Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

bukhgaltersky_oblik / Сєрікова Т.М., Понікаров В.Д. Бухгалтерський облік

.pdf
Скачиваний:
149
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 5. Первинне спостереження, документація та інвентаризація

Підприємство ЗАТ «Ракета»

Код ЕДРПОУ 22916212

Код по УКУД _____________

НАКАЗ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ

Номер документа

Дата складання

 

 

5

01.10.2005 р.

Для підтвердження вірогідності балансу у зв’язку з підготовкою до складання і здачі річної фінансової звітності підприємства, керуючись Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16 липня 1999 р. за № 896-XIV, Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, інструкціями й іншими нормативними актами, що регулюють порядок ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності, НАКАЗУЮ:

провести повну інвентаризацію активів і зобов’язань підприємства, під час якої перевірити їх наявність і документальне підтвердження, вивчити стан і придатність до подальшого використання, при необхідності провести їх оцінку, станом на:

а) інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ на складі, у тому числі й ті, що знаходяться на відповідальному збереженні; ТМЦ у цехах і незавершеному виробництві; ТМЦ, що знаходяться в дорозі; готова продукція і товари відвантажені) і розрахунків з дебіторами і кредиторами – на 1 листопада 2005 р. Терміни проведення з 1 по 31 жовтня 2005 р.;

б) інвентаризацію наявності коштів, цінних паперів – на 1 грудня 2005 р. Терміни проведення з 1 по 30 листопада 2005 р.;

в) інвентаризацію основних засобів, незакінчених ремонтів основних засобів, нематеріальних активів, фінансових вкладень – на 1 грудня 2005 р. Терміни проведення з 1 по 30 листопада 2005 р.

1. Інвентаризація проводиться постійно діючою інвентаризаційною комісією у складі:

Голова комісії головний інженер Іванов І. І.;

Члени комісії старший бухгалтер Сидоренко С. С.;

менеджер з продажу Петренко П. П.;

менеджер виробничо-технічного відділу Бондар Б. Б.

101

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

1.1.У зв’язку з великим обсягом робіт, які необхідно виконати у стислий термін, при проведенні повної інвентаризації активів і зобов’язань для допомоги постійно діючій комісії призначити робочу інвентаризаційну комісію у складі:

Голова комісії головний менеджер зі збуту Роженко Ф. Ф.;

Члени комісії бухгалтер Сіренко С. С.; менеджер з постачань Магнер А. А.;

менеджер виробничо-технічного відділу Біленко О. О.

1.2.Робоча інвентаризаційна комісія працює під безпосереднім керівництвом постійно діючої інвентаризаційної комісії і є підконтрольною їй.

1.3.Робоча інвентаризаційна комісія передає оформлені належним чином інвентаризаційні описи в розпорядження постійно діючої інвентаризаційної комісії не пізніше наступного дня після проведення інвентаризації.

2. Інвентаризацію провести у присутності матеріально відповідальних осіб:

2.1.Комірника Залишко П. П.

(проводиться перелік матеріально відповідальних осіб підприємства, у розпорядженні яких знаходяться матеріальні цінності й інші активи, що підлягають інвентаризації).

3.Постійно діючій інвентаризаційній комісії в 5-денний термін (не пізніше 5 грудня) після закінчення передати матеріали інвентаризації мені на затвердження.

4.При проведенні інвентаризації інвентаризаційним комісіям керуватися такими документами:

4.1.Пунктами 1 – 2 статті 10 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16 липня 1999 р. № 896 – XIV.

4.2.Інструкцією з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, ТМЦ, коштів, документів і розрахунків, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 11.08.94. р. № 69.

5. Перевірка каси підприємства проводиться раптово, без попередження про це касира (касирів).

102

Тема 5. Первинне спостереження, документація та інвентаризація

6. Зі змістом наказу під розписку ознайомити всіх залучених до інвентаризації осіб.

Печатка

Директор __________ Коваленко М. М.

 

 

Перед проведенням інвентаризації керівник підприємства збирає всіх причетних до інвентаризації осіб і проводить інструктаж з метою роз’яснення їм задач, методів і порядку проведення інвентаризації, уточнення об’єктів, що підлягають інвентаризації, та ін.

До початку проведення інвентаризації матеріально відповідальні особи в присутності комісії складають звіт про останні проведені операції, відбивають їх у складському обліку і разом з описом документів під розписку здають у бухгалтерію. Потім матеріально відповідальні особи дають комісії розписку, де підтверджують, що всі прибуткові і видаткові документи здано до бухгалтерії і всі матеріальні цінності, довірені їм для збереження, знаходяться у приміщенні складу чи інших місцях.

