Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Прикладні програмні засоби фінансово-економічного аналізу Ден.Спец. ЕП,УП 2012.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
8.54 Mб
Скачать

Бібліографічний список до практичного заняття:

[ 6 ], [ 7 ], [ 14 ].

Практичне заняття №4, 5

Тема 6. Робота з підсистемою «тмц»

Мета заняття: Ознайомлення з методикою обліку ТМЦ на підприємстві і набуття практичних навичок роботи з підсистемою «ТМЦ» базової системи відповідно до плану заняття.

План заняття

1. Ознайомлення з методикою роботи в підсистемі «ТМЦ».

2. Ознайомлення з матеріалами контрольного завдання.

3. Підготовка й ведення довідників підсистеми.

4. Формування документів по приходу або витраті матеріальних цінностей.

5. Облік руху ТМЦ на складах.

6. Формування документів і звітів.

7. Аналіз інформації про облік ТМЦ на підприємстві.

Обладнання: персональний комп’ютер.

Методичні рекомендації до практичного заняття

Для виконання практичних завдань слід уважно ознайомитися з методикою роботи з підсистемою «ТМЦ». Необхідно використовувати додаткову літературу з бібліографічного списку до теми та довідкову систему.

Практичні завдання

1. Увімкніть ПК.

2. Відкрийте папку «Програмні засоби», розміщену в папці «Мои документы». Ознайомтесь зі змістом папки та з матеріалами контрольного завдання.

3. Виконайте запуск системи.

4. За допомогою довідкової системи (розділ «Общие положения») ознайомтесь з принципом роботи підсистеми «ТМЦ».

5. За допомогою довідкової системи (розділ «Ввод исходных данных») ознайомтесь з порядком підготовки підсистеми до експлуатації.

6. Введіть дані в довідники відповідно до контрольного завдання.

7. За допомогою довідкової системи (розділ «Методика работы с подсистемой») ознайомтесь з методикою роботи з підсистемою «ТМЦ». Підсистема «ТМЦ» (облік товароматеріальних цінностей) формує необхідні документи при приході або витраті матеріальних цінностей. Принцип роботи підсистеми «ТМЦ» заснований на видах руху ТМЦ - прихід, витрата, внутрішнє переміщення, повернення, списання й ін. Два основних види руху - прихід і витрата, не можуть бути змінені або вилучені. Необхідні види (підвиди) руху користувач може створювати самостійно (у рамках двох основних) у довіднику видів операцій. Всі ТМЦ розбиті на групи, які у свою чергу підрозділяються на підгрупи, з необмеженим ступенем вкладеності. Всі основні групи ТМЦ пов'язані з бухгалтерськими рахунками за допомогою схеми зберігання. Це дозволяє автоматизувати процес формування проводок у бухгалтерському обліку, поза залежністю від того, якого виду ТМЦ надходить або відпускається по документі.

Порядок роботи в підсистемі наступний.З меню «ТМЦ» головного діалогового вікна системи вибрати пункт «Учет движения ТМЦ». Відкриється діалогове вікно «Учет движения ТМЦ на складах» (рис. 32). Тут зосереджені всі документи руху ТМЦ за обраний користувачем період.

Рис. 32. Діалогове вікно «Учет движения ТМЦ на складах»

Інформація може бути представлена шляхом вибору складу й, відповідно, виду руху. Якщо в поле «Склад» видалити найменування складу, то інформація буде представлена по всіх складах одночасно. При виборі в меню «Вид» розділа «Показать список групп» (зняти прапор), то інформація буде представлена по всіх видах руху одночасно.

Для введення інформації нажати на кнопку в поле склад і зі списку, що відкрився, вибрати необхідний склад. Вибрати необхідний вид руху (активізувати відповідний рядок запису виду руху) і перемістити курсор у праву частину.

З меню «Правка» вибрати пункт «Создать». Відкриється діалогове вікно «Документ движения ТМЦ» (рис. 33).

Діалогове вікно «Документ движения ТМЦ» використовується при виконанні операцій у будь-якому виді руху ТМЦ (прихід, реалізація, переміщення, списання).

