Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / Бюджетне планування в СКЗ / Бюджетне планування в соціально-культурних закладах Конспект лекций 2011.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
513.02 Кб
Скачать

4. Порядок планування кошторисів загальноосвітніх шкіл.

Загальноосвітні школи є бюджетними установами, що фінансуються із державного бюджету. Для забезпечення своєчасного фінансування шкіл, керівники цих закладів повинні скласти, затвердити кошториси відповідно до паспорту бюджетних програм. Основна мета такої програми - забезпечення середньою освітою дітей та громадян України.

Основні витрати загальноосвітніх шкіл, це витрати на поточні видатки. 70% поточних видатків складають витрати на оплату праці. Фонд оплати праці планується за кодом економічної класифікації 1111 (надалі КЕКВ) і складається із :

- оплати праці педагогічного персоналу (складання тарифікаційних списків);

- оплата праці адміністративного та обслуговуючого персоналу;

- фонду заохочення та матеріальної допомоги.

Складання тарифікаційних списків на вчителів загальноосвітніх шкіл передбачають визначення посадового окладу учителя відповідно до наявності категорії, що залежить від освіти, стажу роботи, наявності звань та вчених ступенів. Посадовий оклад встановлюється шляхом множення розміру першого тарифного розряду єдиної тарифної сітки на тарифний коефіцієнт тарифного розряду, що присвоєний відповідно до встановленої категорії.

Для визначення тарифного розряду необхідно звернутися до Постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002р. № 1298, додаток 1 « Єдина тарифна сітка розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» а також Наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005р. № 557 (із змінами та доиовненнями),додаток 6. Цим додатком затверджена схема тарифних розрядів посад педагогічних працівників загальноосвітніх шкіл трьох ступенів, шкіл дитячих садків, гімназій, ліцеїв та інших навчальних закладів.

Схема передбачає перелік посад та затверджені відповідні тарифні розряди за наявності встановленої категоріїдіаприклад:

Учителі всіх спеціальностей, викладачі...

вищої категорії

12 тариф.розряд

першої категорії

11 тариф.розряд

другої категорії

10 тариф.розряд

без категорії

8-9 - тариф.розряд

Відповідно до постанови КМУ №1298, додат.№1 вказані тарифні розряди відповідають слідуючим тарифним коефіцієнтам:

Учителі всіх спеціальностей, викладачі...

вищої категорії

12 тариф.розряд

першої категорії

11 тариф.розряд

другої категорії

10 тариф.розряд

без категорії

8-9 - тариф.розряд

12 тариф.розряд

2,12

11 тариф.розряд

1,97

10 тариф.розряд

1,82

9 тариф.розряд

1,73

8 тариф.розряд

1,64

Перший тарифний розряд затверджується Законом про Державний бюджет України па відповідний бюджетний рік.

Постановою Кабінету Міністрів України можуть бути скеровані тарифні коефіцієнти та встановлені фіксовані посадові оклади для другого-шостого тарифного розряду, коли перший шостий тарифний розряд менший від мінімальної заробітної плати.

Тарифікаційні списки вчителів загальноосвітньої школи визначають місячний фонд оплати праці, що включає :

- посадовий оклад, визначений за тарифним розрядом з урахуванням обсягу навчального навантаження;

- надбавки встановлені за почесні звання, спортивні звання, складність та напруженість у роботі;

- доплати за превірку зошитів, класне керівництво, за вчені звання, за завідування кабінетами, навчально-дослідними ділянками, майстернями, за бібліотечну роботу.

При визначені обсягу педагогічного навантаження вчителя необхідно до уваги браги такі обставини як: вчителі початкової школи І ІV класів не можуть проводити уроки фізичного виховання та співу за станом здоров'я та з інших причин, заняття з трудового виховання та іноземної мови проводяться по підгрупах класів. Такі обставини дають змогу зменшувати або збільшувати обсяг навчального навантаження на вчителя.

Надбавки та доплати встановлюються інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівникам освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки від 13.04.1993р. №102 із змінами та доповненнями.

Оплата праці адміністративного персоналу та обслуговуючого персоналу встановлюяться штатним розписом, який складається відповідно до типових штатів передбачиих для відповідних загальноосвітніх шкіл. Посадові оклади керівників шкіл встановлюються за тарифними розрядами, що визначаються в залежності від кількості учнів(додат. 7 до наказу МОН України від 26.09.2005 № 557).

Посадові оклади для іншого персоналу визначається на підставі тарифних розрядів, що передбачені додатками наказу №557.

Фонд заохочення передбачає преміальне забезпечення за досягнення в роботі, матеріальну допомогу на оздоровлення учителів та матеріальну допомогу іншим працівникам освіти у розмірі не більше посадового окладу на рік.

Нарахування Єдиного соціального внеску ( надалі ЄСВ ) на фонд заробітної плати визначається за КЕКВ 1120, в залежності від видів нарахованих фондів заробітних плаї, що передбачаються статею 8 розділу III Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 02.12.2010 р № 2755-YI. Для бюджетних установ єдиний внесок планується у встановленому розмірі 36,3 відсотка визначеної бази нарахування. На фонд оплати праці установ і організацій, в яких працюють інваліди нарахування єдиного внеску встановлено у розмірі 8,41 відсотка. У раза наявності в бюджетній установі працівників, які працюють за цивільно-правовими договорами, на таку базу оплати праці встановлюється єдиний внесок у розмірі 34,7 відсотка. На планову суму допомоги з тимчасової втрати працездатності працівникам бюджетної установи нараховується єдиний внесок у розмірі 33,2 відсотка.

