Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Прикладні програмні засоби фінансово-економічного аналізу Ден.Спец. ЕП,УП 2012.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
8.54 Mб
Скачать

Комплексна автоматизована система управління підприємством

Розглянемо поняття «автоматизована система управління підприємством» (АСУП). На відміну від поняття «автоматична система управління» зміст поняття «автоматизована система управління» припускає неодмінну присутність людини як ланки системи управління. Серед багатьох визначень АСУП найбільш повним можна вважати наступне: АСУП – це комплекс технічних, методологічних, організаційних і програмних засобів, що забезпечують ефективне управління підприємством. Дане визначення:

по-перше, підкреслює кінцеву мету розробки й впровадження АСУП - ефективне управління підприємством, а, отже, на наявність спеціальних засобів для розрахунку показників ефективності господарської діяльності підприємства;

по-друге, АСУП - це, насамперед система управління з усіма можливостями, властивим іншим системам управління, а не засіб збору й зберігання інформації для прийняття управлінських рішень (більше прийнятне визначення «інформаційна система»);

по-третє, термін «автоматизована» означає, що основою такої системи є програмна система й указує на неодмінну наявність у контурі управління людини. Порядок «участі» персоналу підприємства в розробці, впровадженні й наступній експлуатації АСУП визначається комплексом організаційних заходів;

по-четверте, функціонування системи повинне також забезпечуватися комплексом технічних засобів, причому не тільки в частині забезпечення функціонування програмної системи - іноді потрібне застосування спеціальних технічних засобів;

і, нарешті, при розробці АСУП повинні бути вирішені всі методичні проблеми із застосуванням тих або інших відомих методик, наприклад, методики впровадження АСУП, розрахунку економічних показників роботи підприємства, або розробки спеціальних методик при необхідності.

Застосування поняття АСУП до різних програмних систем привело до того, що, говорячи АСУП, перестали зауважувати протиріччя, що втримується в ньому. У дійсності саме функція управління підприємством фактично ніколи не була реалізована в багатьох АСУП, які лише надавали ту або іншу інформацію особам, що приймали рішення по управлінню підприємством, але находились поза системою. При розгляді класів програмних систем дуже важливим є розуміння: чи дозволяє програмна система створити автоматизовану систему управління підприємством або є допоміжною системою, що лише надає інформацію для прийняття управлінських рішень. АСУП, як будь-яка інша система управління повинна забезпечувати можливість:

  1. завдання управляючих впливів (УВ) на об'єкт управління - підприємство;

  2. одержання в системі реакції об'єкта управління на видані управляючі впливи;

  3. порівняння очікуваної реакції на видані УВ з фактично отриманою;

  4. можливість на основі аналізу отриманих розбіжностей прийняття коригувальних УВ на об'єкт управління.

Тільки при виконанні даних умов програмна система дозволяє створювати замкнутий контур автоматизованого управління підприємством і є основою АСУП.

Управляючими впливами у такій системі є різні плани: план виробництва продукції, бюджет підприємства (фінансовий план), план закупівель і продажів, план відвантажень або поставок. До них також можна віднести прайс-аркуші підприємства, матеріальні норми витрат на виробництво продукції, планову собівартість продукції, планові показники господарської діяльності підприємства. Залежно від специфіки підприємства на кожний УВ установлюється період його дії. Наприклад, план виробництва продукції може бути річний, місячний, добовий або змінний. На частину УВ точний період його дії не встановлюється: воно діє від дати уведення до його скасування й завдання нового. Наприклад, при істотній зміні цін на енергоносії й сировину, може бути перелічена планова собівартість виробленої продукції, і відповідно до неї встановлені нові відпускні ціни на продукцію (прайс-аркуші підприємства). Частина УВ мають постійний період дії (місяць, квартал), пов'язаний з періодом формування бухгалтерської або бюджетної звітності. Так чи інакше, система повинна забезпечувати їхнє ведення й облік із вказівкою періоду дії або дати його введення.

Найчастіше система лише «дає сигнал» про неналежне виконання управляючого впливу. Завданням людини, що перебуває в даному контурі управління, є визначення фактичних причин такого «сигналу». У цьому випадку може знадобитися більше глибока аналітична обробка інформації, що дозволяє одержати інформацію в різних аналітичних розрізах і перетинах. В інших випадках, це може бути простий коментар особи, відповідального за даний бізнес-процес. Наприклад, причиною невиконання змінного виробничого плану може бути припинення подачі води або електроенергії, поломка встаткування й т.д. Важливо, щоб отримана інформація не була прийнята «для відомості», а по ній були видані коригувальні управляючі впливи в межах компетенції особи, що перебуває в даному контурі управління, або передані для рішення особі, що має більші повноваження. Всі зазначені завдання повинні вирішуватися в так званому управлінському обліку підприємства.

Термін «комплексна» додає наведеному визначенню АСУП те, що всі завдання ефективного управління підприємством вирішуються комплексно й відсутні завдання, розв'язувані поза системою. Наприклад, АСУП виробничого підприємства забезпечує управління всіма ресурсами підприємства: виробничим, товарно-матеріальним, фінансовими, персоналом.