Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

bukhgaltersky_oblik / Сєрікова Т.М., Понікаров В.Д. Бухгалтерський облік

.pdf
Скачиваний:
149
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 8. Облік основних господарських процесів

Таблиця 8.13

Касові операції, що оформляються прибутковим касовим ордером

Господарська операція

Підстава

Кредит

з/п

рахунку

 

 

 

 

 

 

1

Готівкова виручка

Довідка-заява про прийнят-

70

тя виручки

 

 

 

 

Одержання з банку до каси:

 

 

 

– на виплату зарплати

 

 

2

– для видачі на господарські

Чек із чекової книжки

31

потреби

 

 

 

 

– витрати на відрядження

 

 

 

– позики працівникам

 

 

3

Повернення невикористаних

Авансовий звіт

372

підзвітних сум

 

 

 

 

Повернення позики, одержаної

 

 

4

працівником для будівництва,

Договір із працівником про

377

придбання або упорядкування

позику

 

 

 

садової ділянки

 

 

5

Внесок до статутного капіталу

Виписка із статуту або витяг

46

з протоколу зборів

 

 

 

На підприємствах, що здійснюють розрахунки у безготівковому порядку, гроші до каси надходять з поточного рахунку в банку через касира (або іншу уповноважену особу) за грошовими чеками. Чеки зброшуровані в чекові книжки, які підприємства одержують у відділенні банку за заявою і зберігають у касі разом із готівкою. Для одержання грошей у банку заповнені чеки підписуються керівником підприємства та головним бухгалтером і затверджуються печаткою. На корінці чека зазначається особа, якій доручено одержання готівки. Жодні виправлення в чеках не допускаються.

Видача готівки з кас підприємств здійснюється за видатковими ордерами або за належним чином оформленими іншими документами (платіжні відомості, заявки на видачу грошей, рахунки тощо) з проставленням на цих документах штампа з реквізитами видаткового касового ордера. Документи на видачу грошей мають бути

201

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

підписані керівником і головним бухгалтером або уповноваженими ними особами. Перелік касових операцій, що оформляються видатковим касовим ордером, наведено у табл. 8.14.

Таблиця 8.14

Касові операції, що оформляються видатковим касовим ордером

Господарська операція

Підстава

Дебет

з/п

рахунка

 

 

 

 

 

 

 

Готівкова виручка до банку:

Квитанція банку.

311, 312,

1

– самостійно

Супровідна відомість

333, 334

 

– через індексацію

 

 

 

2

Під звіт на господарські потре-

Заява з візою керівника

372

би і відрядження

або наказ

 

 

3

Виплата зарплати, грошових

Розрахунково-платіжна

661

допомог із фонду оплати праці

або платіжна відомість

 

 

 

Виплата грошових допомог

 

 

 

за рахунок відрахувань на

Розрахунково-платіжна

 

4

державне соціальне страху-

377

або платіжна відомість

 

вання (допомога на похорон

 

 

 

 

 

тощо)

 

 

5

Видана працівникам позика

Двосторонній договір

377

 

 

 

 

Якщо на документах, що додаються до видаткових касових ордерів, є дозвільний підпис керівника підприємства, підпис керівника на видаткових касових ордерах не є обов’язковим.

Касир видає гроші лише особі, зазначеній у видатковому касовому ордері або в документі, що його заміняє. У разі видачі грошей за дорученням, оформленим у встановленому порядку, в тексті ордера після прізвища, імені та по батькові одержувача грошей бухгалтерія зазначає прізвище, ім’я та по батькові особи, якій довірено одержати гроші. Якщо гроші видаються за відомістю, перед розписом про одержання грошей касир робить напис «За дорученням». Доручення залишається у касира і прикріплюється до видаткового касового ордера або відомості.

202

Тема 8. Облік основних господарських процесів

При виплаті грошей за платіжними відомостями на титульній сторінці відомості робиться дозвільний напис про виплату грошей за підписом керівника і головного бухгалтера або уповноважених ними осіб із зазначенням термінів видачі грошей і суми прописом. Навпроти прізвищ осіб, яким не зроблено виплати за платіжною відомістю, касир ставить штамп або робить позначку від руки «Депоновано». В кінці відомості робиться запис про фактично виплачену суму і про суми, що підлягають депонуванню, їх загальний підсумок має відповідати підсумку за платіжною відомістю. На загальну суму виписується видатковий касовий ордер або ставиться у відомості штамп «Видатковий касовий ордер № ».