Діалогове вікно містить стандартні панель меню й панель інструментів. У меню «Правка» є можливість вибрати варіанти створення даного документа руху ТМЦ:

  • «Создать из комплекта» – використовується при виготовленні, комплектації й т.д.;

  • «Создать из техпроцесса» – використовується при необхідності копіювання номенклатури з технологічного процесу;

Рис. 33. Діалогове вікно «Документ движения ТМЦ»

  • «Создать из документа движения ТМЦ» – використовується при необхідності копіювання номенклатури з іншого документа;

  • «Создать из документа основания» – використовується при необхідності копіювання номенклатури з документа-підстави (рахунків, договорів, замовлень);

  • «Расчет сырья по материальным нормам готовой продукции» – застосовується при необхідності розрахувати кількість сировини, що підлягає списанню, у момент передачі готової продукції із цеху виготовлювача на склад;

  • «Расчет сырья по материальным нормам готовой продукции из документа основания» – застосовується при необхідності розрахувати кількість сировини, що підлягає передачі зі складу в цех, відповідно до виробничого замовлення.

Завантаження номенклатури відбувається автоматично, якщо в поле «Основание» обраний відповідний документ.

Діалогове вікно складається із двох частин. У верхній частині заповнюється загальна інформація з документа. Поля «Вид операции» і «Склад» заповнюються шляхом вибору з довідників, при натисканні на кнопку у відповідному полі.

У поле «Документ» - код вибирається, номер і дата вводиться користувачем.

У поле «Основание» інформація встановлюється шляхом вибору наступних видів документів-підстав:

  • «Нет»;

  • «Счет на продажу»;

  • «Счет на закупку»;

  • «Договор на продажу»;

  • «Договор на закупку»;

  • «Авансовый отчет»;

  • «Производственный заказ».

Після вибору виду документа-підстави підключається відповідний довідник документів. Вибір документа з довідника виконується шляхом натискання на кнопку в полі:

  • «Контрагент» – вибирається з довідника;

  • «Валюта» и «курс» – встановлюються автоматично;

  • «КЭК» (код економічної класифікації) – вибирається з довідника;

  • «Проведен» – у цьому полі встановлюється дата введення документа в систему. За замовчуванням автоматично встановлюється дата документа;

  • «Статус» («Проведен» або «Контирован») - вибирається користувачем зі списку при натисканні на кнопку в полі. За замовчуванням автоматично встановлюється статус «Проведен». При виборі статусу документа «контирован» автоматично формуються проводки відповідно до типової операції.

Діалогове вікно містить багатофункціональний перемикач із наступними вкладками:

  • «Номенклатура»;

  • «Налоги»;

  • «Проводки»;

  • «Дополнительно».

Вибір відповідного розділу дозволяє ввести, переглянути або відредагувати в даному документі необхідну інформацію.

Розділ «Номенклатура» дозволяє ввести необхідну номенклатуру по документу руху ТМЦ і вибрати при необхідності прайс-лист для автоматичної установки відпускних цін. Номенклатура може вибиратися безпосередньо з картотеки або з документа-підстави (вибір виконується в полі «Номенклатура из»). Автоматичне завантаження номенклатури запускається з меню «Правка».

Розділ «Налоги» дозволяє вибрати необхідну модель оподатковування з «Справочника налоговых моделей» і сформувати податкову накладну (нажати на кнопку в полі «Налоговая накладная»).

Розділ «Проводки» формується автоматично після введення номенклатури. У розділі повинна бути обрана типова операція й кореспондуючий рахунок.

Розділ «Дополнительно» дозволяє ввести следуючі поля:

  • «Через кого» – вводиться інформація про особу, якій відпущено ТМЦ, і по якому документу;

  • В полях «Администратор» и «Разрешил» – вибирається з відповідних довідників;

  • «Источник поступления» – вибирається з довідника;

  • КФК (код функціональної класифікації) – вибирається з довідника;

  • КВК (код відомчої класифікації) – вибирається з довідника;

  • КПК (код програмної класифікації) – вибирається з довідника;

  • Бюджет (код бюджета) – вибирається з довідника.

При необхідності встановить прапорець у поле «Восстановление расходов». У текстове поле можна ввести необхідну інформацію описового характеру.

Спочатку заповнюється розділ «Номенклатура». Для цього необхідно активізувати розділ і вибрати з меню «Правка» пункт «Создать». Відкриється діалогове вікно «Движение ТМЦ» (рис. 34).

Діалогове вікно «Движение ТМЦ» використовується при виконанні операцій у будь-якому виді руху ТМЦ (прихід, реалізація, переміщення, списання й т.д.). Поля «Група», «Н/единица», «Производитель», «Цвет», - заповнюються шляхом вибору інформації з відповідних довідників. Поле «Номер карточки» заповнюється автоматично відповідно до встановлених параметрів у групі ТМЦ, до якої ставиться дана номенклатурна одиниця.

