Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ділового спілкування Конспект 2010.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
710.66 Кб
Скачать

Контрольні запитання

1. Що таке імідж?

2. Що таке позитивний імідж?

3. Які складові позитивного іміджу ділової людини Ви знаєте?

4. Опишіть зовнішній вигляд ділової людини.

5. Які види візитних карток Ви знаєте?

6. Назвіть основні правила оформлення ділових візитних карток.

7. Які правила вручення візитних карток Ви знаєте?

8. Які етикетні вимоги до робочого місця Ви знаєте?

9. Як сформувати перше позитивне враження про себе?

Література: 1, 7, 9, 12, 14, 21, 27

Тема 8. Діловий етикет: принципи і функції

План

8.1. Поняття «ділового етикету»

8.2. Принципи ділового етикету

8.3. Загальні правила ділового етикету

8.4. Національні особливості ділового етикету та спілкування.

8.1. Поняття «ділового етикету»

Спілкування людей підпорядковується не лише логіці проблеми, яку вони обговорюють, законам мови, якою вони послуговуються, вимогам щодо вияву культури почуттів. На нього також впливають різноманітні правила, які залежать від етнічних особливостей, ситуації, в якій взаємодіють співрозмовники, а також їх віку, статі, професійної належності. Ці аспекти спілкування регулюються як формальними правилами, так і неписаними нормами, тобто етикетом.

Етикет – це сукупність правил, які регламентують зовнішні вияви людської поведінки. Етикет (франц. etiquette — ярлик, етикетка) — сукупність правил (правил «доброго тону»), які регламентують зовнішні вияви людської поведінки (ставлення до оточення, форми звернень і привітань, поведінку в громадських місцях тощо).

До етикету належать також церемоніальні вимоги, дотримання яких вимагає обов'язкової форми поведінки (наприклад, дипломатичний етикет).

Коли говорять про діловий етикет, мають на увазі встановлений порядок поведінки, що задовольняла би всіх учасників, які об­говорюють певну проблему. В офіційній сфері діє міжнарод­ний принцип, за яким ставлення до особи визначається її чи­ном чи посадою, яку вона займає. У цій сфері кожна особа є представником фірми, організації, навіть держави, і тому ети­кетні правила вимагають ставитися до неї з повагою, незалеж­но від віку чи статі. Молода людина може бути керівником ве­ликої фірми, а підлеглий бути за віком таким, як його батько. Тому діловий етикет передбачає, що на рівних спілкуються ті, хто займає однакове становище, скажімо, в бізнесі чи в політиці. Ділова жінка, яка хоче мати успіх у бізнесі, не може розрахову­вати на якесь особливе ставлення до себе.

Є певні особливості етикету в організаціях, де працюють люди. Тут різновидом етикету є службовий. Службовий етикет — це сукупність найдоцільніших правил поведінки лю­дей там, де відбувається їхня професійна діяльність — на ви­робництві, в будь-якій організації (тут і далі під словом органі­зація в сучасній етиці, психології, науці управління розумі­ють будь-які форми спільної діяльності людей — фірму, завод, установу, інститут, концерн, фабрику тощо). Дотримання пра­вил і вимог етикету є обов'язковим для всіх, адже це сприяє створенню сприятливого клімату для людей, зайнятих загаль­ним виробничим процесом. Доведено, що добрий настрій по­зитивно впливає як на здоров'я людини, так і на продук­тивність її праці. Не випадково великі фірми та корпорації створюють власні Кодекси честі чи Правила поведінки, в яких передбачено етичні норми взаємин та правила службового ети­кету.