Прибутковий касовий ордер і квитанція до нього, а також видатковий касовий ордер бухгалтер заповнює чітко, без виправлень, навіть тих, що застережені. В цих документах зазначається підстава для їх складення і наводиться перелік документів, що додаються. Видача прибуткового та видаткового касових ордерів або документів, що їх заміняють, на руки особам, які вносять або одержують гроші, забороняється. Приймання та видача грошей здійснюються лише у день складення касових ордерів.

По закінченні операцій касир підписує прибуткові та видаткові касові ордери (одразу після їх одержання та видачі на їх підставі грошей), а документи, що додаються до них, погашає штампом або написом «Оплачено» із зазначенням дати (число, місяць, рік).

Прибуткові та видаткові касові ордери або документи, що їх заміняють, до передачі в касу реєструються бухгалтерією в журналах реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів. Видаткові касові ордери, що оформлені на платіжних відомостях, реєструються після видачі грошей.

Усі надходження та видача готівки підприємства обліковуються в касовій книзі.

Кожне підприємство, що має касу, веде тільки одну касову книгу, яка має бути пронумерована, прошита й опечатана сургучем або мастиковою печаткою. Кількість сторінок у касовій книзі засвідчується підписом керівника і головного бухгалтера підприємства.

203

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Якщо на підприємстві в касі зберігаються кошти в іноземній валюті, у тому числі в карбованцях, їх облік ведеться в окремій книзі за видами валют.

Записи у касовій книзі роблять у двох примірниках через копіювальний папір кульковою ручкою. Другі примірники сторінок (відривні) є звітом касира. Обидва примірники мають однакові номери.

Підчистки та необумовлені виправлення у касовій книзі забороняються. Зроблені виправлення засвідчуються підписами касира і головного бухгалтера.

Записи в касовій книзі касир робить одразу після отримання чи видачі грошей за кожним ордером. Щоденно наприкінці робочого дня він підводить підсумки за день, виводить залишок грошей у касі на наступне число і передає у бухгалтерію як звіт касира другий примірник з прибутковими та видатковими документами під розписку у касовій книзі.

Одержані касові звіти й документи обробляються. Кожен запис перевіряється по суті, звіряється з первинним документом, відтак у кожному документі та у звіті проставляється шифр синтетичного рахунка і субрахунків, що кореспондують з рахунком 30 «Каса». Залишок грошей на початок дня за звітом касира бухгалтер звіряє із залишком грошей на кінець дня, виведеним у попередньому звіті, й перевіряє правильність виведених оборотів і залишків.

Контроль за правильним веденням касової книги покладається на головного бухгалтера підприємства.

Видача грошей із каси, не засвідчена підписом одержувача у видатковому касовому ордері, на виправдання залишку готівки в касі не приймається. Ця сума вважається недостачею і стягується з касира.

Готівка, не підтверджена прибутковими касовими ордерами, вважається надлишком каси і зараховується до прибутку підприємства.

Бухгалтери та інші працівники, що мають право підпису касових документів, не можуть виконувати обов’язки касирів.

204

Тема 8. Облік основних господарських процесів

Дані про касові операції за журнально-ордерної форми обліку систематизуються у двох багатографних реєстрах: у журналіордері № 1 за кредитом рахунка 30 «Каса» і в дебетовій відомості № 1.1 – за дебетом рахунка 30 «Каса».

Підставою для складання журнала-ордера № 1 і відомості № 1.1 є звіт касира з доданими до нього документами.

Записи у відповідних графах журнала-ордера і відомості робляться підсумком за день після перевірки обґрунтованості всіх даних, відображених у звіті касира, і зазначення шифрів кореспондуючих рахунків на кожному касовому документі.

В облікових реєстрах за рахунком 30 «Каса» не роблять бухгалтерських записів, що не відповідають фактично здійсненим касовим операціям (видачі грошових коштів за повернений товар).

За необхідності на суми, відображені в журналі-ордері № 1 і у відомості № 1.1, складаються аркуші-розшифровки, в яких відображається аналітичний облік за кореспондуючими рахунками і дається розшифровка за субрахунками. По закінченні місяця в облікових реєстрах за рахунком 30 підводять підсумки в розрізі кореспондуючих рахунків і звіряють з оборотами за цими рахунками, відображеними в інших журналах-ордерах або відомостях у кореспонденції з рахунком 30 «Каса». Обороти за місяць з журналаордера № 1 переносять у Головну книгу. Залишок грошових коштів у касі відображають у відомості № 1.1 лише на початок і кінець місяця. Залишок грошових коштів, відображений у відомості на кінець місяця, має відповідати залишку на кінець дня останнього касового звіту і залишку, відображеному в Головній книзі.

