Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Прикладні програмні засоби фінансово-економічного аналізу Ден.Спец. ЕП,УП 2012.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
8.54 Mб
Скачать

Вибір промислової системи

Питання про необхідність впровадження сучасних інформаційних технологій для управління підприємствами не викликає сумнівів. Системи якого класу конкретно? Світовий досвід розробки, впровадження й експлуатації програмних систем для управління підприємствами говорить про те, що ефективне управління підприємствами забезпечується системами ERP класу, принаймні, великими й середніми підприємствами. Тільки комплексне управління всіма ресурсами підприємства забезпечує ефективність і прозорість його господарської діяльності. Ігнорування цього досвіду приводить лише до даремної витрати сил, коштів і часу.

Завдання вибору програмної системи для управління підприємством є складним стратегічним завданням для будь-якого підприємства, особливо, якщо мова йде про такі складні системи, якими є ERP системи. Для рішення цього завдання, як правило, залучаються консалтингові компанії. Процес впровадження системи на підприємстві являє собою складний, багатоетапний процес, що вимагає від персоналу підприємства, починаючи від керівництва й, закінчуючи менеджерами, значних зусиль і тимчасових витрат. При цьому вартість реалізації проекту може істотно перевищувати вартість програмного забезпечення системи.

Як правило, вартість програмного забезпечення системи визначається кількістю робочих місць, необхідних підприємству (так званих ліцензій), хоча існують системи, що продаються окремими модулями. Загальна вартість реалізації проекту визначається наступними складовими:

  • вартістю розробки проекту, що залежить від складності виробничої структури підприємства: кількості цехів, ділянок і інших підрозділів, розноманітності виробляємої підприємством продукції;

  • вартістю програмного забезпечення системи, обумовленої кількістю робочих місць (або необхідних модулів);

  • вартістю впровадження й супроводу системи, що залежить від обсягу необхідних послуг і ступеня участі персоналу підприємства у впровадженні проекту;

  • вартістю комплексу технічних засобів, необхідного для функціонування системи.

Орієнтовна вартість та строки реалізації проектів наведена в табл. 1.

Завдання вибору промислової програмної системи для навчального процесу істотно ускладнюється високою вартістю систем і наявністю бюджетних фінансових обмежень. У якості базової програмної системи для застосування в навчальному процесі ДДФА обрана система «Прагмат», що розроблена НПФ «Прагмат», м. Дніпропетровськ. Система ставиться до ERP класу. У навчальному процесі використовується демонстраційна версія системи, що представляє собою повністю працездатну версію системи, Демонстраційна версія системи поставляється безкоштовно.

Можливість застосування демонстраційної версії системи для рішення реальних завдань управління підприємством обмежується обсягом бази даних, що складає близько 10 Мбайт. У навчальному процесі такий обсяг бази даних не вносить обмежень у тому випадку, якщо система використовується локально, тобто на кожному комп'ютері навчального класу.

Короткий опис базової програмної системи

Система «Прагмат» призначена для автоматизації управлінського й бухгалтерського обліку на підприємствах будь-якої форми власності, у тому числі бюджетних. Система дозволяє вести облік по декількох підприємствах, цехам, складам, структурним підрозділам підприємства, у тому числі віддаленим (регіональні представництва).

Система забезпечує ефективне управління всіма ресурсами підприємства:

  • управління виробництвом;

  • управління товарно-матеріальними потоками;

  • управління грошовими потоками;

  • управління персоналом.

Структурна схема комплексної системи управління підприємством наведена на рис 1.

Наявність у системі «Прагмат» підсистем «Техніко-економічне планування виробництва», «Управління виробництвом», «Бюджет» істотно відрізняє систему від відомих облікових систем.

Підсистема «Техніко-економічне планування виробництва» дозволяє планувати виробництво продукції на будь-який необхідний інтервал часу: рік (програма випуску), місяць, день або зміну. Виробничий план (або замовлення) може бути розгорнуте у виробничі замовлення цехів або ділянок. Система забезпечує контроль керівником виконання виробничого плану або конкретного замовлення. Підсистема дозволяє планувати виробничі й матеріальні ресурси, необхідні для виробництва продукції, створюючи техпроцеси виготовлення, розраховувати планову собівартість продукції по різних статтях калькуляції.

Підсистема «Управління виробництвом» забезпечує управління виробництвами (цехами), що працюють від замовлення, виробничих потужностей (на склад), або їхньої сукупності. Підсистема веде облік комплектуючих виробів, сировини й напівфабрикатів, переданих у цехи зі складів, автоматично списує витрати по матеріальних нормах, або при необхідності дозволяє їх коректувати при розбіжності фактичних витрат від планових норм. Формувати добовий матеріальний звіт цеху, автоматично вести картотеку залишків сировини в цехах, формувати відповідні документи й звіти.

