Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_3_kurs / Самоменеджмент Зборник ситуационных заданий 2002.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
621.06 Кб
Скачать

3. Сценарій ділової гри

2-й етап: із студентів групи вибираються виступаючі. Їхня кількість визначається числом заданих аудиторій або засобів масової інформації. Призначається експертна комісія, куди повинні входити:

• експерт по змісту: визначає якість сценарію, актуальність виступу, мету, її відповідність аудиторії;

• експерт по ораторському мистецтву: характеризує загальну культуру промови, манеру викладення матеріалу;

• експерт по сприйняттю промови: дає оцінку стилю, темпу і тону промови, манері триматися перед аудиторією;

• експерт, що оцінює якість чинників і аргументів, їхню доцільність і відповідність рівню й інтересам аудиторії.

Додатково в експертну комісію можна включити «лічильника» для підрахунку суми балів, одержуваних виступаючими. Якщо слухачів в аудиторії більше 15, можна призначити двох експертів для збільшення об'єктивності виступу менеджера.

Іншим організаційним моментом є забезпечення учасників гри аудиторією. Може бути три варіанта розподілу аудиторії: перший – «аудиторії» заготовлені в конвертах. Кожен виступаючий вибирає сам варіант. Другий варіант – «аудиторію» задає викладач. Третій - ігровий: учасники гри беруть конверти і, тільки розкривши їх, дізнаються, яка їм дісталася «аудиторія».

Потім учасники починають готуватися до виступу. У ході підготування виступаючі складають план по темі, визначають головні моменти, «опорні точки» свого виступу.

Після «настроювання» кожному з учасників гри дається 10 хвилин для розповіді про те, як він збирається будувати свій виступ, які будуть вступ, мова, стиль, темп промови, жести, манера, які будуть притягнуті факти, приклади і т.п.

Виступаючий повідомляє форму свого виступу: розповідь про фірму, питання і відповіді, міні-бесіда з наступним диспутом, просто розмова і т.п. Свій вибір виступаючий обгрунтовує: він коротко характеризує уявлювану аудиторію й особливості ілюстративного матеріалу.

Під час виступу студенти повинні відігравати роль тієї аудиторії, що по грі дісталася виступаючому: поводженням, питаннями і т. інш.

Експерти, що уважно слухають, готуються «виставити» оцінки по п’ятибальній системі (картки з цифрами від «1» до «5» повинні бути заготовлені заздалегідь). При необхідності члени експертної групи коментують виставлені оцінки.

4. Методичні рекомендації

ЯК ПІДГОТУВАТИ ВИСТУП

Підготування виступу - важка робота. По-перше, необхідно визначити предмет і ціль вашого виступу. Дізнайтеся, який час вам відведено для виступу, чи буде після повідомлення відведено час для відповідей на питання слухачів, і чи входить цей час у загальний час вашого виступу. Плануйте свою промову так, щоб точно укластися в графік. Визначите, що очікує від вас аудиторія і що ви хочете до неї донести.

Насамперед слід визначити основні питання, на які ви збираєтеся звернути увагу слухачів. Коли вони будуть сформульовані і записані, вся інша промова збудується досить легко.

З’ясуйте, хто складає вашу аудиторію і наскільки ваші майбутні слухачі знайомі з предметом вашого виступу.

Чітко дотримуйтеся теми виступу. Промова повинна бути по можливості короткою. Висловлюйте свої думки простими словами і короткими пропозиціями, щоб текст вашої промови був ясним, стислим і відповідав темі. Пам’ятайте, що основна частина наших повсякденних розмов складається з простих знайомих слів. Зробіть свій виступ особистим, вживаючи займенники «я», «ми», «ви», «нас».

Пам’ятайте також, що, записуючи текст вашого виступу, вам належить уникати занадто довгих складнопідрядних речень.

Матеріали, призначені для читання про себе (прес-релізи, газетні статті, редакційні статті), можна робити більш докладними і використовувати більш довгі фрази. Промова ж нагадує телеграму, де дається тільки сама істотна інформація. Коли ви пишете промову, пробуйте вимовляти речення вголос, щоб перевірити, як вони звучать. Викидайте усе, що здається занадто пихатим.

Звертайте саму пильну увагу на граматику і вимову імен, іноземних або інших важких слів.

Організація промови

Якомога швидше переходіть безпосередньо до теми вашого виступу. Усе, що стосується до одного питання, групуйте в однім місці. Не варто переходити до іншого питання, поки не вичерпаний весь матеріал по поточному.

Викладайте свої ідеї в логічній послідовності, причому кожна думка повинна випливати з попередньої і підкреслювати загальний зміст промови. Завжди майте на увазі інтереси своїх слухачів. Відкидайте всякий матеріал, що не підходить для даної аудиторії. Завжди намагайтеся сказати своїм слухачам щось особисте, що ставиться тільки до них.