На дебеті рахунка 30 відображають надходження грошей у касу, на кредиті – їх видачу (табл. 8.15).

Грошову виручку підприємства здають у встановленому банком порядку:

у денні та вечірні каси установ банку;

інкасаторам для наступної здачі в установи банків;

205

 

 

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 8.15

 

 

Основні бухгалтерські проводки за рахунком 30 «Каса»

 

 

 

 

 

 

 

Кореспонденція

 

Зміст операції

рахунків

з/п

 

 

 

 

 

Дебет

Кредит

 

 

 

 

 

 

 

1

Готівка у національній валюті, що надійшла в касу

301

701,

за реалізовану продукцію і матеріальні цінності

702, 703

 

 

2

Кошти, одержані за чеком з банку на різні цілі в

301

311

національній валюті

 

 

 

3

Кошти, що надійшли як часткова оплата путівки,

301

377

придбаної підприємством за національну валюту

 

 

 

 

 

 

 

 

Суми, що надійшли від покупців за придбання

 

 

4

абонементів на харчування (на підприємствах

301

361

 

громадського харчування)

 

 

5

Повернення підзвітними особами невикориста-

301

372

них сум у національній валюті

 

 

 

6

Суми, що надійшли на погашення заподіяних

301

375

матеріальних збитків

 

 

 

 

 

 

 

 

Суми, що надійшли на оплату акцій, реалізованих

 

 

7

за готівку, як внесок засновників до статутного

301

46

 

капіталу

 

 

 

 

 

 

8

Суми, що надійшли від продажу облігацій

301

521

 

 

 

 

9

Повернення сум працівникам на погашення пе-

30

66

реплат і виданих авансів у рахунок зарплати

 

 

 

 

 

 

 

 

Внесення валютних коштів для зарахування на

 

 

10

поточний рахунок в іноземній валюті (невико-

312

302

 

ристані кошти на закордонні відрядження)

 

 

11

Виплата заробітної плати, у тому числі депоно-

66

301

 

ваної

 

 

 

Суми, видані під звіт на господарські потреби, на

 

 

12

відрядження, а також на відшкодування перевит-

372

301

рат за затвердженими авансовими рахунками в

 

національній валюті

 

 

 

 

 

 

 

206

Тема 8. Облік основних господарських процесів

в об’єднані каси при підприємствах для наступної здачі у відповідні установи банків;

підприємствам зв’язку для переказу на рахунки в установах банків.

Терміни і порядок здачі виручки встановлюються установами банків кожному підприємству за погодженням із його керівником з огляду на необхідність прискорення обігу грошей і своєчасне надходження їх до кас банків.

У касі підприємства можуть зберігатися не лише готівка, а й грошові документи (путівки до будинків відпочинку та санаторіїв, поштові марки тощо). Ці кошти обліковують на субрахунках 331 «Грошові документи в національній валюті» і 332 «Грошові документи в іноземній валюті».

Надходження і видача грошових документів оформляються прибутковими та видатковими касовими ордерами або накладними, що замінюють їх. Касир складає звіт про рух грошових документів. Надходження грошових документів відображають на дебеті субрахунків 331, 332, а списання – на кредиті.

Положенням № 637 встановлено певне обмеження в частині здійснення готівкових розрахунків підприємства з іншими підприємствами та підприємцями: впродовж одного дня сума сплати готівковою за одним або декількома платіжними дорученнями одному суб’єкту не може перевищувати граничної суми (на сьогодні така сума постановою НБУ № 32 встановлена у розмірі 10 тис. грн). За порушення в обмеженні розрахунків підприємству нараховується штраф у двократному розмірі сум, що виявлені, понадлімітної готівки за кожен день.

8.3. Облік процесу реалізації продукції (робіт, послуг)

Готова продукція, вироблена підприємством, підлягає реалізації споживачам.

Процесом реалізації і одержанням доходу (виручки) за реалізовану продукцію завершується кругообіг коштів підприємства, які

207

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

воно у вигляді засобів праці, предметів праці, робочої сили вклало у вироблену продукцію.

Згідно із Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 9 «Запаси» готова продукція входить в поняття «запаси».

Готова продукція – це продукція, що виготовлена на підприємстві, призначена для продажу і відповідає технічним та якісним характеристикам.

Завданнями бухгалтерського обліку процесу реалізації є забезпечення контролю за збереженням готової продукції на складах, відпуском продукції покупцям, її оплатою, за правильністю визначення результатів від реалізації.

Виготовлена власними силами підприємства продукція оцінюється у відповідності до П(с)БО 9 «Запаси» за первісною (фактичною) собівартістю її виробництва.

