Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТВ методзабезпечення студентів / Конспект / Основи взаємозамінності.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

2.4.6. Позначення на кресленнях допусків форми і розташування

Вид допуску форми і розташування згідно ДСТ 2.308 - 79* варто позначати на кресленні знаками (графічними символами), приведеними в табл. 2.7. Знак і числове значення допуску вписують у рамку, указуючи на першому місці знак, на другому - числове значення допуску в міліметрах, на третьому (при необхідності) - буквене значення бази (баз) чи поверхні, з яким зв'язаний допуск розташування.

На мал. 2.25 приведені деякі правила простановки допусків форми і розташування на кресленнях: а - допуск і база А відносяться до поверхно-сти, а не до осі (стрільцю розташовують на деякій відстані від кінця размірної лінії); б - допуск і база Б відносяться до бічної поверхні різьблення; у - допуск і база У відносяться до чи осі площині симетрії (кінець сполучної лінії повинний збігатися з продовженням розмірної лінії цього елемента); м - допуск і база Г відносяться до осі різьблення; д - допуск і база Д відносяться до загальної осі; е - допуск відноситься до всієї поверхні (довжині елемента) і на нормованій ділянці, що може займати будь-як положення на поверхні; ж - виступаюче поле допуску (контур виступаючої частини нормованого елемента вказують суцільною тонкою лінією).

а) б) в) г) д)

е) ж)

Крім нанесення відхилень форми і розташування на кресленні іноді застосовують текстові записи у випадках, коли умовні позначки занадто затемнюють чи креслення не розкривають цілком технічних вимог до виготовлення деталі. У текстовій частині дається коротке найменування заданого відхилення і літерне чи позначення найменування параметра (наприклад, поверхні), для якого задаються відхилення і його числова величина. Якщо відхилення, що допускається, відноситься до розташування поверхонь, то показуються ще і бази, щодо яких задано відхилення. Приклади позначень допусків форми і розташування приведені в табл. 2.8.

2.4.7. Незазначені допуски форми і розташування

Безпосередньо в кресленні вказують, як правило, найбільш відповідальні допуски форми і розташування поверхонь.

Таблица 2.8

Приклади позначення допусків форми і розташування на кресленнях

Вид допуску

Умовна позначка

Вказівка в кресленні текстовим

записом

Допуск

плоскостности

Допуск площинності поверхні не більш 0,06 мм

Допуск

Прямоліній-ності

Допуск прямолінійності поверхні не більш 0,25 мм на всій довжині і не більш 0,1 мм на довжині 300 мм

Допуск

цилиндрично-стикруглости і профілю

поздовжнього перетину

Допуск цилиндричности поверхні А не більш 01 мм, круглости не більш 0,004 мм, профілю подовжнього сече-ния не більш 0,004 мм

Допуск

параллельно-сти

Допуск паралельності загальної осі от-верстий щодо поверхні А не більш 0,01 мм

Допуск

перпендику-лярности і плоскостно-сти

Б

А

Сумарний допуск перпендикулярно-сти і площинності поверхні Б щодо поверхні А 0,2 мм

Допуск

співвісності

Б А

Допуск співвісності поверхонь А и Б 0,2 мм (допуск залежний у діаметральному вираженні)

Допуск

симметрич-ности (у диа-метральном вираженні)

Допуск симетричності поверхонь Б щодо осі отвору Т 0,04 мм

Допуск

нахилу

Б

30о А

Допуск нахилу порверхности Б отно-сительно поверхні А 0,1 мм

Допуск пера-перетину осей (у радіусному вираженні)

А

Допуск перетинання осей отворів Т/2 0,06 мм

Закінчення табл. 2.8

Вид допуску

Умовна позначка

Вказівка в кресленні текстовим

записом

Позиційний допуск (у

диаметралном

вираженні)

A

4 отв.…

Позиційний допуск осей отворів

А  0,2 мм (допуск залежний)

Допуск

пеовного

радіального биття

В

А Б

А Б

Допуск повного радіального биття поверхні В відносно загальній осі поверхонь А и Б 0,1 мм

Допуск

торцевого биття

А Б

Допуск торцевого биття поверхні Б щодо осі поверхні А 0,1 мм на діаметрі 50 мм

Допуск форми заданої

поверхні

А

Допуск форми заданої поверхні А Т 0,02

За ДСТ 25069 - 81 усі показники точності форми і розташування, встановлені в ДСТ 24642 - 81*, можуть бути підрозділені на три групи (табл. 2.9).

