Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
97.46 Кб
Скачать

45. Визначте й охарактеризуйте основні етапи та напрямки політики перебудови

I етап (1985-1988 рр.) - період розробки концепції перебудови, здійснення перших економічних реформ, визрівання політичного курсу перебудови:

  • прийняття програми прискорення соціально економічного розвитку країни (квітень 1985 р.);

  • реформа М. Рижкова та Л. Абалкіна (червень 1987 р.), суть якої полягала у запровадженні принципу трьох "С" - самостійність, самоокупність, самофінансування. Були ухвалені "Закон про державне підприємство (об'єднання)", "Закон про кооперацію" та ін.;

  • лібералізація, відміна цензури, реабілітація політв'язнів тощо

II етап (1988-1991 рр.) - період активних політичних перетворень, курс на перехід до регульованої ринкової економіки:

  • ухвалено рішення про кардинальне реформування політичної системи, взято курс на гласність

  • проведення перших демократичних виборів до Верховної Ради (1990 р.)

  • дефіцит товарів, інфляції, черги, перехід підприємств України на бартер - натуральний обмін, низька продуктивність праці, падіння національного прибутку у 1991 р. на 13%

  • прийняття Верховною Радою СРСР програми переходу до регульованої ринкової економіки (червень 1990 р.)

46. Проаналізуйте вплив руйнування срср на розвиток світового співтовариства

Крах комунізму у Східній Європі та дезінтеграція СРСР глобально змінили геополітичну систему світу. Колишня рівновага сил порушилася.

По-перше, зникли глобальна двосистемність (Схід — Захід, комунізм — капіталізм) і відповідно двополюсність у міжнародних відносинах (конфронтація по лініях СРСР — США, Варшавський Договір — НАТО). У «холодній війні» зазнав поразки слабший полюс — Радянський Союз.

По-друге, у світі виникла багатополюсність з очевидною перевагою переможця у «холодній війні» — Сполучених Штатів. Окремі центри геополітичної сили (Китай, Японія, Європейський Союз та інші) вимагають перегляду світо-устрою, що склався після Другої світової війни, обстоюють багатовимірність світового розвитку.

По-третє, розвалилася Ялтинська система перерозподілу Європейського континенту на сфери впливу переможців у Другій світовій війні, система, котра перетворилася на систему протиборства і конфронтації «західної демократії» і «табору соціалізму». Зникнення загрози «експорту революції» кардинально змінило роль НАТО. Адже американцям та їхнім союзникам з Північноатлантичного блоку нікого більше стримувати. Забезпечення стабільності в Європі, врегулювання конфліктів, що виникають на етнічно-національному підґрунті, активна співпраця з ЄС, ОБСЄ, ЗЄС, Радою Європи стали головними напрямами діяльності Північноатлантичного блоку.

По-четверте, зменшилася напруженість міжнародних відносин, остаточно була зламана «залізна завіса», що відокремлювала народи колишньої комуністичної імперії від решти цивілізованого світу.

47. Охарактеризуйте етапи здобуття Україною державної незалежності.

1. Першим її етапом можна вважати період з 1990 по 1991 p., коли відбулося юридичне закріплення державності України та формування нових органів влади. Прийняття 16 липня 1990 р. Декларації "Про державний суверенітет України" стало першим кроком на шляху здобуття Україною незалежності, адже вона проголосила "верховенство, самостійність, повноту й неподільність влади республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах". Декларація "Про державний суверенітет" визначила, що державна влада в Україні здійснюється за принципом її розподілу на законодавчу, виконавчу та судову. 24 серпня 1991 р. Верховна Рада прийняла "Акт проголошення незалежності України", яким було проголошено незалежність України та створення самостійної Української держави. Україні необхідно було здійснювати реформування державних органів влади відповідно до демократичних стандартів.

2. 24 серпня 1991 р. Верховна Рада України прийняла акт про державну незалежність.

3. 1 грудня 1991 р. було проведено референдум, на якому понад 90% українців сказали: «Так, ми підтримуємо акт про державну незалежність».

4. 7-8 грудня 1991 р. в Біловезькій пущі керівники Білорусії, Росії, України скасували союзний договір 1922 р., визнали республіканські кордони державними і все, що знаходилось на території республіканської властю.