Перш ніж розпочати перевірку фактичної наявності товарноматеріальних цінностей, робоча інвентаризаційна комісія зобо- в’язана:

опломбувати підсобні приміщення, склади та інші місця зберігання цінностей, які мають окремі входи і виходи;

перевірити справність усіх ваговимірювальних приладів і додержання встановлених термінів їх таврування;

отримати останні на момент інвентаризації реєстри прибуткових і видаткових документів або звіти про рух матеріальних цінностей і грошових коштів.

Підприємство ЗАТ «Ракета»

Код ЕДРПОУ 22916212

Код по УКУД _____________

Дата складання 25 жовтня 2005 р.

РОЗПИСКА

Я, комірник Залишко Петро Петрович, даною розпискою підтверджую, що до початку проведення інвентаризації всі прибуткові і видаткові

103

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

документи передано мною до бухгалтерії підприємства. Усі матеріальні цінності, довірені мені для збереження, знаходяться у приміщенні складу у встановлених для кожного виду товарно-матеріальних цінностей місцях (якщо окремі матеріальні цінності зберігаються за межами складу, про це обов’язково вказується у даній розписці із приведенням списку таких ТМЦ за місцями збереження).

Підстава:

 

наказ директора про проведення інвентаризації

від 1 жовтня

2005 року № 5.

Комірник

Залишко П. П. ___________________

підпис

Інвентаризація повинна проводитися у присутності всіх членів комісії і матеріально відповідальних осіб. При колективній (бригадній) матеріальній відповідальності – з обов’язковою участю бригадира.

У випадку якщо підрозділ здійснює реалізацію матеріальних цінностей за готівку, насамперед підраховується її наявність:

реєструються показники лічильників касових апаратів;

готівка звіряється з показниками касового апарата.

При інвентаризації прибуткові і видаткові операції з матеріальними цінностями, як правило, не здійснюються. До її початку також перевіряється стан вимірювального господарства – точність терезів, гир, іншої апаратури.

Усі дані, отримані комісією під час інвентаризації, вносяться в інвентаризаційні описи (акти інвентаризації), в яких назва цінностей і їх кількість наводиться в номенклатурі, а також одиницях виміру, прийнятих в обліку.

Щоб запобігти внесенню змін без відома комісії, на кожній сторінці опису (акта) прописом проставляється кількість порядкових номерів цінностей (позицій), записаних на цій сторінці, і загальна кількість у натуральному вимірі незалежно від того, в яких одиницях виміру (штуках, кілограмах, метрах та ін.) вони відображені.

Помарки і підчищення в інвентаризаційних описах не допускаються. Виправлення помилок здійснюється у всіх екземплярах

104

Тема 5. Первинне спостереження, документація та інвентаризація

описів. При цьому неправильний запис закреслюється однією лінією (щоб можна було її прочитати), а зверху наноситься правильний запис. Усі виправлення повинні бути обговорені і завірені всіма членами комісії.

У випадку якщо інвентаризація є обов’язковою, вона проводиться також по майну і матеріальних цінностях, що не належать підприємству і враховані на позабалансових рахунках.

При проведенні раптових інвентаризацій усі товарно-матеріаль- ні цінності готуються до інвентаризації у присутності інвентаризаційної комісії, в інших випадках – завчасно. Вони повинні бути згруповані, розсортовані і розкладені за назвами, сортами, розмірами, у порядку, зручному для підрахунку.

Якщо матеріально відповідальні особи виявляють після інвентаризації помилки в інвентаризаційних описах, вони повинні негайно (до відкриття складу, комори, відділу, секції й ін.) заявити про це інвентаризаційній комісії, що після перевірки зазначених фактів і їхнього підтвердження проводить виправлення помилок.

Контрольні перевірки інвентаризації проводяться постійно діючою інвентаризаційною комісією у матеріально відповідальних осіб після закінчення інвентаризації, але обов’язково до відкриття складу (комори, секції й ін.). При цьому з опису перевіряються найбільш дорогі матеріальні цінності і ті, які мають підвищений попит.

При виявленні значних розбіжностей між даними інвентаризаційного опису і даними контрольної перевірки призначається новий склад робочої інвентаризаційної комісії для проведення повторної суцільної інвентаризації цінностей.

Керівник підприємства повинен терміново за доповіддю постійно діючої інвентаризаційної комісії розглянути питання про відповідальність першого складу робочої інвентаризаційної комісії, що припустилася порушень при проведенні інвентаризації цінностей.

