено панельне та блочне будівництво; проведено пенсійну реформу 1956 р., яка забезпечила зростання доходів пенсіонерів у 2 рази, інвалідів — в 1,5 раза; скорочено робочий день до 7 годин; підвищено заробітну платню робітникам і службовцям; здійснено реформу освіти в СРСР 1958 р., що супроводжувалося збільшенням капіталовкладень у цю сферу та зростанням оплати праці вчителів; пенсійний вік знижено для жінок до 55 років, для чоловіків до 60 років; робітники дістали право звільнятися з роботи за власним бажанням, повідомивши про своє рішення адміністрацію за 2 тижні; з 1964 р. колгоспники отримали право на щорічну відпустку та пенсійне забезпечення; збільшено тривалість щорічної відпустки та відпустки для жінок із догляду за дитиною та ін.

Наслідки реформ:У промисловості реформи дещо сприяли підвищенню ефективності виробництва, поглибленню спеціаі лізації та кооперації виробництва певних регіонів і територій, але їхня непослідовність призвела до різкого зростання капіталовкладень і кредитів, які перевищували можливості державного бюджету, до розриву економічних зв'язків між підприємствами однієї галузі, зростання дефіцитів. У сільському господарстві реформи мали вислідом зростання валового виробництва на 35%, покращення матеріального рівня життя колгоспників. А от безтямні хрушовськІ "надпрограми" зазнали краху, призвівши до порушення структури посівів зернових, скорочення поголів'я у тваринництві, порушення екологічного балансу в ряді регіонів країни; з 1962 р. СРСР розпочав масові закупівлі зерна та інших видів сільськогосподарської продукції за кордоном. Найліпші наслідки мали реформи у соціальній сфері, що привели до реального підвищення життєвого рівня трудящих.