Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Прикладні програмні засоби фінансово-економічного аналізу Ден.Спец. ЕП,УП 2012.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
8.54 Mб
Скачать

Класифікація програмних систем

Представлена в літературі класифікація програмних систем, використовуваних при управлінні підприємств, досить умовна, особливо в частині позиціонування розроблювачами тих або інших програмних систем до певного класу. Їх можна розділити на наступні класи:

  1. Бухгалтерські системи;

  2. Облікові системи;

  3. Системи планування виробничих ресурсів підприємства - MRP II;

  4. Системи планування ресурсів підприємства – ERP;

  5. Корпоративні інтегровані системи автоматизації управління.

Перший клас – бухгалтерські системи, призначені для ведення бухгалтерського обліку підприємства й надання звітної інформації в органи податкової інспекції й різні фонди. При роботі в бухгалтерській системі відсутні вимоги до повноти й оперативності інформації. Управлінський облік відсутній. Даний клас систем, хоча й часто використовується на підприємствах, до класу систем, що забезпечують управління підприємством не належать.

Другий клас – облікові системи, призначені для ведення обліку по одному або декількох напрямках. До них належать бухгалтерія, кадри, закупівлі, склади, продажі, розрахунок заробітної плати, фінанси. У тому випадку, якщо при роботі в системі виконуються вимоги по повноті, вірогідності й оперативності інформації, інформація оперативного обліку може використовуватися для прийняття управлінських рішень. Застосування облікових систем може бути ефективним на невиробничих підприємствах.

Третій клас – системи управління виробничими ресурсами підприємства MRP II (Manufacturing Resource Planning) призначені в першу чергу для управління й планування виробничого процесу, хоча в них глибоко пророблені й функції обліку. Ці системи орієнтовані на застосування на одному або декількох типах виробництва, причому орієнтований на якийсь один певний тип виробництва: дискретний або безперервний.

Четвертий клас - системи планування ресурсів підприємства ERP (Enterprise Resource Planning). Під ними розуміють системи, що забезпечують комплексну автоматизацію обліку й управління всіма ресурсами підприємства: виробництвом, фінансами, постачанням і збутому, кадрами й інформаційними ресурсами. Сучасні системи ERP класу використовують переважно розподілену архітектуру клієнт-сервер. Технічну базу систем становлять сервери й робочі місця користувачів, об'єднані мережами. Донедавна вичерпною функціональністю в області автоматизації управління підприємствами володіли ERP системи, особливо великі.

Однак вимоги до управління складних підприємств (компаній) розвиваються сьогодні швидше, ніж устигають за нею навіть самі великі ERP системи. Саме їм буває сутужніше всього зреагувати на зміни у виді надзвичайної складності системи. Тому останнім часом стають усе більше популярними спеціалізовані системи, що автоматизують окремі напрямки діяльності підприємств, наприклад, управління ланцюжками поставок SCM(Supply Chain Management), управління відносинами із клієнтами CRM (Customer Relationship Management), управління основними засобами й ремонтними роботами EAM (Enterprise Asset Management), управління документообігом, управління персоналом, і т.д. Ці проблеми й викликали появу наступного класу систем.

Примітка: система управління взаєминами із клієнтами (CRM-система,  англ. Customer Relationship Management) — прикладне програмне забезпечення для організацій, призначене для автоматизації стратегій взаємодії із замовниками (клієнтами), зокрема, для підвищення рівня продажів, оптимізації маркетингу й поліпшення обслуговування клієнтів шляхом збереження інформації про клієнтів і історію взаємин з ними, установлення й поліпшення бізнес-процедур і наступного аналізу результатів.

П'ятий клас - корпоративні інтегровані системи автоматизації управління. У цей час світовою тенденцією побудови корпоративних інтегрованих систем автоматизації управління підприємством є створення EAS-комплексів (Enterprise Application Suite - буквально набір додатків підприємства). Такий підхід дозволяє максимально ефективно використовувати можливості різних систем: систем фінансово-економічного управління, бухгалтерських програм, ERP систем, а також спеціалізованих управлінських аналітичних (OLAP) систем (системи для планування й бюджетування), і інших спеціалізованих пакетів (CRM, SCM).

Варто відзначити, що сучасні EAS-комплекси нагадують персональні комп'ютери. Дійсно, окремі їх комплектуючі поставляються різними виробниками, але при цьому вони сумісні один з одним. І замовник має можливість «зібрати» повністю індивідуальну й реально необхідну для нього конфігурацію.

У цей час на вітчизняному ринку можна виділити кілька класів програмних систем управління підприємством, приведених в табл. 1). У даній класифікації в окремий клас виділені облікові системи, переважно вітчизняної й російської розробки. Як правило, вони являють собою коробкові продукти, що вимагають не тільки настроювання системи, а інколи, й програмування.

Ще один клас поєднує в собі як фінансово-управлінські системи типу «FinExpert», так і виробничі системи «Інфософт», «Concorde», «XAL», «Scala», «Navision». На українському ринку представлені три системи, українські й російські, які звичайно відносять до класу інтегрованих, - «Інфософт», «Галактика» і «FinExpert». Відразу слід зазначити, що вартість проекту на їхній базі значно нижче, ніж при використанні кожної із західних систем, але при цьому з погляду функціональності вони трохи слабкіше.

Лише деякі закордонні системи, які пропонуються в Україні, відповідають своєрідним світовим стандартам якості в даній предметній області: MRP II і ERP, що представляють собою набори перевірених на практиці розумних принципів, моделей і процедур управління й контролю, що сприяють підвищенню показників фінансово-економічної діяльності підприємства. Зокрема, до систем MRP II ставляться Concorde XAL, Platinum, Navision, Scala, а до ERP – Baan, SAP R/3, Oracle Applications, J.D.Edwards.

Таблиця 1

Наведена в табл. 1 інформація дає уявлення про складність впровадження систем, співвідношенні витрат у проектах, орієнтовні вартості систем.