Реєстрацію проведених контрольних перевірок здійснює бухгалтерія в спеціальній книзі.

105

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Останнім етапом інвентаризаційного процесу є регулювання інвентаризаційних розбіжностей і оформлення пропозицій щодо прийняття рішень про виявлені порушення (розкрадання, халатне відношення до службових обов’язків і т. ін.).

Усі рішення комісія приймає на засіданні колегіально і заносить їх до протоколу. При підготовці пропозицій про регулювання інвентаризаційних розбіжностей комісія повинна керуватися законами України й Інструкцією № 69, п. 11.12, які при регулюванні інвентаризаційних розбіжностей передбачають:

перевищення вартості цінностей, що виявлені в надлишку, над вартістю цінностей, що виявлені в нестачі при пересортиці, відноситься на збільшення даних обліку відповідних матеріальних цінностей і результатів фінансово-господарської діяльності;

взаємний залік надлишків і нестач унаслідок пересортиці може допускатися тільки щодо товарно-матеріальних цінностей однакового найменування й у тотожній кількості за умови, що надлишки і нестачі утворилися за той самий період, що перевіряється, і в тієї самої особи, що перевіряється;

органи державного управління, до ведення яких належать підприємства, можуть встановлювати порядок, якщо такий залік може прийматися щодо однієї і тієї ж групи ТМЦ, за умови, що цінності, які входять до її складу, мають подібність за зовнішнім виглядом чи упаковані в однакову тару (при їх відпуску без розпакування тари);

у випадку якщо при заліку нестач надлишками при пересортиці вартість цінностей, що виявлені в нестачі, більша за вартість цінностей, що виявилися в надлишку, різниця вартості повинна відноситься на винних осіб;

якщо конкретних винуватців пересортиці не встановлено, то різниці розглядаються як нестача цінностей поверх норми природного збитку з віднесенням їх на результати фінансовогосподарської діяльності. За такими різницями у протоколах інвентаризаційної комісії повинні проводитися вичерпні

106

Тема 5. Первинне спостереження, документація та інвентаризація

роз’яснення причин, з яких різниці не можуть відноситься на винних осіб.

Розбіжності фактичної наявності матеріальних цінностей і засобів з бухгалтерськими даними, встановлені при проведенні інвентаризації й інших перевірок, регулюються підприємством у такому порядку:

основні засоби, ТМЦ, цінні папери, засоби й інше майно, що виявилося в надлишку, підлягають оприбуткуванню і зарахуванню відповідно на результати фінансово-госпо- дарської діяльності з наступним встановленням причин виникнення надлишку у винних у цьому осіб;

збиток цінностей у межах затверджених норм списується за рішенням керівника підприємства відповідно до витрат виробництва. Норми природного збитку може бути застосовано тільки у випадку виявлення фактичних нестач, при відсутності норм збиток розглядається як понаднормативні витрати;

понаднормативні витрати і нестачі ТМЦ, включаючи готову продукцію в тих випадках, якщо винних не встановлено або у стягненні з винних осіб відмовлено судом, зараховуються на збитки. У документах, якими оформляються списання втрат і понаднормативні нестачі, повинні указуватися вжиті заходи щодо недопущення таких нестач у майбутньому.

До протоколу заносяться усі виявлені факти порушень діючого законодавства, встановленого порядку збереження ТМЦ, правил ведення обліку, встановлені нестачі, надлишки, виявлені і доведені факти перевитрати, розкрадання майна, коштів і т. ін.; розроблено і проголосовано заходи для порядку врегулювання виявлених розбіжностей по конкретних об’єктах інвентаризації (залік за рахунок пересортиці, списання за рахунок прибутків підприємства, віднесення на винних осіб); затверджено заходи для їх недопущення у майбутньому; вказуються прийняті види покарання конкретних фізичних осіб, причетних до цих порушень (зловживань), і рішення про направлення матеріалів на винних у розкраданнях і зловживаннях осіб (фізичних чи юридичних) у судово-слідчі органи.

107

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Підприємство ЗАТ «Ракета»

ЗАТВЕРДЖУЮ

Код ЕДРПОУ 22916212

Директор______Коваль М. М.

Код по УКУД __________

6 грудня 2005 р.

П Р О ТО К О Л

засідання постійно діючої комісії ЗАТ «Ракета» від 5 грудня 2005 року

Усього членів комісії:

чотири

Були присутні:

чотири

Головуючий на засіданні

Іванов І. І.

Секретар

Бондар Б. Б.