Після завершення розрахункового періоду виконується розрахунок фактичної собівартості виготовленої продукції в розрізі цехів, формується звіт порівняння планової й фактичної собівартості, звід витрат підприємства по статтях калькуляції, розраховується прибуток і рентабельність виробництва. Це дозволяє вести повний господарський розрахунок цехів підприємства. Аналіз собівартості продукції дозволяє не тільки контролювати витрати на її виготовлення, а також шукати шляхи й методи зниження собівартості продукції, обґрунтувати ціну реалізації продукції, виключити випуск нерентабельної продукції. Розрахунок економічних показників роботи структурних підрозділів дозволяє також прямо поставити оплату праці персоналу від досягнутих економічних результатів, зацікавити персонал у досягненні найкращих показників роботи.

Підсистема «Бюджет» забезпечує фінансове планування, контроль виконання бюджету, аналіз використання коштів підприємства на підставі бюджетів його структурних підрозділів.

Всі підсистеми системи взаємопов'язані між собою й дозволяють оперативно одержувати інформацію в управлінському й бухгалтерському обліку. Система веде суцільний, безперервний і взаємозалежний облік, здійснюваний у єдиній базі даних, забезпечує введення всіх господарських операцій у момент введення документів (режим реального часу). Система зручна в експлуатації й не жадає від користувачів спеціальних знань. Вбудована електронна допомога забезпечує підказку користувачеві на будь-якому етапі експлуатації системи.

Довідники системи забезпечують несуперечність даних у системі, зручність і швидкість виконання операцій. Розвитий документообіг виключає необхідність в «ручному» формуванні документів і також підвищує продуктивність праці персоналу. На відміну від бухгалтерських систем, основними користувачами яких є бухгалтера, система дозволяє істотно розширити коло користувачів - менеджерів, економістів, виробничників, фінансистів, керівників, що найчастіше не знають бухгалтерського обліку.

У той же час, для керівників верхнього рівня управління дуже важливим є наявність розвинених аналітичних можливостей системи. Ці можливості орієнтовані на персонал з гарною підготовкою - керівників, аналітиків, експертів, менеджерів. Відмінні аналітичні можливості системи забезпечуються:

  • наявністю в системі додаткових рівнів аналітики: по регіонах (районам і областям), бюджетам, кодам функціональної, програмної, відомчої й економічної класифікації;

  • вбудованим редактором форм документів і звітів, що дозволяє розробляти різні форми документів і звітів, а за допомогою запитів до бази даних виводити в них будь-яку взаємозалежну інформацію, що особливо важливо для управлінського обліку;

  • інтерфейсом користувача, що настроювається динамічно, який дозволяє легко створювати на екрані користувача необхідні звіти шляхом вибору з таблиці настроювань необхідних стовпчиків документа, розміщення їх на екрані в необхідній послідовності (стандартним методом ОС Windows «drag&drop»), застосування угруповань, сортувань і фільтрів системи для одержання необхідної інформації, печатки при необхідності отриманої екранної форми.

Все це дозволяє керівництву підприємства самостійно мати повну, достовірну й оперативну інформацію для аналізу господарської діяльності підприємства в різних аналітичних зрізах, не відволікаючи персонал від виконання виробничих функцій. Більше того, можливість доступу в систему через Інтернет дозволяє увійти в систему в будь-який час і практично в будь-якому місці, що забезпечує можливість управління й контролю роботи підприємства з іншого офісу, у відрядженні або на відпочинку. Доступ і робота кожного користувача в системі реєструється.

Система може бути повністю адаптована до умов конкретного підприємства (компанії). При необхідності може бути розроблений проект автоматизації підприємства, виконані постановки специфічних завдань, не реалізованих у системі, розроблене технічне завдання, відповідно до якого будуть виконані доробки.

При впровадженні на підприємстві системи менеджменту якості відповідно до міжнародного стандарту ISO 9001:2000 автоматизована система управління підприємством є гарним інструментом для підтримки ефективного функціонування бізнес-процесів на підприємстві.

Система реалізує сучасну архітектуру «клієнт-сервер» що дозволяє їй легко працювати одночасно на 1-50 комп'ютерах і обробляти великі обсяги інформації в реальному масштабі часу. Ці можливості дозволяють програмі знайти застосування, як у малому, так і у великому бізнесі.

При розробці системи використана мова програмування Delphi 6 і СУБД Firebird. Система працює під операційними системами Windows 95, 98, 2000, XP, NT4, Linux. Авторські права на систему захищені.

Система має легкий користувальницький інтерфейс, зручна в експлуатації. У розробці програми використовувалися вимоги законодавства й стандартів бухгалтерського обліку України.