Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Самоменеджмент Зборник ситуационных заданий 2002.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
621.06 Кб
Скачать

Питання

  1. Сформулюйте мету, яку поставила в даному випадку економіст Тетяна Сергіївна.

  2. Який метод прийняття рішень в самоменеджменті використала Тетяна Сергіївна?

  3. Опишіть, як розподілила роботу Тетяна Сергіївна?

  4. Які на Вашу думку сильні сторони можна виділити у економіста Тетяни Сергіївни?

  5. Як Ви гадаєте, які якості Тетяни Сергіївни відмітило керівництво?

  6. Як би Ви вирішили таке завдання? Чи можна вирішити його інакше, можливо, більш ефективно?

Ситуація 21

При нарахування земельного податку працівники податкової інспекції проводять дуже великий обсяг робіт по збору і занесенню в ком’ютер інформації щодо розмірів земельних ділянок по кожному окремому громадянину.

Начальник відділу податкової інспекції, якому доручено виконання цієї роботи, зробивши попередні розрахунки обсягу робіт, зрозумів, що силами працівників його відділу виконати цю роботу у визначений термін неможливо, використовуючи тільки робочий час працівників відділу і комп’ютерну техніку, яка була в розпорядженні відділу.

У зв’язку з цим він підготував проект наказу, в якому до виконання цих робіт залучалися працівники інших відділів з використанням їхньої комп’ютерної техніки. Роботу пропонували проводити у 2 зміни, в тому числі у суботу та неділю, з наданням відгулів серед тижня.

З проведеними розрахунками та проектом наказу начальник відділу прийшов до начальника інспекції і, обгрунтувавши свої пропозиції, переконав керівника інспекції підписати наказ. Керівництво погодилося з тим, що іншого виходу з даної ситуації немає. В результаті робота була виконана у визначений термін.

Питання

  1. Який метод прийняття рішень використав начальник відділу?

  2. Як Ви гадаєте, чи погодився б начальник інспекції на залучення до виконання цого завдання працівників інших відділів, якщо б начальник відділу просто сказав йому про це, не показавши своїх розрахунків і проекту наказу? Чи в цьому випадку було б ефективним спілкування двох керівників (відділу та інспекції) з точки зору досягнення мети (домовленості) та економії часу?

СИТУАЦІЯ 22

При переведенні фінансового відділу з одного приміщення в інше було заплановано приміщення розміром 14 м2 на 6 чоловік (+ комп’ютери).

Начальник відділу, дізнавшись про це, поставив перед собою мету переконати керівництво змінити рішення і виділити інше приміщення. Для досягнення цієї мети він написав доповідну записку і передав її керівництву. Але доповідна записка не мала впливу на вирішення питання. Через декілька днів начальник відділу пішов на конфлікт з керівництвом. Для фінансового відділу було виділено інше приміщення.

Питання

1. Як Ви гадаєте, більшим чи меншим мало бути приміщення для фінансового відділу на 6 чоловік?

2. Чи вірно сформульовано мету?

3. Чи слід було начальнику відділу йти на конфлікт з керівництвом?

4. Чи можна було вирішити питання інакше? Як саме?

  1. Як треба було готуватися до розмови з керівництвом?

  2. Які можуть бути наслідки для начальника відділу після позитивного вирішення питання, але конфліктним способом?

Ділові

ігри

ДІЛОВА ГРА

ВИСТУП МЕНЕДЖЕРА ФІРМИ

1. Мета і задачі ділової гри

Сутність ділової гри складається в тому, що студент-учасник гри, працюючи над варіантом свого виступу на ТБ, радіо або в аудиторії, повинний продумати мову і стиль, манеру поводження, а саме головне - чітко подавати зміст свого виступу. Все це повинно бути ув'язане з поставленими цілями, задачами і складом аудиторії.

Під час ділової гри в студентів виробляються навички відповідного поводження у визначеній аудиторії, уміння орієнтуватися на коло інтересів і рівень слухачів.

2. Порядок і методичні вказівки для проведення ділової гри

Загальна тривалість заняття - 2 навчальних годиин

1-й етап: вступ до теми і пояснення її сутності, регламент гри.

2-й етап: формування команд, процес гри, підведення підсумків.

1-й етап: у вступному слові викладач говорить про ціль ділової гри, правилах її проведення. На прикладах показує, як треба змінювати композицію, зміст, форму, тон виступу в залежності від аудиторії і засобу масової інформації. У студентській групі бажано створити атмосферу доброзичливого порозуміння і жвавого інтересу.

Потім вибирається тема для виступу, наприклад вироблена фірмою продукція або послуги для населення, їхня якість, ціна, попит і т. інш.

Це може бути інформація про вільні вакантні посади і вимоги до кандидатів на роботу в даній фірмі.

Викладач пропонує 2-3 теми, і студенти вибирають одну з них для групи.

Потім визначаються можливі типи аудиторій, категорії слухачів (бізнесмени, покупці, держчиновники і т.інш.).