Придбання предметів і матеріалів планується за кодом економічної класифікації 1131 та забезпечує фінансуванням закупівлю матеріалів, канцелярських приладів, запасів для поточних господарських иотреб,обладнання з терміном служби до 1 року,довідкова та періодична література. Придбання навчально-облікової документації, бланків, грамот, медалей, бланків /документів про отримання освіти. За цим кодом планується придбання будівельних матеріалів, що використовуються для проведення поточного ремонту. Обсяг витрат визначається виходячи із норми витрат на одного учня та середньорічного контингенту учнів по школі. Норма витрат на одного учня визначається шляхом ділення фактичних витрат минулого року на середньорічний контингент минулого року та помножений на поправочний коефіцієнт планового року.

Придбання медикаментів та перев'язу вальних матеріалів планується за КЕКВ 1132 за умови наявності медичного кабінету чи пункту. Сюди відносяться придбання аптечок, поповненя їх медикаментами, різних медичних препаратів першої медичної допомоги, перев'язу вальний матеріал, медичний інвентар та таке інше. У разі відсутності медичного кабінету чи пункту, придбання медикаментів планується за КЕКВ 1131. Виграти плануються виходячи з норми витрат на 1 учня, яка визначається за фактичними витратами минулого року, та середньорічного контингенту учнів у плановому році.

За КЕКВ 1133 плануються витрати на закупівлю продуктів харчування. Такі виграти плануються в загальноосвітніх школах де є групи подовженого дня а також передбачається харчування учнів із числа дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування та що знаходяться під опікою, дітей з малозабезпечених сімей та учнів, які мають для цього інші соціальні пільги. Харчування інших учнів у школі забезпечується за батьківські кошти. Обсяг витрат планується шляхом множення затвердженнях норм харчування на 1 учня на кількість учнів які мають право на таке харчування.

Планування витрат на оплату послуг з утримання шкіл (крім комунальних) здійснюється за КЕКВ 1134. Цей код передбачає витрати на оплату послуг зв'язку, охорони, поточного ремонту, технічного обслуговування устаткування, утримання автотранспорту,оплата послуг, які надають сторонні організації. Вартість таких послуг визничається прямим розрахунком виходячи з тих зобов'язань, щ о плануть взяти на плановий бюджетний рік. Обсяг ватрат ще можна спланувати шляхом добутку середніх витрат на 1 учня, що склалися за минулий бюджетний рік і середньорічного контингенту планового року.

КЕКВ 1135 «Інші видатки» передбачає обсяг видатків, які не пов'язані з придбанням товарів та послуг загальноосвітніми школами для власних потреб, а саме: сплата податків та зборів, обов'язкових платежів до бюджетів, сплата штрафів, ненів тощо за несвоєчасну сплату податкув, плата за отримання ліцензій та акредитацію відповідно до законодавства, відшкодування майнової шкоди юридичним та фізичним особам. Обсяг видатків за кодом 1135 визначається прямим розрахунком по кожному виду податків та зборів, але не більше фактичних видатків минулого року.

Оплата комунальних послуг планується за КЕКВ 1160 в тому числі:

- код 1161 передбачає витрати на опалення,

- код 1162 передбачає витрати на водопостачання та водовідведення,

- код 1163 передбачає витрати на оплату реактивної і електричної енергії,

- код 1164 передбаає витрати на оплату природного газу,

- код 1165 передбачає витрати на оплату інших комунальних послуг в тому числі: вивезення твердих побутових відходів, дезінфекція та дератизація приміщень, обслуговування ліфтів, сміттєпроводів, технічне обслуговування та утримання в належному стані вуличного освітлення, внутрішніх і зовнішніх мереж тепло-,водо-, електро-, газопостачання та водовідведення,

- код 1166 передбачає витрати на придбання інших видів енергоносіїв: дров, вугілля, торф та інших видів природних ресурсів а також їх вантаження та перевезення. Обсяг видатків на оплату комунальних послуг визначаються виходячи із тарифів вартості послуг та обсягів споживання з урахуванням доведених лімітів постачальниками та відсотка щодо скорочення споживання, доведеного вищим розпорядником бюджетних коштів. До вартості тарифів можуть застосовуватися коригуючий коефіцієнт планового року.

Планування капітальних видатків по загальноосвітній школі відбувається па піде ґаві виділених бюджетних асигнувань вищим розпорядником бюджетних коштів. До таких витрат відносяться видатки за КЕКВ 2110 -придбання обладнання і предметів довгострокового користування. Витрати за цим кодом плануються враховуючи фізичний стан обладнання, яке фактично є в школі, нарахований знос на таке обладнання та його вибуття через вказані обставини.

За КЕКВ 2133 Капітальний ремонт інших об'єктів -плануються витрати на капітальний ремонт будівель, зовнішніх і внутрішніх мереж енергопостачання, монтаж пожежної та охоронної сигналізацій.Видатки плануються на підставі проектно-кошторисної документації, яка попередньо узгоджена з відповідними службами та проведеними експертизами. Обсяг видатків визначається відповідно вартості, яка визначена проектно-кошторисною документацією.