Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтелектуальна власність Ден. Маг.2014.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Коли видається виключна ліцензія?

  2. Коли видається невиключна ліцензія?

  3. Коли видається одинична ліцензія?

  4. Який строк дії ліцензійного договору?

  5. Які Ви знаєте види ліцензійних договорів?

  6. Як ви розумієте дію «франшизи», як об’єкт договору?

  7. Які є види передачи прав на об'єкти інтелектуальної власності?

  8. Які основні способи комерціалізації прав на об'єкти інтелектуальної власності?

  9. Які умови може містити ліцензійний договір?

Завдання до самостійної роботи

  1. Вивчити теоретичний матеріал за темою, засвоїти основні поняття і терміни.

  2. Підготуватися до семінарського заняття (доповідь, презентаційний виступ, есе).

Термінологічний словник ключових понять

Авторська винагорода - плата творцю (винахіднику, автору) за використання об'єкта права інтелектуальної власності, розмір якої визначається договором з урахуванням положень нормативно-правових актів з питань інтелектуальної власності;

База роялті - показник господарської діяльності, який використовується для визначення величини роялті;

Виключна ліцензія - ліцензія яка видається лише одному ліцензіату і виключає можливість використання ліцензіаром об'єкта права інтелектуальної власності у сфері, що обмежена цією ліцензією, та видачі ним іншим особам ліцензій на використання цього об'єкта у зазначеній сфері.

Залишковий строк корисного використання об'єкта права інтелектуальної власності - період починаючи з дати оцінки до закінчення строку корисного використання об'єкта права інтелектуальної власності;

Залишковий строк корисного використання об'єкта права інтелектуальної власності - період починаючи з дати оцінки до закінчення строку корисного використання об'єкта права інтелектуальної власності.

Ліцензіар — продавець ліцензії, юридична або фізична особа, яка зобов'язується передати права на використання об'єкта інтелектуальної власності за певну винагороду відповідно до передбачених ліцензійною угодою умов.

Ліцензійна угода - це угода щодо передачі власником об'єктів інтелектуальної власності певних прав на їх використання своєму контрагенту в передбачених угодою межах.

Ліцензійний договір - угода, за якою продавець виключних майнових прав на об'єкт інтелектуальної власності (ліцензіар) надає покупцеві (ліцензіату) дозвіл (ліцензію) на використання цього об'єкта протягом певного періоду в обумовлених угодою межах за відповідну винагороду.

Ліцензія - дозвіл на використання об'єкта інтелектуальної власності, що надається особою, на підставі ліцензійного договору, що має виключне право дозволяти використанняоб'єктаправа інтелектуальної власності(ліцензіаром), іншій особі (ліцензіату), про надання їй права на використання цього об'єкта в певній обмеженій сфері.

Ліцензування - це процес видачі дозволу на здійснення певної діяльності.

Невиключна ліцензія – ліцензія яка не виключає можливості використання ліцензіаром об'єкта права інтелектуальної власності у сфері, що обмежена цією ліцензією, та видачі ним іншим особам ліцензій на використання цього об'єкта у зазначеній сфері.

Одинична ліцензія – ліцензія яка видається лише одному ліцензіату і виключає можливість видачі ліцензіаром іншим особам ліцензій на використання об'єкта права інтелектуальної власності у сфері, що обмежена цією ліцензією, але не виключає можливості використання ліцензіаром цього об'єкта у зазначеній сфері.

Опціонна угода — попередня домовленість, згідно з якою потенційному покупцю ліцензії надається першочергове право протягом визначеного терміну вирішити питання щодо доціль­ності її придбання.

Строк корисного використання об'єкта права інтелектуальної власності - строк, протягом якого є імовірність отримання економічної вигоди від використання об'єкта права інтелектуальної власності за умови чинності майнових прав на такий об'єкт.

Фактичний строк корисного використання об'єкта права інтелектуальної власності - період від початку строку корисного використання об'єкта права інтелектуальної власності до дати оцінки.