Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтелектуальна власність Ден. Маг.2014.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. В чому сутність знань?

  2. В який період інтелектуальна власність відокремилась від матеріальної власності?

  3. В який час з'явилася перша згадка про плагіат?

  4. Дайте означення інтелекту людини.

  5. Кому і на який термін в різні часи надавались привілеї?

  6. Надайте визначення терміну «право інтелектуальної власності».

  7. Перелічьте основні риси інформаційного суспільства.

  8. Перелічьте характерні ознаки інтелектуального продукту.

  9. Перелічьте характерні ознаки постіндустріального суспільства.

  10. Розкрийте зміст «інформація та знання як новітні фактори суспільного виробництва».

  11. Що ви знаєе про «Статут королеви Анни»?

  12. Як впливає інтелектуальна діяльність суб’єкта на суспільство?

  13. Як надавалась правова охорона прав інтелектуальної власності на західноукраїнських землях у складі Польщі в період 20-30-ті роки ХХ ст.?

  14. Як формувалось законодавство про інтелектуальну власність в УРСР?

  15. Як формувалось законодавство про інтелектуальну власність Російської імперії та його реалізація на українських землях (ХVІІІ – поч. ХХ ст.)?

  16. Як формувалось законодавство України про інтелектуальну власність в період 1991 – 2014 рр.?

  17. Яке місце в соціально-економічному розвитку суспільства займає інтелектуальна діяльність?

  18. Яке число інформаційних революцій пережило людство, коротко охарактеризуйте кожний період.

  19. Яким було законодавче регулювання відносин інтелектуальної власності на західноукраїнських землях (ХVІІІ – поч. ХХ ст.)?

  20. Які існують види інтелектуальної діяльності?

  21. Які існують Концепції інформаційного суспільства, надайте коротку характеристику конжій?

  22. Які особливості інтелекту є найважливішими для розумової діяльності?

  23. Якою була інтелектуальна діяльність і давні форми її правового регулювання у ХІ – ХVІІІ ст.ст.?

Завдання до самостійної роботи

  1. Вивчити теоретичний матеріал за темою, засвоїти основні поняття і терміни.

  2. Підготуватися до семінарського заняття (доповідь, презентаційний виступ, есе).

Термінологічний словник ключових понять

Види знання – виділяють: наукове, повсякденне (здоровий глузд), інтуїтивне, релігійне та інші. Суб'єктивний образ, об'єктивна реальність, тобто адекватне віддзеркалення зовнішнього і внутрішнього світу в свідомості людини у формі уявлень, понять, думок, теорій. У широкому сенсі - сукупність понять, теоретичних побудов і уявлень. У вузькому сенсі - дані, інформація.

Запізніла модернізація - чи наздоганяюча модернізація, на думку автора, це ті зміни, що починаються в якихось країнах чи регіонах вже після того, як вони відбулися у багатьох інших.,

Знання –систематизація результатів пізнавальної діяльності людини.

Інтелект (розум) - сукупність розумових здібностей.

Інтелектуальна власність - результат інтелектуальної, творчої діяльності однієї людини (автора, виконавця, винахідника та інш.) або кількох осіб.

Інтелектуальний капітал - інтелектуальна здатність людини у сукупності зі створеними ним матеріальними й нематеріальними засобами, які використовуються в процесі інтелектуальної праці.

Інтелектуальний продукт - результат інтелектуальної діяльності, яким відповідно до чинного законодавства надається правова охорона, є об'єктом інтелектуальної власності (ОІВ).

Інформаційна ера - концептуальна ідея про те, що сучасний вік буде характеризуватися широкими можливостями для окремих осіб вільно передавати/приймати інформацію і мати миттєвий доступ до знань, що було б важко або неможливо в попередні епохи розвитку людства.

Інформаційна революція - метафора, яка відображає революційний вплив ІТ на всі сфери життя суспільства в останній чверті ХХ сторіччя. Цей термін також застосовується для позначення чотирьох інформаційних революцій в історії людства, в результаті яких не лише кардинально змінювались способи обробки інформації, але й спосіб виробництва, стиль життя, системи цінностей.

