Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТВ методзабезпечення студентів / Конспект / Основи взаємозамінності.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

2.9.2. Допуски зубцюватих конічних і гипоидных передач

Принципи побудови системи допусків для зубцюватих конічних (ДСТ 1758 - 81) і гипоидных передач (ДСТ 9368 - 81) аналогічні принципам побудови системи для циліндричних передач. Установлено 12 ступенів точності зубцюватих колії і передач, причому для ступенів точності 1, 2 і 3 допуски і граничні відхилення не дані (вони передбачені для майбутнього розвитку). Для кожного ступеня точності встановлені норми: кінематичної точності, плавності роботи і контакту зубів коліс у передачі. Допускається комбінування зазначених норм різних ступенів точності. При цьому норми плавності можуть бути не більше ніж на двох ступенів чи точніше на один ступінь грубіше норм кінематичної точності; норми контакту зубів не можна призначати по ступенях точності більш грубими, чим норми плавності.

Незалежно від ступенів точності і їхнього комбінування встановлено шість видів сполученні зубчастих коліс у передачі:А, В, С, D, ЕіН (у порядку убування гарантованого бічного зазору).

На кінематичну точність коліс, скомплектованих пар коліс і передач крім параметрів, передбачених для циліндричних передач, передбачені також наступні специфічні параметри:

коливання вимірювального міжосьового кута пари (вимірювальної пари)за повний цикл F''ior (за повний оборот зубчастого колеса F''ir ), обумовлене різницею найбільшого і найменшого вимірювальних міжосьових кутів за повний цикл (оборот колеса) зміни відносного положення зубцюватих колії пари при безсоромному їхньому зачепленні;

коливання бічного зазору в передачі Fvjr;

коливання відносного положення зубцюватих колеc пари (измерительной пары)по нормали за полный цикл F''inor(за повний оборот зубчастого колеса F''inr ), обумовлене найбільшою різницею положень одного колеса пари щодо іншого в напрямку, перпендикулярному площині , що проходить через загальну утворюючу початкових конусів і дотичну до них (застосовуються замість F''iorи F''irвідповідно).

Показники плавності роботи і контакту зубів приблизно ті ж, що і для циліндричних передач.

Для оцінки плавності роботи передбачено специфічний параметр -осьовий зсув зубцюватого вінця fAMr,

обумовлене зсувом зубцюватого вінця уздовж його осі при монтажі передачі від положення, при якому плавність роботи і пляма контакту є найкращими, установленими при обкатному

контролі пари 1-2 (мал. 2.55). Установлено граничні осьові зсуви зубцюватого вінця ± fAM.

Приклади умовної позначки точності конічної передачі:

8 - 7 - 6 - У ДСТ 1758 - 81.

2.9.3. Допуски черв'ячних циліндричних передач

Для черв'ячних циліндричних передач ДСТ 3675 - 81 установлює 12 ступенів точності: 1, 2, . . ., 12 (у порядку убування точності).

Для черв'яків, черв'ячних коліс і черв'ячних передач кожного ступеня точності встановлені норми: кінематичної точності, плавності роботи і контакту зубів і витків. Допускається комбінування зазначених норм різних ступенів точності при дотриманні правил, аналогічних правилам, ус-тановленным для циліндричних зубчастих передач.

Незалежно від ступенів точності встановлено шість видів сполученні черв'яка з черв'ячним колесом у передачі: А, В, С, D, Е, Н — і вісім видів допуску Тjn,: х, у, z, а, b, с, d, h. Позначення дані в порядку убування бічного зазору і допуску на нього.

Показники кінематичної точності черв'ячних коліс і передач такі ж, що й у циліндричних зубчастих передач.

Показниками плавності роботи черв'яків є:

погрішність гвинтової поверхні витка черв'яка fhsr;

радіальне биття витка черв'яка frr;

відхилення осьового кроку черв'яка fPxr;

накопичена погрішність k кроків черв'яка fPxkr;

погрішність гвинтової лінії в межах обороту fhrіна всій довжині черв'яка fhkr;

погрішність профілю витка черв'яка fflr.

Показниками плавності роботи черв'ячних коліс і передачі є такі ж показники, що в циліндричних зубчастих передач.

Показниками контакту зубів черв'ячного колеса з витками черв'яка яв-ляются:

сумарна пляма контакту;

зсув середньої площини в передачі fxr(рис.2.56,а);

відхилення міжосьової відстані в передачіfar (рис. 2.56,б);

відхилення міжосьового кута передачі fr(рис. 2.56,в).

а) б) в)

Приклад умовної позначки черв'ячної передачі:

8 - 7 - 6 Ва ДСТ 3675 - 81.

Соседние файлы в папке Конспект