Нижче розташовано меню з наступними вкладками:

  • «Движение»;

  • «Калькуляция»;

  • «Партии»;

  • «Дополнительно»;

  • «Примечание».

У розділі «Движение» - вводиться кількість і ціна. Одиниця виміру встановлюється автоматично відповідно до встановлених параметрів у групі ТМЦ. При необхідності ціна може бути відредагована користувачем. Крім того, користувач має можливість ввести додаткову одиницю виміру, з необхідним коефіцієнтом перерахування. У цьому розділі допускається ввести кількість і вартість (не вводячи ціну) для автоматичного розрахунку ціни.

У розділі «Калькуляция» автоматично встановлюється інформація із цін - «Фактическая цена», «Фактическая стоимость», «Стоимость по документу», а також ставки податків. Ставки податків користувач може відредагувати самостійно.

У розділі «Партии» – при приході вводиться інформація: країна виготовлювач, ГТД (грузо-таможенная декларация), № сертифіката, дата виготовлення, строк придатності. Всі ці поля не є обов'язковими й заповнюються при необхідності.

При витраті або переміщенні конкретної партії ТМЦ є можливість вибрати необхідну для відвантаження партію.

Рис. 34. Диалоговое окно «Движение ТМЦ»

У розділі «Дополнительно» автоматично встановлюється:

  • «Технологический процесс» – якщо номенклатурна одиниця є готовою продукцією власного виготовлення;

  • «Учетная цена» и «Масса» – вибирається з номенклатурного довідника;

  • «Брак», «Недостача», «Срок эксплуатации» у місяцях, для послуг (рік і місяць) – установлюються користувачем.

  • «Примечание» – вводиться необхідна текстова інформація.

Після уведення інформації необхідно нажати на кнопку «ОК».

Відповідний рядок запису з'явиться в документі руху ТМЦ. Аналогічно вводяться інші номенклатурні одиниці по даному документу.

Номенклатуру в документ можна завантажити автоматично, вибравши в меню «Правка» відповідний пункт. Завантажену номенклатуру можна відредагувати. Варто мати на увазі, що при автоматичному завантаженні номенклатури в документ руху ТМЦ повинна бути витримана відповідність груп ТМЦ і схемі зберігання ТМЦ, що завантажуються, що були настроєні в довіднику складів.

Після введення необхідної інформації нажати на кнопку «ОК».

У журналі обліку руху ТМЦ з'явиться відповідний рядок запису (документ).

У підсистемі можуть бути сформовані й роздруковані наступні документи й звіти:

  • Акт контрольної перевірки інвентаризації;

  • Акт на послуги;

  • Акт на списання малоцінних та швидко зношених предметів;

  • Акт на услуги ТД;

  • Акт про приймання матеріалів;

  • Акт списания;

  • Акт списання бюджет;

  • Акт списання ТМЦ;

  • Ведомость выбытия ТМЦ;

  • Ведомость движения ТМЦ;

  • Ведомость инвентаризации ТМЦ;

  • Ведомость остатков МБП в эксплуатации;

  • Ведомость остатков ТМЦ с группировкой по складам;

  • Ведомость остатков ТМЦ;

  • Ведомость поступления ТМЦ;

  • Видаткова накладна (ликвидация);

  • Видаткова накладна (повернення);

  • Движение ТМЦ по карточке;

  • Инвентаризационная опись ТМЦ;

  • Інвентаризаційний опис;

  • Картка МБП;

  • Накладна на повернення;

  • Накладна;

  • Накладна-вимога (бюджет);

  • Оборотна відомість МШП (бюджет);

  • Оборотна відомість ТМЦ (бюджет);

  • Оборотная ведомость движения МБП;

  • Прибутковий ордер;

  • Реестр документов выбытия ТМЦ;

  • Реестр документов поступления ТМЦ;

8. Введіть дані з руху ТМЦ відповідно до контрольного завдання.

9. Виконайте формування документів і звітів відповідно до контрольного завдання.

10. Виконайте аналіз руху ТМЦ на підприємстві відповідно до контрольного завдання.

11. Результати покажіть викладачеві для оцінки Вашої роботи.

12. Закрийте систему.

13. Виключіть ПК (за вказівкою викладача).