Інформаційне місто - місто, що має постіндустріальну структуру економіки, в якому головними сферами діяльності є управління, фінансова діяльність, наукові дослідження, вища освіта, культура, інформаційне обслуговування, ЗМІ, ділові послуги (рекламні, консалтингові, інформаційні і т.і.), причому в цих видах діяльності зайнято більше половини всіх працюючих.

Інформаційне суспільство - теоретична концепція постіндустріального суспільства, історична фаза можливого еволюційного розвиткуцивілізації, в якій інформація і знання продукуються в єдиному інформаційному просторі. Головними продуктами виробництва інформаційного суспільства мають статиінформаціяізнання.

Інформаційні технології - ІТ, інформаційно-комунікаційні технології (Information and Communication Technologies, ICT) - сукупність методів, виробничих процесів і програмно-технічних засобів, інтегрованих з метою збирання, опрацювання, зберігання, розповсюдження, показу і використання інформаціїв інтересах їїкористувачів

Інформація - це абстрактне поняття, що має різні значення залежно від контексту, як правило означає нові знання, які отримує споживач (суб'єкт) у результаті сприйняття і переробки певних відомостей.

Меритократія - принцип управління, згідно з яким керівні пости повинні займати найздібніші люди, незалежно від їхнього соціального чи економічного походження. Використовується переважно в двох значеннях. Перше значення терміна припускає створення початкових умов для об'єктивно обдарованих і працелюбних людей, щоб вони в майбутньому мали шанс зайняти високе суспільне становище в умовах вільної конкуренції. Друге значення відповідає системі, протилежнійаристократіїідемократії, в якій керівники призначаються з числа спеціально опікуваних талантів.,

Модернізація - перехід від традиційного аграрногосуспільства до світського, міського йіндустріального..

Обєкт інтелектуальної власності – інтелектуальний продукт (ст. 420 ЦКУ) який набув правову охорону в Україні: літературні, художні, музичні, наукові твори; комп'ютерні програми; компіляції даних (бази даних); виконання; фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення; наукові відкриття; винаходи, корисні моделі, промислові зразки; компонування (топографії) інтегральних мікросхем; раціоналізаторські пропозиції; сорти рослин, породи тварин; комерційні (фірмові) найменування, торговельні марки (знаки для товарів і послуг), географічні зазначення; комерційна таємниця. Перелік не є вичерпним.

Піонер - людина, яка поклав початок чому-небудь новому в галузі науки, культури.

Постіндустріалізм - теорія нової стадії розвитку суспільства, що слідує заіндустріальним суспільством. Провідну роль у такому суспільстві відводиться галузі послуг,науці,освіті, а основним об'єктом діяльності стає торгівляінформацією.

Постіндустріальне суспільство - нова стадія суспільного розвитку, яка, на переконання західних учених, приходить на зміну індустріальному суспільству.

Постмодернізм - світоглядно-мистецький напрям, що в останні десятиліття 20 століття приходить на зміну модернізму. Цей напрям - продукт постіндустріальної епохи, епохи розпаду цілісного погляду на світ, руйнування систем - світоглядно-філософських, економічних, політичних.

Право інтелектуальної власності – це закріплене законом право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об'єкт права інтелектуальної власності.

Розум - це пізнавальні та аналітичні здібності людини.

Соціальний інтелект - здатність людини правильно розуміти свою поведінку і поведінку інших людей у суспільстві.

Суспільство знань - це суспільство яке створюється внаслідок нової індустріальної революції, економіка якого базується на інформаційних і телекомунікаційних технологіях та на базі інформації, яка є виразником знання людей.

Суспільство професіоналів – суспільство яке соціально трансформується завдяки технологічному прогресу з метою допомогти індивідам та спільнотам використовувати знання та ідеї, що допомагає людям втілити їх потенціал та реалізувати їх прагнення.

Сутність знання - розуміння предмету, уміння самостійно поводитися з ним, розбиратися в ньому, а також використовувати для досягнення поставленої мети.

Техноструктура - по Дж. Гелбрейту - обширна ієрархічна організація, що об'єднує людей, які володіють технічним знанням, від рядових інженерів до професійних керівників і директорів залежно від функції управління і рівнів прийняття рішень. З розвитком «індустріального» суспільства техноструктура все більшою мірою стає причетною до процесу прийняття політ, рішень.