Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
97.46 Кб
Скачать

22. Проаналізуйте індустріалізацію в Україні

Колективіза́ція — створення великих колективних господарств на основі селянських дворів. Передбачалося, що результатом колективізації стане ріст виробництва сільськогосподарської продукції на 150%. Колективізація мала охопити майже всі селянські господарства, відтак, ліквідувавши «шкідливий буржуазний вплив» приватної власності. Фактично, метою було перетворення всієї робочої сили села, а також міста, на робітників державних підприємств. Це дозволяло встановити повний економічний контроль влади над громадянами, поширити її політичне панування на економічно самостійне до цього селянство, тобто на практиці реалізувати ідею диктатури влади над усією країною, де селяни складали більш ніж 85% населення. Хлібна криза 1927—1928 рр. і брак валюти,також стали приводом до початку колективізації. Колективізація в Україні мала бути здійснена за два роки. До кінця першої п'ятирічки було «колективізовано» 70 % селянських господарств. За роки другої п'ятирічки (1933—1937 рр.) у колгоспи було об'єднано 90 % селянських господарств. Одним із найстрашніших наслідків колективізації в Україні став голодомор 1932—1933 рр.

23.Індустріалізація на Україні

Процес індустріалізації в Україні(розпочався 1929р) в основному збігся із загальносоюзними тенденціями, хоч і мав певні особливості: досить масштабні капіталовкладення в її промисловість; значне відставання модернізації легкої та харчової промисловості від важкої індустрії внаслідок менших масштабів капітального будівництва і недостатньої сировинної бази; В Україні були вищі темпи витіснення приватного сектору в економіці, ніж у СРСР загалом. На початку індустріалізації в Україні здійснювалися побудова і реконструкція великих підприємств,що мали загально державне значення. Позитивні і негативні наслідки індустріалізації в Україні: за окремими показниками індустріалізація вивела Україну на рівень економічно розвинутих країн світу, почали давати промислову продукцію гіганти металургії: «Запоріжсталь», «Азовсталь» і «Криворіжсталь».За роки перших п'ятирічок удвічі зросла чисельність робітників. У 1930-ті pp. сформувався національний український робітничий клас і технічна інтелігенція. Економічна могутність держави була спрямована не на задоволення насущних потреб людей, а на зміцнення тоталітарного режиму, посилилася централізація управління промисловістю, утвердилися командно-адміністративні методи управління.

24. Державотворчі процеси в західноукраїнських землях

Після поразки визвольних змагань західноукраїнські землі опинились у складі Польщі, Румунії та Чехословаччини. Загалом можна визначити такі риси політики Польщі, Румунії, ЧСР: а) насильницька асиміляція; б) стримування економічного розвитку, його колоніальний характер; в) репресії проти діячів національно-визвольного руху; г) національний гніт; д) відмова від міжнародних зобов’язань щодо надання автономних прав українцям.

30 вересня 1938 року Мюнхенська змова поклала початок розчленування Чехословаччини. 11 жовтня 1938 року було надано автономію Підкарпатській Русі, головою уряду якої став А.Ворошилов. 30 грудня 1938 року. перейменована на Карпатську україну».15 березня 1939 року було проголошено незалежність Карпатської україни, але в кінці цього ж місяця вона була остаточно окупована угорськими військами.