Таблица 2.9

Класифікація незазначених допусків форми (за ДСТ 25069 - 81)

Характеристика точності форми і розташування за ДСТ 24642-81*

Способ нормирования неуказанных допусков

Площинність

Прямолінійність

Цилиндричность

Круглость

Профіль поздовжнього перетину

Паралельність

Допускаються будь-які відхилення в межах по-ля допуску розміру розглянутої поверхно-сти чи розміру між розглянутої поверхнею і базою. Правило діє незалежно від посилань на стандарт

Перпендикулярність

Співвісність

Симетричність

Перетинання осей

Радіальне биття

Торцеве биття

Установлено числові значення незазначених допусків, вибір яких виробляється по оп-ределяющему допуску розміру. Незазначені допуски повинні дотримуватися при наявності посилань на стандарт

Нахил

Позиційний допуск '

Повне радіальне биттяПолное торцеве биття

Форма заданого профілю

Форма заданої поверхні

Незазначені допуски не встановлені. Дані характеристики побічно обмежуються дру-гими видами зазначених чи незазначених до-пусків розмірів, форми і розташування. При необхідності прямого нормування їхні до-пуски завжди вказуються в кресленнях

До першої групи відносяться ті показники, відхилення яких допускаються в межах полючи допуску розміру розглянутого чи елемента розміра між розглянутими елементами. Це правило ґрунтується на стандартному визначенні полючи допуску розміру і тому не повинне спеціально обмовлятися в кресленнях. Його дотримання не вимагає обов'язкового виміру даного відхилення чи форми розташування. Необхідно лише, щоб контроль дотримання полючи допуску розміру вироблявся з урахуванням можливих відхилень форми і розташування.

Для визначення допусків форми і розташування, що відносяться до другої групи, у ДСТ 25069 - 81 приведені правила їхнього визначення і таб-лицы допусків.

Для їхнього перебування по приведених таблицях необхідно визначити бази, номінальний розмір і визначальний допуск розміру.

Правила визначення баз:

  1. Якщо деталь має більш двох елементів, для яких встановлені однойменні незазначені допуски чи розташування биття, то ці допуски варто відносити до одній і тій же базі.

  1. Якщо деталь має елементи, для яких встановлені однойменні зазначені і незазначені допуски чи розташування биття, то незазначені допуски варто відносити до тієї ж бази, що і зазначені.

  1. При визначенні незазначеного допуску перпендикулярностиза базу приймається поверхня (чи її вісь), що має більший розмір у розглянутих перпендикулярних напрямках, а при однакових розмірах - поверхня, що має меншу шорсткість.

  1. При визначенні незазначеного допуску співвісності, перетинання осей, радіального чи торцевого биття за базу приймається вісь поверхні, що має велику довжину, при однакових довжинах - вісь поверхні з допуском діаметра по більш точному квалитету, а при однакових довжинах і квалитетах - вісь поверхні з великим діаметром.

  2. При визначенні незазначеного допуску симетричностіза базу приймається площина (вісь) симетрії елемента, що має велику довжину в площині, рівнобіжній площині симетрії, при однакових довжинах - елемента з допуском розміру по більш точному квалитету в напрямку, перпендикулярному площині симетрії, а при однакових довжинах і квалитетах - елемента з великим розміром у напрямку, перпендикулярному площини симетрії.

Соседние файлы в папке Конспект