Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Прикладні програмні засоби фінансово-економічного аналізу Ден.Спец. ЕП,УП 2012.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
8.54 Mб
Скачать

Історія erp

Поняття ERP увів аналітик фірми Gartner Ли Уайли (Lee Wylie) в 1990 році. У дослідженні про розвиток MRP II Уайли спрогнозував появу тиражованих багатокористувальницьких систем, що забезпечують збалансоване управління всіма ресурсами організації. Системи повинні забезпечувати управління ресурсами, що не тільки ставляться до основної діяльності виробничого підприємства, але й об'єднуючих за допомогою загальної моделі даних, дані про виробництво, закупівлі, збут, фінанси, кадри. На початку 1990-х років концепція знайшла популярність за рахунок підтримки її виробниками прикладного програмного забезпечення. Зокрема, вона була реалізована в продукті SAP R/3, випущеному в 1992 році у розвиток пакета управління матеріальними потоками SAP R/2 для мейнфреймов, а також пакета Oracle Applications, створеному в ці роки на основі інтеграції й реінжинірингу додатків, розроблених корпорацією Oracle на замовлення наприкінці 1980-х років.

До середини 1990-х років сформувався ринок консультаційних послуг із впровадження ERP-систем, причому впровадженням систем займалися не тільки самі виробники програмного забезпечення, але й консалтингові компанії. Так, в 1996 році в компанії Andersen Consulting було 3200 консультантів по впровадженню R/3, у самої SAP — 2800, в PricewaterhouseCoopers — 1800, в Deloitte & Touche — 1400. В 1999 році з 50 тис. R/ 3-консультантів в SAP працювало тільки 10 %.

В 1998 році PricewaterhouseCoopers, характеризуючи ринок ERP-систем, увела в загальновживаний оборот акронім BOPSE — Baan, Oracle, Peoplesoft, SAP, JD Edwards — що позначає п'ятірку основних постачальників ERP систем. Крім цих систем на ринку кінця 1990-х років відзначалися також Lawson, Great Plains, QAD, Ross and Solomon (non-BOPSE). Також було відзначено, що за станом на 1998 рік більше 60 % транснациональных корпорацийвпровадили SAP R/3.

На початку 1990-х років ERP-системи впроваджувалися, як раніше системи MRP II, насамперед, у промисловості машинобудівними підприємствами. У другій половині 1990-х років застосування ERP-систем стало повсюдним і в сфері послуг, у тому числі підприємствами електрозв'язку, енергозбуту, і навіть органами державної влади й некомерційними організаціями. До цього ж часу у зв'язку зі швидким ростом кількості модулів в ERP-системах і підвищення їхніх функціональних можливостей ставиться подання про ERP-системи як всеосяжне програмне забезпечення, необхідне підприємству. До початку 2000-х років такі функції як CRM і PLM були виділені в окремі від ERP програмні пакети. ERP-системи розглядалися як універсальні системи для бек-офісу та управління ресурсами. CRM-системи призначалися для управління зовнішніми взаєминами та фронт-офісу, а PPM (Project portfolio managemen) - для управління портфелями проектів.

Примітка: PLM (PLM-система,  англ. Product Lifecycle Management, життєвий цикл виробу) — прикладне програмне забезпечення для організацій, призначене для автоматизації технології управління життєвим циклом виробів. Організаційно-технічна система, що забезпечує управління всією інформацією про виріб і пов'язаних з ним процесах протягом усього його життєвого циклу, починаючи із проектування й виробництва до зняття з експлуатації. При цьому як вироби можуть розглядатися різні складні технічні об'єкти (кораблі, автомобілі, літаки, ракети, комп'ютерні мережі й ін.). Інформація про об'єкт, що втримується в PLM-cистемі є цифровим макетом цього об'єкта.

З ростом популярності всесвітньої павутини й розвитком функціональних можливостей веб-браузерів наприкінці 1990-х — початку 2000-х років, практично всі провідні виробники забезпечили ERP-системи веб-доступом. Перші спроби реалізації окремих функціональних можливостей для браузера ставляться до 1996 року в SAP. Першою, що реалізувала всеосяжний веб-доступ до системи, була компанія Oracle в 1998 році. SAP реалізувала веб-доступ в 1999 році, веб-доступ для Peoplesoft з'явився в 2000 році. З'явилося поняття Інтранет - внутрішній Інтернет компанії, що зв'язує віддалені робочі місця користувачів.

До 1999 годуставиться початок розробки першої вільно розповсюджуваної ERP-системи — Compiere. Згодом з'явилися й інші вільні ERP-пакети, найвідоміші з них — ADempiare, Openbravo, ERP5, OpenERP.

Примітка: Вільне програмне забезпечення (СПО, англ.free software), вільний софт —програмне забеспечення, у відношенні якого права користувача («воля») на необмежену установку, запуск, а також вільне використання, вивчення, поширення й зміну (удосконалювання) захищені юридично авторскими правамиза допомогою вільних ліцензій.

У першій половині 2000-х років відбулася істотна консолідація постачальників ERP-систем. В 2000 році корпорація Microsoft поглинула Great Plains (на основі її продуктів сформований пакет Microsoft Dynamics GP), і об'єднану компаніюDamgaardіNavision(сформувавши відповідно пакетиMicrosoft Dynamics AXіMicrosoft Dynamics NAV). В 2003 році Peoplesoft купує JD Edwards за $1,7 млрд., вийшовши на друге місце на ринку ERP з часткою 12 % (при загальному обсязі ринку $23,6 млрд. в 2004 році), випереджаючи Oracle і уступаючи тільки SAP. В 2004 році Oracle здійснив вороже поглинання PeopleSoft за $10,3 млрд.До 2006 року обсяг проданих ліцензій на ERP-системи склав $28 млрд., збільшившись у порівнянні з 2005 роком на 18 %. Долі постачальників розподілилися в такий спосіб: SAP — 42 %, Oracle — 25 %, Sage Groupe — 7 %, Microsoft — 7 %, Infor — 6 %. До 2010 року відрив SAP і Oracle скоротився до 24 % і 18 %, а доля Microsoft — виросла до 11 %.

Друга половина 2000-х років була відзначена повсюдним оснащенням ERP-систем підтримкою сервис-ориентованою архітектурою: для більшості провідних систем була забезпечена можливість викликати будь-яку функцію автоматизованим стандартним способом. Завдяки цьому було забезпечене зниження витрат на міжсистемну інтеграцію в організаціях, що використовує системи від різних виробників.

Примітка: Сервис-ориентована архітектура (SOA) — модульний підхід до розробки програмного забезпечення, заснований на використанні розподілених, слабко зв'язаних замінних компонентів, оснащених стандартизованими інтерфейсами для взаємодії по стандартизованих протоколах.

Починаючи із середини 2000-х років, виникла ціла серія ERP-систем, що надаються винятково по підписці (найбільш відомі з них —NetSuiteіPlex), а з ростом популярності і основні постачальники забезпечили надання замовникам своїх систем по підписці.

Примітка: програмне забезпечення по підписці (програмне забезпечення як послуга) — бізнес-модель продажу й використання програмного забезпечення, при якій постачальник розробляє веб-додаток і самостійно управляє їм, надаючи замовникам доступ до програмного забезпечення через Інтернет. Основна перевага моделі для споживача складається у відсутності витрат, пов'язаних з установкою, відновленням і підтримкою працездатності встаткування й працюючого на ньому програмного забезпечення.