Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / Бюджетне планування в СКЗ / Бюджетне планування в соціально-культурних закладах Конспект лекций 2011.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
513.02 Кб
Скачать

3. Планування видатків на навчання інвалідів та їх працевлаштування.

Організація навчання та працевлаштування інвалідів один із напрямків соціального захисту населення. Такий захист здійснюється через систему професійно-технічних училищ, шкіл-інтернатів, куди зараховуються інваліди І і II групи. Загальний обсяг видатків на утримання професійно-технічних училищ, шкіл-інтернатів визначається за формулою:

Vф = Qgі х Н

де - 0 кількість підопічних у школі-інтернаті; Н - фінансовий соціальний стандарт і норматив на одного підопічного встановленого в данному регіоні.

Видатки на фінансування заходів, передбачених Законом України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» плануються за такими державними програмами:

  • забезпечення інвалідів транспортом, протезно-ортопедичними виробами;

  • розроблення нових видів протезів та обслуговування інвалідів при стаціонарах протезних підприємств,

  • санаторно-курортне оздоровлення інвалідів та інші.

Планування видатків здійснюється за рахунок коштів державного бюджету за програмно

- цільовим методом, за індивідуальними розрахунками для кожної програми.

Виробничі показники професійнотехнічних училищ, шкіл- інтернатів складаються із:

- середньорічної кількості ліжок;

- середньорічної кількості дітей інвалідів І і II групи;

- середньорічної кількості днів функціонування 1 ліжка в рік;

- середня кількість штатних одиниць працівників, які обслуговують заклад.

За вказаними показниками складають розрахунки до кошторису, що визначають обсяг видатків на утримання професійнотехнічних училищ та шкіл - інтернатів. Професійна підготовка інвалідів здійснюється з урахуванням медичних показань і протипоказань. Вибір форм і методів навчання, професійної підготовки проводиться відповідно до медико - соціальної експертизи.

Обдаровані діти - інваліди мають право на безкоштовне навчання музики, образотворчого мистецтва у загальноосвітніх навчальних закладах.Інваліди І і II групи мають переважне право на зарахування до вищих навчальних закладів І -IV рівнів акредитації та ПТНЗ для навчання за рахунок коштів державного бюджету. Таким особам за рахунок коштів державного бюджету в період навчання сплачуються пенсії, стипендії. Після навчання інвалідам надається пріоритетне право вибору місць для працевлаштування за наявних варіантів або за їх бажанням їм надається право вільного працевлаштування.

Працевлаштування інвалідів здійснюється за відповідними державними програмами Міністерством праці і соціальної політики, місцевими Радами народних депутатів, громадськими організаціями.

Професійнотехнічні училища, школи-інтернати планують свої кошториси з метою забезпечення видатків за програмою цільовим фінансуванням та досягнення цілі, яку поставлено програмою:

- своєчасне забезпечення контингенту харчуванням, медикаментами, засобами навчання, одягом, взуттям;

- утримання штатного персоналу для навчання та обслуговування інвалідів, які с підопічними вказаних закладів.

Принципи складання планових розрахунків за видатками до кошторисів такі, як для притулків неповнолітніх, але необхідно врахувати, що професійнотехнічні училища мають свої навчальні майстерні, в яких навчаються та виготовляють продукцію. Гака продукція реалізується та утворює доходи від реалізації. Доходи від реалізації та інших платних послуг, що надаються професіцнотехнічними училищами за основною діяльністю включаються до доходів спеціального фонду. Доходи спеціального фонду використовуються на цільові видатки відповідно до затвердженого кошторису. Благодійні внески, дарунки меценатів, гранти - оформляються, як доходи закладу і використовуються у відповідності до призначення внесків за заявою благодійника та затвердженого кошторису.