Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / Бюджетне планування в СКЗ / Бюджетне планування в соціально-культурних закладах Конспект лекций 2011.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
513.02 Кб
Скачать

2. Бюджетні заклади освіти, особливості організації їх діяльності.

Особливості організації діяльності закладів освіти полягають у створені відповідних умов, при яких бюджетна установа забезпечить виконання бюджетної програми, затвердженої та доведеної до установи вищим розпорядником бюджетних коштів.

Кожного бюджетного року закладам освіти доводять поспорт бюджетної програми, де визначається:

- головний розпорядник бюджетних коштів;

- найменування бюджетної програми;

- обсяг бюджетного призначення в тому числі за загальним і спеціальним фондами;

- основні законодавчі матеріали, на підставі яких виконується бюджетна програма;

- мета бюджетної програми;

- завдання спрямовані на досягнення мети, визначеної паспортом бюджетної програми;

- напрями використання бюджетних коштів,затверджені суми асигнувань поквартально та на рік в цілому;

- суми асигнувань визначені за кодами економічноі класифікації видитків;

- середньорічне число штатних одиниць, середньорічне число контингентів, ефективність використання фінансування та якість отриманого продукту.

Після складання, затвердження та реєстрації кошторисів на бюджетний рік, заклади освіти в особі їх керівників починають організацію діяльності закладу а саме:

-відповідно до затвердженого штатного розпису формують штатний персонал закладу;

-відповідно до плану використань бюджетних асигнувань формують річний план закупівель, який передають до органів державного казначейства з метою контролю за проведенням закупівель товарів та послуг закладами освіти;

-відповідно до обсягів фінансування керівниками закладів приймаються юридичні зобов'язання (заключаються договори), які реєструються в органах казначейства протягом семи робочих днів після їх підписання обома сторонами;

-набирають контингенти закладів освіти відповідно до обсягів ліцензій, затверджених Міністерством освіти і науки України.

Контигенти навчальних закладів освіти протягом бюджетного року змінюються, що пов'язується з початком і кінцем навчального року.На початок навчального року контигент учнів минулого навчального року переходить в наступний клас. В перший клас набирають новий контингент дітей.В кінці навчального року проводиться випуск старших класів. Разом з контингентом змінюється і кількість штатних одиниць. Весь рух контингенту враховується при розрахунках середньорічного контингенту, наповнення класів, груп з яких визначається навчальне навантаження вчителів та викладачів.

Особливості організації діяльності дошкільних навчальних закладів полягають в чому , що ці заклади бувають різних типів . Це ясла, ясла-садок або садок.В дошкільних закладах діти можуть перебувати від 8 до 12 годин.Керівники таких закладів повинні передбачиги витрати на харчування дітей,відиовідно до «Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних дошкільних закладах» від 21.11.2002 р.№667 (зі змінами та доповненнями).Батьківська плата вноситься батьками на спеціальний фонд закладу тільки за харчування дітей та складає 50% у міській місцевості та 30% у сільській місцевості від встановленої норми харчування. Витрати на харчування визначаються за нормами в грошовому еквіваленті на одну дитину, що перебуває у дитячому закладі в залежноті від кількості годин її перебування. Крім того кошториси дитячих дошкільних закладів повинні передбачати витрати на м'який інвентар та іграшки.

Особливості організації діяльності вищих навчальних закладів полягають у тому, що керівники таких закладів повинні в кошторисах на утримання передбачити витрати па стипендії студентів, на проведення науково-дослідних робіт.