Оскільки первісну (фактичну) собівартість готової продукції може бути визначено після збирання всіх витрат і калькулювання, тобто в кінці звітного періоду, на протязі звітного періоду при відпуску готової продукції у продаж та іншому вибутті оцінка її здійснюється за такими ж методами, що й запаси. Для визначення первісної вартості продукції (робіт, послуг) використовується П(с)БО

16«Витрати».

Убалансі готову продукцію відображають за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації. Продукція відображається за чистою вартістю реалізації, якщо на дату балансу її ціна знизилася, або вона зіпсована, застаріла, втратила первісно очікувану економічну вигоду.

Чиста вартість реалізації визначається за кожною одиницею запасів за вирахуванням з очікуваної ціни продажу очікуваних витрат на збут.

Надходження готової продукції з виробництва на склад оформлюється такими документами, як приймально-здавальна накладна, відомість або іншими актами, в яких визначаються дата, цех, склад, найменування продукції, номенклатурний номер, одиниця виміру, кількість, ціна за одиницю.

208

Тема 8. Облік основних господарських процесів

На малих підприємствах, де немає складів, готова продукція прямо з виробництва відвантажується покупцям.

На складі у матеріально відповідальної особи оперативний облік продукції ведеться за кожним найменуванням у кількісному вираженні в одному з реєстрів:

укартках складського обліку (форма № М-12); в оборотній відомості;

уматеріальному звіті.

Укартках складського обліку зазначають найменування продукції, її номер, облікову ціну, норму запасу, залишок на початок звітного місяця.

Відповідальність за наявність, збереження та рух готової продукції покладається на матеріально відповідальних осіб (завідувач складом, комірник та інші), з якими укладено договори про повну матеріальну відповідальність, бо саме вони підписують прибуткові та видаткові документи з руху готової продукції на складі.

Бухгалтерія складає накопичувальну відомість з надходження готової продукції з виробництва в кількісному та вартісному вимірюванні і окремо відомість з відвантаження, вибуття продукції.

Синтетичний облік готової продукції на складі ведеться на активному, інвентарному рахунку 26 «Готова продукція», де за дебетом відображається надходження на склад готової продукції, а за кредитом – вибуття, списання.

Готова продукція у синтетичному обліку оцінюється за фактичною виробничою собівартістю її виготовлення. Ця фактична собівартість визначається тільки в кінці місяця, а надходить готова продукція на склад щоденно, тому на підприємствах зі значною номенклатурою поточний облік її руху ведеться за твердими обліковими цінами – оптовими, роздрібними, договірними, плановими. При цьому окремо визначаються відхилення фактичної виробничої собівартості від її вартості за обліковими цінами. Ці відхилення відображаються в облікових регістрах не за кожною позицією, а окремими групами готової продукції.

209

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

При оприбуткуванні готової продукції із виробництва на складі робиться запис за Дт рахунку 26 «Готова продукція», Кт рахунку 23 «Виробництво».

Продукція відвантажується або відпускається покупцям згідно з угодою (контрактом). Робітники складу на відібрану, запаковану продукцію виписують накладну, яка разом з документами з транспортування продукції поступають до бухгалтерії підприємства і є підставою для оформлення бухгалтерією документів: рахунку-фак- тури, платіжного доручення.

Для обліку собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг, товарів) призначено активний рахунок 90 «Собівартість реалізації».

Рахунок 90 «Собівартість реалізації» має такі субрахунки:

901 «Собівартість реалізованої готової продукції»;

902 «Собівартість реалізованих товарів»;

903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг».

За кредитом вищевказаних субрахунків відображається списання в порядку закриття дебетових оборотів на субрахунок 791 «Результат операційної діяльності» рахунку 79 «Фінансові результати».

Фактична виробнича собівартість реалізованої готової продукції визначається розрахунковим шляхом і наприкінці місяця підлягає списанню із кредиту рахунку 26 «Готова продукція» у дебет рахунку 901 «Собівартість реалізованої готової продукції».

При цьому собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) протягом звітного періоду може визначатися двома способами:

1-й спосіб – вартість реалізованої (відпущеної) продукції у бухгалтерському обліку відображається єдиноразово після визначення фактичної виробничої собівартості продукції наприкінці звітного періоду;

2-й спосіб – вартість реалізованої продукції у бухгалтерському обліку відображається в момент здійснення кожної операції з відвантаження (відпуску) продукції. При цьому на дату кожної операції фактична виробнича собівартість реалізованої (відпущеної)

210