Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
97.46 Кб
Скачать

40. Проаналізуйте причини,зміст і наслідки економічної політики Радянської влади в 1965р.

Економічна реформа 1957 року в СРСР - реформа управління народним господарством, здійснена в 1957-1965 роки. Причиною її став наростаючий дефіцит бюджету СРСР.

Зміст: ліквідовано галузеві міністерства і створено територіальні органи управління промисловістю — раднаргоспи (загалом 105); розширено права республіканських і місцевих органів влади щодо управління галузями легкої та переробної промисловості; за п'ятирічним планом і планом семирічки пріоритет відводився галузям промисловості групи "Б" (виробництво товарів широкого вжитку) зі сповільненням темпів розвитку галузей групи "А" (виробництво засобів виробництва).

Наслідки реформи:У промисловості реформи дещо сприяли підвищенню ефективності виробництва, поглибленню спеціаі лізації та кооперації виробництва певних регіонів і територій, але їхня непослідовність призвела до різкого зростання капіталовкладень і кредитів, які перевищували можливості державного бюджету, до розриву економічних зв'язків між підприємствами однієї галузі, зростання дефіцитів. У сільському господарстві реформи мали вислідом зростання валового виробництва на 35%, покращення матеріального рівня життя колгоспників. А от безтямні хрушовськІ "надпрограми" зазнали краху, призвівши до порушення структури посівів зернових, скорочення поголів'я у тваринництві, порушення екологічного балансу в ряді регіонів країни; з 1962 р. СРСР розпочав масові закупівлі зерна та інших видів сільськогосподарської продукції за кордоном.

41. Проаналізуйте причини,зміст і результати дисидентського руху в Україні.

Дисидентський рух — рух ,що зародився у 1950—70-х роках, учасники якого в СРСР виступали за демократизацію суспільства, дотримання прав і свобод людини, в Україні — за вільний розвиток української мови та культури, реалізацію прав українського народу на власну державність.

Причини виникнення: десталінізація; політика русифікації; активний правозахисний рух, спричинений прийняттям Декларації прав людини(1948), монопольна влада партійно-радянської бюрократичної верхівки.

Форми боротьби: протести, звернення на адресу керівників країни, «відкриті» листи до ООН, поширення нелегальної літератури( «самвидав»), ств. дисидентських організацій (Укр. революційний центр, Реалістичний робітничий гурток демократів, Укр. робітнича селянська спілка).

Дисиденти зайняли помітне місце у світогляді населення. Завдяки їх самовідданій боротьбі у громадський свідомості поступово стверджувалася думка, що український народ є не просто придатком до «великого брата», що можливе створення незалежної держави. З середовища дисидентів вийшло багато видатних політиків часу перебудови, серед яких учасник Народного Руху України В'ячеслав Чорновіл.

42.Проаналізуйте, як реалізовувалися на практиці основні конституційні права радянських українців( за Конституцією 1978)

20 квітня 1978р. – прийняття нової Конституції УРСР , розробленої на основі Конституції СРСР від жовтня 1977р. Її основні положення:

  • УРСР- суверенна держава у добровільному союзі радянських республік

  • зберігає за собою право вільного виходу з СРСР

  • в УРСР побудовано розвинуте соціалістичне суспільство , в якому ств. могутні продуктивні сили, неухильно підвищується добробут і культура народу

  • влада належить народу, який здійснює її через ради народних депутатів

  • керівною і спрямовуючою силою радянського суспільства, ядром політичної системи є КПРС

  • економіка УРСР є складовою частиною єдиного народно - господарського комплексу СРСР

  • гарантія прав і свобод громадян

Конституція 1978 р. закріплювала підлегле становище УРСР, чимало її статей мали декларативний характер і не відповідали реаліям суспільного життя.