Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / Бюджетне планування в СКЗ / Бюджетне планування в соціально-культурних закладах Конспект лекций 2011.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
513.02 Кб
Скачать

6. Порядок планування видатків на утримання вищих навчальних закладів.

До навчальних закладів вищої освіти відносяться:

  • вищі навчальні заклади І - II рівня акредитації;

  • вищі навчальні заклади III - IV рівня акредитації.

Рівень акредитацій" визначає рівень підготовки кадрів за фахом. В Україні діють такі види вищих навчальних закладів:

  • технікум - здійснює підготовку фахівців з вищою освітою за освітньо-професійними программами молодшого спеціаліста;

  • колледж - здійснює підготовку молодших спеціалістів, бакалаврів;

  • інститут - здійснює підготовку фахівців з вищою освітою всих рівнів у певній галузі науки, виробництва, освіти, культури;

  • академія - здійснює підготовку фахівців з вищою освітою усіх рівнів в окремо визначеній галузі знань або виробництва, проводить фундаментальні та прикладні наукові дослідження, являється науково-методичним центром у сфері своєї діяльності;

  • університет - багатопрофільний навчальний заклад, який здійснює підготовку фахівців з вищою освітою за широким спектром природничих, гуманітарних, технічних та інших напрямів науки, техніки і культури, має розвинену інфраструктуру наукових, науково-виробничих підприємств і установ.

Планування кошторису вищих навчальних закладів здійснюється планово-фінансовим відділом, який підпорядкований проректору. Кошторис вищого навчального закладу планується на підставі лімітів асигнувань, доведених Міністерством освіти і науки Укріїни або іншими міністерствами і відомствами, яким підпорядковані заклади освіти.

Основними виробничими показниками для складання кошторису навчального закладу являються: групи; середньорічна кількість студентів; штатні одиниці науково-викладацького та адміністративно-господарського складу. Крім того використовуються такі показники: кількість місць у гуртожитках; середньорічна кількість стипендіатів, які утримуються за рахунок коштів бюджету; кількість студентів, які знаходяться на безплатному харчуванні: кількість педагогічних годин, які оплачуються почасно.

Планування фонду заробітної плати вищого навчального закладу відрізняється від планування кошторисів інших навчальних закладів тим, що для працівників науково-педагогічного складу складається штатний розпис. В штатному розписі визначається:

  • тарифний розряд займаної посади;

  • посадовий оклад;

  • надбавки та доплати передбачені законодавством.

Надбавки встановлюються за:

  • за складність та напруженність в роботі до 50 відсотків посадового окладу;

  • започесні звання «народний» - у розмірі 40 відсотків, «заслужений» - 20 відсотків посадового окладу;

  • за спортивні звання «заслужений тренер», «заслужений майстер спорту» - у розмірі 20 відсотків, «майстер спорту міжнародного классу» - 15 відсотків, «майстер спорту» - 10 відсотків посадового окладу.

Надбавки за почесні звання та спортивні звання встановлюються працівникам, якщо іхня діяльність за профілем збігається з наявним почесним або спортивним званням. За наявності двох або більше звань надбавки встановлюються за одним ( вищим ) званням. Відповідність почесного або спортивного звання профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівником навчального закладу, установи освіти.

За знання та використанні в роботі іноземної мови: однієї європейської -10, однієї східної, угро-фінської або африканської - 15, двох і більше іноземних мов 25 відсотків посадового окладу. Надбавка не встановлюється працівникам, для яких вимогами для зайняття посади передбачено знання іноземної мови, що підтверджено відповідним документом.

Доплати науково-педагогічному персоналу встановлюються:

  • за вчене звання:

- профессора - у граничному розмірі 33 відсотки посадового окладу;

- доцента, старшого науквого співробітника - у граничному розмірі 25 відсотків посадового окладу.

Зазначені доплати встановлюються працівникам, якщо їхня діяльність за профілем збігається з наявним ученим званням.За наяності у зазначених працівників двох і більше звань доплата встановлюється за одним (вищим) званням: - за науковий ступінь: доктора наук - у граничному розмірі 25 відсотків посадового окладу; кандидата наук - у граничному розмірі 15 відсотків посодового окладу.

Відповідність ученого звання та наукового ступеня профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівником навчальних закладів установ освіти.

Документи, що засвідчують наявність наукового ступеня та вченого звання повинні відповідати вимогам та встановленим державним стандартам.

До фонду оплати праці науково-педагогічного персоналу включається фонд погодинної оплати праці, який визначається шляхом добутку кількості годин науково-педегоіїчної роботи на рік та середньої вартості години на рік. Ставки погодинної оплати праці працівників усіх галузей економіки за проведення навчальних занять втановлюю ться відповідно додатку 16 до наказу МОН україни від 26.09.2005 №557. Погодина оплата праці встановлюється викладачам вищих навчальних закладів за проведення практичних занять на виробництві, за керівництво курсовими та дипломними роботами, за участь в державних атестаційних комісіях та інш.

За КЕКВ 1131 «Придбання предметів та матеріалів» планується придбання одягу, взуггя та м'якого інвантарю дітям сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Такі витрати плануються виходячи з кількості дітей, які потребують одягу та взуття та соціального стандарту ( норми ) передбаченого законодавством.

За кодом економічної класифікації 1133 «видатки на продукти харчування» плануються витрати на виплату допомоги на харчування студентам із числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Обсяг видатків визначається за формулою:

Увх (для дітей сиріт) = кількість студентів х норму хархування в день х 365 днів; (забезпечуються триразовим харчуванням і в період літніх канікул)

Увх (для дітей під опікою) ~ кіл-ть студентів х норму харчування в день х кіл-ть днів навчання у вищому навчальному закладі (забезпечуються тільки гарячими обідами). Такі витрати плануються тільки за рахунок коштів загально фонду. За рахунок коштів спеціального фонду за цим кодом плануються витрати на оплату спеціального харчування працівників, які виконують роботи з шкідливими умовами праці. Обсяг витрат визначається : середньорічна кількість працівників з шкідливими умовами праці помноженої на норму харчування в день (0,5 літрів молока)та помноженої на середню кількість робочих днів у плановому році.

Стипендіальний фонд формується в межах доведених лімітів, за кількістю стипендіатів та їх успішності та розміру стипендії встановленої законодавством. Стипендії студентів поділяються на академічні, що встановлюються за наявності відповідної успішності в навчанні та соціальні стипендії, що встановлюються студентам за наявності відповідних соціальних пільг.Крім того за високий рівень успішності та активну учать у науковій, спортивній та культурно-масовій роботі встановлюються студентам іменні стипендії. До стипендіального фонду включається фонд заохочення у розмірі до 10 відсотків від загальної суми стипендіального фонду. Фонд заохочення педбачає виплати матеріальної допомоги студентам, які знаходяться в скрутному матеріальному становищі та премії студентам, які досягли високих успіхів у навчанні.

За іншими кодами економічної класифікації планування проводиться як у загальноосвітніх школах, використовуючи виробничі показники вищих навчальних закладів.