Порядок денний

Про підведення підсумків інвентаризації, що проводилася за наказом

5 від 1 жовтня 2005 р., у період з 1 жовтня по 30 листопада 2005 р.

1.Про порядок оприбуткування надлишку цінностей, виявлених при інвентаризації.

2.Про порядок врегулювання виявлених нестач товарно-матеріаль- них цінностей.

3.Про розробку й затвердження заходів для попередження виявлених порушень.

4.Про оформлення пропозицій з прийняття рішень про виявлені порушення (розкрадання, халатне відношення до службових обов’язків і т. ін.).

З першого питання виступила: член постійно діючої інвентаризаційної комісії, менеджер з продаж Петрова П. П. і запропонувала виявлені надлишки оприбуткувати на баланс за справедливою вартістю.

Ухвалили:

1.Оприбуткувати виявлені надлишки товарно-матеріальних цінностей на баланс за справедливою вартістю.

За прийняте рішення голосували: «За» – чотири

108

Тема 5. Первинне спостереження, документація та інвентаризація

«Проти» – немає Утрималися від голосування – немає

Голова зборів

головний інженер Іванов І. І.

Секретар

Бондар Б. Б.

Бухгалтерський облік нестач і надлишків ведеться на рахунку 47 «Нестачі і втрати від псування цінностей». Облік розрахунків з особами, на яких накладається стягнення за заподіяні збитки, здійснюється на субрахунку 375 «Розрахунки з відшкодування завданих збитків».

Якщо винного встановлено, облік розрахунків з відшкодування підприємству завданих збитків у результаті нестач і втрат від псування цінностей, нестач і розкрадання коштів ведеться на субрахунку 75 «Розрахунки з відшкодування завданих збитків». За дебетом цього рахунка здійснюється узагальнення (нагромадження) виявлених сум чи нестач псування ТМЦ у кореспонденції з кредитом матеріальних рахунків: 10 «Основні засоби», 11 «Інші необоротні активи», рахунків класу 2 «Запаси», за кредитом – ведеться нагромадження утриманих із зарплати сум заборгованості з винних у нестачі чи псуванні ТМЦ осіб (погашення заборгованості, що накопичилася) у кореспонденції з рахунком 661 «Розрахунки з заробітної плати». Сума шкоди, яку має бути відшкодовано, розраховується відповідно до Порядку визначення розмірів збитків від розкрадання, нестач, знищення (псування) матеріальних цінностей, затвердженого постановою КМУ від 22.01.96 р. № 116, за формулою:

Рз = [(Бв – А) × Іинф + ПДВ + Азб] × 2, де Рз– розмір збитків, грн;

Бв – балансова вартість на час встановлення факту нестачі матеріальних цінностей, грн;

А – амортизаційні відрахування, грн;

109

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Іинф – загальний індекс інфляції, що розраховується щомісячно Мінстатом на підставі індексів інфляції, що визначаються;

ПДВ – розмір податку на додану вартість, грн;

Азб – розмір акцизного збору, грн.

Якщо винних не встановлено на час виявлення нестачі чи псування ТМЦ, облік таких нестач здійснюється на субрахунку 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей». На цьому рахунку здійснюється нагромадження нестач коштів та інших цінностей і втрат від псування цінностей, виявлених у процесі заготівлі, переробки, збереження і реалізації. Одночасно зі списанням на витрати цінностей, винних у нестачі яких не встановлено, балансова вартість списаного активу зарахо-вується на позабалансовий рахунок 07 «Списані активи», субрахунок 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей». Після встановлення конкретних винних – одночасними записами за дебетом рахунка 375 і кредитом субрахунка 716 «Відшкодування раніше списаних активів».

Варто пам’ятати, що П(с)БО 16 «Витрати» не дозволяє віднести до складу загальногосподарських витрат нестачі і псування ТМЦ, які виникли на стадії заготівлі і збереження ТМЦ на складах підприємства. Вони значаться у списку інших операційних витрат. Якщо в документах інвентаризації конкретно зазначено суму нестачі, а також куди і на кого відносити, то можливі прямі проводки з кредиту матеріальних рахунків у дебет конкретних рахунків з обліку різних видів нестач (наприклад, кредит рахунків 20, 21, 22, 25, 26, 27, 28, дебет рахунка 375 і т. ін.).

Теми для рефератів

1.Поняття та необхідність первинного обліку на підприємстві.

2.Документування як один з елементів методу бухгалтерського обліку, взаємозв’язок з іншими елементами.

3.Первинний облік – основа інформаційної системи бухгалтерського обліку.

110