Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / Бюджетне планування в СКЗ / Бюджетне планування в соціально-культурних закладах Конспект лекций 2011.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
513.02 Кб
Скачать

5. Порядок планування кошторисів закладів професійнотехнічної освіти.

Професійно технічний заклад освіти забезпечує підготовку робітничих кадрів за професією, спеціальностями, кваліфікацією, яку обрали громадяни відповідно до своїх інтересів, здібностей та можливостей. Професійно-технічні заклади освіти відносяться до І II рівня акредитації. Фінансування цих закладів здійснюється в межах обсягів державного замовлення за рахунок державного бюджету та відповідно до паспорту бюджетних програм. Професійно-технічні заклади освіти недержавної форми власності утримуються за рахунок коштів відповідних замовників.

Кошториси професійно-технічних закладів мають дві складові загальний та спеціальний фонд. Кошторис поділяється на дохідну та видаткову частини. Доходи загального фонду кошторису це фінансування з державного бюджету. Доходи спеціального фонду це кошти, що надійшли за надання платних послуг закладом освіти. Платні послуги надаються закладами освіти на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 27.08.2010 р.№ 796 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності», постанови Кабінету Міністрів України від 12.10.2010 р. № 939 «Про внесення змін до постанови КМУ від 27.08.2010 р.№ 796 а також спільного наказу Міністерства освіти і науки України. Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України від 23.07.2010 р. № 736/902/758 «Про затвердження порядків надання платних послуг державними та комунальними навчальними закладами» із змінами та доповненнями. Переліченими законодавчими актами дозволяється навчальним закладам надавати різного роду освітні послуги на платній основі за основним видом діяльності, від господарської діяльності (послуги в гуртожитках, громадське харчування та інш.), здача в оренду будівель чи майна, реалізація непотрібного майна, продукції виробництва майстерень.

Доходи, отримані від платних послуг за основною діяльністю, можуть бути використані на видатки: заробітну плату, сплату податків, придбання різного роду запасів, медикаментів, продуктів харчування, сплати комунальних послуг. Доходи, отримані від господарської діяльності плануються на видатки: поточний ремонт будівель, обладнання, закупівля сировини та інструментів для роботи майстерень, оплату комунальних послуг. Доходи, що отримані від здачі в оренду приміщень чи майна плануються на видатки під проведення закупівлі обладнання, інвентаря, проведення капітальних ремонтів споруд та при будинкових територій.

Видатки кошторису професійно-технічного закладу освіти плануються за кодами економічної класифікації, в межах всіановлених лімітів загшіьного фонду та в межах доходів спеціального фоиду.Всі видатки суто цільові.У разі потреби у зміні видатків кошторису, розпорядником коштів складається довідка про зміни до кошторису, яка затверджується вищим розпорядником бюджетних коштів.

Основними річними виробничими показниками професійно-технічних закладів є: учні, групи, штатні одиниці педагогічних ставок, штатні одиниці іншого адміністративно-обслуговуючого персоналу.

Видатки за кодами економічної класифікації плануються, як у загальноосвітніх школах, але мають де-які свої відмінності. Наприклад, фонд оплати праці розраховується для викладачів виходячи із середнього числа педагогічних годин на одну групу помноженої на середньорічну кількість груп і помноженої на середній розмір вартості однієї навчальної години. До вказаної вартості додається сума доплат і надбавок, які встановлені за тарифікацією педагогічного складу згідно чинного законодавства. Фонд іншого штатного персоналу визначається за штатним розписом або кількість штатних одиниць за штатним розписом множиться на середній розмір місячного посадового окладу помноженого на 12 місяців.Фонд заробітної плати передбачає виплати за трудовими угодами а також має фонд на виплату допомоги на оздоровлення, премії, допомоги на випадок скрутного маїсріального становища працівників.

Підопічні професійно-технічного закладу знаходяться на повному державному забезпеченні, тому у кошторисі необхідно передбачати витрати на харчування,які розраховуються за формулою:

V вх серед, кількість учнів х денна норма витрат х кількість днів харчування на рік

Учні професійно-технічних закладів освіти забазпечуються обмундируванням.Витрати на обмундирування визначаються :

V во серед .кількість учнів х на норму витрат на рік/

За КЕКВ 1342 «Стипендії» плануються видатки на виплату стипендій учням, які мають успішність від 4 балів за п'ятибальною системою оцінювання та 7 балів за дванадцятибальною системою оцінювання. Загальний обсяг витрат визначається виходячи із кількості учнів, які отримують стипендію та величини нормативу академічних і соціальних стипендій.

Величину нормативу академічної і соціальної стипендії встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2004р. №882 із змінами та доповненнями «Порядок призначення і виплати стипендій». За вказаним Порядком відповідно до пункту 7 з метою підвищення життєвого рівня та заохочення за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній, науковій діяльності у стипендіальному фонді планується 10 відсотків коштів, передбачених для виплати стипендій учням, які навчаються за державнм замовленням, матеріальної допомоги та заохочення. Плануючи обсяг видатків на стипендію необхідно знати, що стипендією у навчальному закладі в середньому можуть забезпечуватися тільки 70 відсотків учнів, що навчаються за державним замовленням.

Видатки за спеціальним фондом плануються, як і за загальним фондом, але в межах доходів, що повинні надійти в плановому році. За спеціальним фондом не планується код економічної класифікації 1342 « Стипендії».