Якщо вам вдалося заволодіти увагою аудиторії, утримуйте її інтересними ідеями. Використовуйте точну інформацію: факти, статистичні дані, результати досліджень, анекдоти або цитати, для того, щоб підтвердити положення своєї промови.

Поділіть свій виступ на три частини: вступ, основна частина і кінцівка. У порядку важливості першим йде вступ, другим кінцівка, а третім - основна частина.

Вступ

Як найбільш важлива частина вашої промови, вступ задає тон усьому виступу і дає слухачам загальне уявлення про те, що вони почують. Вступ встановлює позитивний зв'язок між вами і залом.

Сформулюйте загальну ідею свого виступу. Виділіть головну думку таким чином, щоб слухачі:

а) негайно сприйняли її як основну;

б) швидко зрозуміли, що ви маєте на увазі.

Відпрацьовуйте вступ, переглядайте його неодноразово, щоб це допомогло вам заволодіти увагою аудиторії.

Для того щоб відразу ж створити атмосферу взаємної довіри і поваги, спробуйте вимовити вступ по пам'яті, а не читати по записах. Це також дозволить вам із самого початку встановити зі слухачами контакт «очі в очі».

Основна частина

Основна частина вашого виступу - це упорядкований і логічний виклад важливих повідомлень. Зупиняйтеся докладно на кожному окремому питанні, розглядайте його з усіх боків, і тільки потім переходьте до наступного. Підтримуйте увагу слухачів, даючи їм зрозуміти, що ви перейшли до наступного пункту виступу, використовуючи паузи або зміну тону голосу.

Ви незабаром відчуєте, що в п’ятнадцати-, двадцатихвилинній промові цілком можна обговорити п'ять-шість ясно виражених ідей. Слухачі не зможуть і не схочуть сприйняти більше.

Жарти, гумор

У промові можна використовувати жарти і гумор. Якщо ви вважаєте, що в даній аудиторії жарти будуть доречні, ви цілком можете цим скористатися. Але якщо ви вважаєте, що вам не вдасться розсмішити слухачів, то краще не намагайтеся гострити. Немає нічого гірше плоского жарту.

Іноді гумор цілком необхідний. Навіть оратори суворого стилю завжди мають про запас парочку класичних, безпрограшних жартів для непередбаченої ситуації, наприклад, для відповіді на провокаційне питання або для того, щоб змусити замовчати нахабу або розворушити слухачів.

Варто уникати будь-яких жартів, що можуть хоч у самому віддаленому ступені віддавати расизмом, дискримінацією жінок, етнічною нетерпимістю.

Цитати

Цитати можуть бути дуже корисні, якщо використовуються для того, щоб підкріпити ідею вашого виступу. Використовуйте тільки бездоганні джерела цитат, що є загальновизнаними авторитетами у даній області або мають історичний інтерес. Перевіряйте точність ваших цитат, перед тим, як вимовляти їх привселюдно. За умови помірного використання декілька вдало підібраних цитат багато чого додадуть до вашого виступу.

Кінцівка

Кінцівка вашої промови - друга за значимістю її частина. Слід вирішити заздалегідь, яким повинне бути завершення. Кінцівка повинна підвести вас і вашу аудиторію до логічного висновку. Висновок повинний бути потужним.

Ефектний висновок підбиває підсумок виступу в тих словах, що, як ви сподіваєтеся, ваші слухачі запам'ятають. Витратьте час і зусилля на те, щоб висловити свою думку ефектно і так, щоб вона запам'яталася. Можна також завершити свій виступ оптимістичним поглядом у майбутнє. Яке б завершення ви не обрали, завжди потрібно підвести свою промову до визначеного висновку, що для слухачів буде ознакою закінчення. Промову потрібно закінчити тоді, коли слухачі ще не хочуть, щоб вона закінчилася, а не тоді, коли слухачі будуть мріяти про це.

У заключній частині виступу подивіться в очі слухачам, посміхніться і скажіть що-небудь гарне.

Наочні приладдя

Наочні приладдя гарні в тому ступені, у якому вони посилюють зміст вашого виступу. Старанно підібрані слайди, малюнки, схеми, графіки, ілюстрації або плакати можуть зробити ваш виступ більш зрозумілим і цікавим. Можна також підготувати листівки з текстом промови для слухачів.

Якщо ваші ілюстративні матеріали повинні проектуватися на екран, то потрібно чітко додержуватися одного ключового правила: не можна проектувати складні друкарські схеми або таблиці з великою кількістю слів або чисел, що неможливо прочитати або зрозуміти без зусиль. Немає більш вірного засобу приспати слухачів, чим нудні таблиці, як і немає більш вірного засобу розбудити їх, чим цікаві ілюстрації.

Всі ілюстрації і слайди потрібно неодноразово перевірити на правопис і відсутність помилок.

Проведіть репетицію свого виступу зі слайдами заздалегідь, щоб ознайомитися з тим устаткуванням, що вам буде потрібно. Перевірте, чи є розетки в кімнаті, де ви збираєтеся виступати, і дізнайтеся, як погасити світло.