Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ділового спілкування Конспект 2010.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
710.66 Кб
Скачать

1.3. Особливості сприйняття інформації співрозмовника

Зовнішні сигнали ми отримуємо різними каналами. Є люди, котрі сприймають зовнішній світ через зір, тобто через візуальний канал зв'язку. Є такі, хто отримує інформацію переважно через слух, або аудіальний канал. Третя група всі відомості отримує через дотик, відчуття, або кінестетичний канал. У мові представників цих груп обов'язково будуть слова, які укажуть вам, як ваш співбесідник сприймає навколишній світ і, відповідно, як краще знайти з ним спільну мову.

Великим резервом взаєморозуміння є уміння визначати, яким із способів співрозмовник сприймає інформацію або обмінюється нею – візуально (за допомогою зору), аудіально (за допомогою слуху), кінестетично (через дотик та ін. відчуття), про що свідчать ознаки, які проявляються і у жестах, і у диханні, і у положенні очей, і у мовному контексті.

Ознаки, які характерні для основних способів сприйняття інформації

Способи сприйняття

Візуальний

Аудіальний

Кінестетичний

Жести:

а) вище пліч

+

б) на рівні грудей

+

в) нижче грудей

+

Дихання:

а) верхнє (ключичне)

+

б) середнє (міжреберне)

+

в) нижнє (діафрагмальне)

+

Голос (тон, темп)

а) високий

+

б) середній

+

в) низький

+

Ключові слова

а) бачити, уявляти

+

б) слухати, говорити

+

в) відчувати, почувати

+

Слід пам'ятати, що співрозмовників, які дійсно користуються лише одним каналом сприйняття інформації, дуже мало. Більшість достатньо ефективно користується декількома каналами, але один з них буде «ведучим». Дуже важливо уміти визначати ведучий канал сприйняття інформації співрозмовника. Якщо його не враховувати, то результат може бути нульовий.

Наприклад, ви кажете своєму співбесіднику: «Послухайте, …..», але він не «слухає», не «чує», а «бачить» проблему. «Станьте на моє місце» - скажете ви, але він не кінестетик, він не може стати на ваше місце. Єдиний правильний хід, що допоможе вам розмовляти зі своїм співбесідником на його мові так, щоб з ним домовитися у даній ситуації, це вживати зрозумілі йому слова, що відповідають його ведучій (репрезентативній) системі сприйняття інформації: «Подивіться на цю проблему…..».

1.4. Бар’єри спілкування

Циркулювання інформації, налагодження і розвиток контактів, сприймання партнера по спілкуванню у процесі міжособистісної взаємодії наштовхуються на різноманітні бар’єри. Найсуттєвішими є комунікативні бар’єри, що виникають на міжособистісному рівні.

Комунікативні бар'єри (франц. barriere перешкода) — психологічні перешкоди, що виникають на шляху отримання інформації.

Причинами комунікативних бар’єрів є змістові й формальні характеристики повідомлення (логічні, фонетичні, стилістичні, семантичні). На цій підставі виокремлюють смисловий, логічний, фонетичний, семантичний, стилістичний комунікативні бар’єри.