Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Прикладні програмні засоби фінансово-економічного аналізу Ден.Спец. ЕП,УП 2012.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
8.54 Mб
Скачать

Ключові принципи erp-стратегії

В основі ERP-стратегії покладені наступні ключові принципи:

  • використання єдиної транзакційної системи для переважної більшості операцій і бізнесі-процесів організації, поза залежністю від функціональної й територіальної роз'єднаності місць їхнього виникнення й проходження;

  • обов'язковість зведення всіх операцій у єдину базу даних для наступної обробки й одержання в реальному часі збалансованих планів;

  • тиражованість, тобто можливість застосувати той самий програмний пакет для різних організацій (можливо, з різними настроюваннями й розширеннями).

Примітка: транзакція — в інформатиці, група послідовних операцій, що являє собою логічну одиницю роботи з даними. Транзакція може бути виконана або цілком і успішно, дотримуючи цілісності даних і незалежно від паралельно, що йдуть, інших транзакцій, або не виконана взагалі й тоді вона не повинна зробити ніякого ефекту. Транзакції обробляються транзакційними системами, у процесі роботи яких створюється історія транзакцій.

Примітка: бізнес-процес — це сукупність взаємозалежних заходів або завдань, спрямованих на створення певного продукту або послуги для споживачів. Для наочності бізнес-процеси представляють за допомогою блок-схеми бізнес-процесів. Кожний бізнес-процес повинен мати відповідального.

Примітка: реінжиніринг бізнес-процесів — фундаментальне переосмислення й радикальне перепроектування бізнес-процесів для досягнення максимального ефекту виробничо-господарської й фінансово-економічної діяльності, оформлене відповідними організаційно-розпорядницькими й нормативними документами.

Однією із причин повсюдного використання тиражованих ERP-систем замість розробки на замовлення вказується можливість впровадження кращих практик за допомогою реінжинірингу бізнес-процесів відповідно до рішень, застосованим в ERP-системі. Однак, зустрічаються й згадування інтегрованих систем, розроблених для окремої організації на замовлення як ERP-систем.

Примітка: краща практика (англ. best practice) — формалізація унікального успішного практичного досвіду. Відповідно до ідеї кращої практики, у будь-якій діяльності існує оптимальний спосіб досягнення мети, і цей спосіб, що виявився ефективним в одному місці, може виявитися настільки ж ефективним і в іншому. У літературі по менеджменту цей термін часто переводиться як передовий досвід.

Необхідність всеосяжного застосування ERP-системи в територіально-розподілених організаціях вимагає підтримки в єдиній системі безлічі валюті мов. Більше того, необхідність підтримувати кілька організаційних одиниць (юридичних осіб або підприємств), різних планів рахунків, облікових політик, різних схем оподатковування в єдиному екземплярі системи виявляється необхідною умовою для застосування в холдінгах, транснаціональних корпораціях.

Примітка: хо́лдінг (від англ. holding «володіння») — сукупність материнської компанії й контрольованих нею дочірніх компаній.

Транснаціональна компанія (корпорація) (ТНК) — компанія (корпорація), що володіє виробничими підрозділами в декількох країнах. По іншим джерелам, визначення транснаціональної компанії звучить так: компанія, міжнародний бізнес якої є істотним.

Застосовність у різних галузях накладає на ERP-системи, з одного боку, вимоги до універсальності, з іншого боку — підтримку розширюваності галузевою специфікою. Рішення задачі - створити не індивідуальну для даного підприємства, а типову для управління різних підприємств систему, привело до методів побудови прикладних програм, що використовують параметричне настроювання на особливості конкретного підприємства при прив'язці, налагодженні й впровадженні типової системи. Ці методи максимального використання параметрів, а не числових значень при побудові прикладних програм, розроблені ще при створенні першої АСУП у Радянському Союзі, стали згодом широко розповсюдженими й використовуються дотепер в інтегрованих системах планування ресурсів підприємства. «Платою» за універсальність ERP-систем, забезпечувану параметричним настроюванням десятків тисяч параметрів системи, є складність, тривалість і висока вартість процесу настроювання системи на параметри конкретних підприємств. Крім того, різний характер виробничої діяльності підприємств зажадав рішення специфічних завдань управлінського обліку, що зробило необхідною доробку програмного забезпечення системи.

Лідер в області ERP-систем німецька компанія SAP AG має 25 типових рішень для різних галузей. Як приклади впровадження типового рішення в Україні є впровадження SAP for banking в Укрсиббанке. У цей час реалізується інший великомасштабний проект. ВАТ "Північний гірничозбагачувальний комбінат" (ПівГЗК) і ВАТ "Центральний гірничозбагачувальний комбінат" (ЦГЗК) впроваджують систему управління підприємством на базі галузевого рішення SAP for Mining. Вартість проекту впровадження програмного забезпечення SAP for Mining складе 23 млн. грн. Впровадження галузевого рішення SAP for Mining підвищить ефективність використання основних засобів і фінансових коштів, поліпшить операційний контроль на комбінатах, підвищить ефективність технічного обслуговування й ремонту встаткування, збільшить рентабельність роботи підприємств.

Сучасною стратегією розроблювачів ERP систем, споконвічно призначених тільки для великих підприємств, є розробка прийнятних рішень для компаній середнього масштабу. Так, компанія SAP AG, сьогоднішньою стратегією якої є швидке впровадження за доступною ціною, пропонує рішення my SAP ERP. Крім цього, разом з партнерами SAP активно веде роботу зі створення рішень із урахуванням галузевої специфіки на базі my SAP All-in-One. Компанія приділяє велику увагу локалізації пакетованих рішень - так званих переднастроєних систем для конкретних сфер промисловості, розрахованих на середній бізнес, на швидке впровадження, певну кількість ліцензій, але в першу чергу - що мають необхідну функціональність. Особливість таких проектів полягає в тому, що в цьому випадку не компанія-замовник визначає вимоги до системи, а компанія-розроблювач пропонує замовникові почати першу фазу впровадження з відповідною рекомендованою функціональністю. Компанія-розроблювач зі своєї сторони гарантує швидке виконання й фіксований бюджет проекту. Замовник бачить, що собою представляє продукт SAP, і розуміє, у яких напрямках йому необхідно розвивати систему надалі. Фактично це відхід від «комплексних проектів», раніше характерних для великих підприємств. Така стратегія компанії зробить ERP системи більше доступними для динамічних компаній, які не можуть (на відміну від великих корпорацій) чекати закінчення масштабних проектів. Аналогічної стратегії дотримуються й інші розроблювачі ERP систем, наприклад, Oracle Corporation.