Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

bukhgaltersky_oblik / Сєрікова Т.М., Понікаров В.Д. Бухгалтерський облік

.pdf
Скачиваний:
149
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 8. Облік основних господарських процесів

Рахунок 94 – активний, витратний.

За дебетом рахунку відображається сума визнаних витрат, за кредитом – списання їх на рахунок 79 «Фінансові результати».

Для обліку витрат, які виникають внаслідок надзвичайних подій (землетрус, повінь, смерч, пожежа, техногенна аварія тощо), призначений активний рахунок 99 «Надзвичайні витрати», а для доходів – пасивний рахунок 75 «Надзвичайні доходи». Відображення в обліку списання майна в результаті стихійного лиха:

Дт 99 «Надзвичайні витрати» Кт рахунки обліку активів 600 грн.

У разі подальшого відшкодування вартості майна страховою організацією (якщо майно було застраховано) одержана сума відноситься до складу доходів від таких операцій у розмірі страхового відшкодування:

Дт 654 «За індивідуальним страхуванням» Кт 75 «Надзвичайні доходи» 500 грн.

Витрати від надзвичайних подій списують на рахунок 79 «Фінансові результати»:

Дт 794 «Результат надзвичайних подій» Кт 99 «Надзвичайні витрати» 600 грн. Списання доходів від надзвичайних подій на рахунок 79 буде по Дт 75 «Надзвичайні доходи» Кт 794 «Результат надзвичайних подій» 500 грн.

Це списання на рахунок 79 витрат і доходів від надзвичайних операцій робиться для визначення фінансового результату від надзвичайних подій.

У нашому прикладі – збиток складає 100 грн.

Найважливішим етапом обліку витрат на виробництво є зведення їх за видами продукції, замовленнями, переділами, цехами і в цілому по підприємству. Це необхідно для обчислення фактичної собівартості готової продукції, розподілення витрат між готовою продукцією і незавершеним виробництвом.

Незавершене виробництво – це витрати на продукцію, яка не пройшла усіх стадій обробки і не може бути готовою продукцією.

181

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Для виявлення незавершеного виробництва та контролю за його збереженням ведуть оперативний облік незавершеної продукції за операціями її обробки та періодично проводять інвентаризацію.

Залишки незавершеного виробництва оцінюють за фактичною собівартістю статей витрат.

За даними обліку незавершеного виробництва бухгалтерія розраховує фактичну собівартість готової продукції.

Необхідним елементом здійснення основних господарських процесів є наявність та належне використання відповідних засобів праці.

Головна частина засобів праці, виходячи з їх значення та питомої ваги в загальній сумі засобів підприємства, одержала назву основних засобів. До них відносяться об’єкти (машини, обладнання, будівлі, споруди, транспортні засоби та ін.) зі строком їх використання більш одного року.

Згідно з П(с)БО 7 «Основні засоби» основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Об’єкти основних засобів у бухгалтерському обліку класифікуються у групи, однакові за технічними характеристиками, призначенням і способом використання. Для цілей обліку основні засоби поділяються на основні засоби та інші необоротні матеріальні активи за такими групами:

Основні засоби:

земельні ділянки; капітальні вкладення на поліпшення земель;

будинки, споруди та передавальні пристрої; машини та обладнання;

182

Тема 8. Облік основних господарських процесів

транспортні засоби; інструменти, прилади, інвентар (меблі); робоча і продуктивна худоба; багаторічні насадження; інші основні засоби.

Інші необоротні матеріальні активи:

бібліотечні фонди; малоцінні необоротні матеріальні активи;

тимчасові (нетитульні) споруди; природні ресурси; інвентарна тара; предмети прокату;

інші необоротні матеріальні активи.

Усі операції, пов’язані з рухом основних засобів (ОЗ), оформляються первинними документами, які забезпечують правильність і своєчасність їх обліку.

Існують такі типові форми первинної облікової документації з обліку основних засобів:

ОЗ-1 «Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів».

ОЗ-2 «Акт приймання-передачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об’єктів».

ОЗ-3 «Акт списання основних засобів».

ОЗ-4 «Акт списання автотранспортних засобів».

ОЗ-5 «Акт про установку, пуск і демонтаж будівельної машини». ОЗ-6 «Інвентарна картка обліку основних засобів».

ОЗ-7 «Опис інвентарних карток з обліку основних засобів». ОЗ-8 «Картка обліку руху основних засобів».

ОЗ-9 «Інвентарний список основних засобів».

ОЗ-14 «Розрахунок амортизації основних засобів (для промислових підприємств)».

183

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

ОЗ-15 «Розрахунок амортизації основних засобів (для будівельних організацій)».

ОЗ-16 «Розрахунок амортизації автотранспорту».

На першому етапі менеджер повинен перевірити правильність визнання основних засобів. Критерії визнання основних засобів

аналогічні критеріям визнання, які застосовуються для всіх активів, а саме:

об’єкт основних засобів визнається активом коли:

а) існує імовірність того, що підприємство отримає у майбутньому економічні вигоди, пов’язані з використанням цього об’єкта;

б) його вартість може бути достовірно визначено.

Крім того, у визначенні основних засобів наведені такі критерії:

призначення основних засобів (утримуються з метою використання у процесі виробництва, здавання в оренду або для здійснення адміністративних функцій);

термін корисного використання (більше року або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Додатковий критерій визнання – критерій вартості (межа капіталізації) встановлюється підприємством самостійно в наказі про облікову політику при розподілі основних засобів за групами. Для цього у складі інших необоротних матеріальних активів виділяється група малоцінних необоротних активів, до якої відносяться основні засоби, вартість яких менше встановленої межі.

На підприємство основні засоби надходять у результаті капітальних вкладень; придбання за плату у інших підприємств і осіб; отримання від інших підприємств або осіб безоплатно; внесення засновниками в рахунок їх внесків до статутного фонду підприємства; оприбуткування надлишків основних засобів, виявлених під час інвентаризації, а також внутрішнього переміщення.

Приймання основних засобів в експлуатацію здійснює комісія, яка призначається наказом або розпорядженням керівника підприємства. Як правило, на підприємстві створюються постійно

184

Тема 8. Облік основних господарських процесів

діючі комісії, до складу яких входять головний механік, спеціаліст з будівництва, інженер з техніки безпеки, бухгалтер, працівник, якому здають під відповідальність об’єкт основних засобів.

Кожний об’єкт зараховують до складу ОЗ за окремим актом. Виняток можливий лише під час обліку інвентаря, інструментів, устаткування і подібних об’єктів, якщо вони однотипні, мають однакову вартість і приймаються в одному календарному місяці.

Одиницею обліку основних засобів є об’єкт основних засобів – закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдями до нього або окремий конструктивно відокремлений предмет, що призначений для виконання певних самостійних функцій, чи відокремлений комплекс конструктивно об’єднаних предметів одного або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, внаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс – певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно.

Бухгалтерський облік таких об’єктів здійснюється на рахунку 10 «Основні засоби» за їх первісною вартістю, яка складається з витрат, пов’язаних із виготовленням, придбанням, доставкою, спорудженням, реконструкцією, модернізацією та іншим їх поліпшенням. Рахунок 10 «Основні засоби» є активним, на його дебеті відображають надходження (придбання, створення, безоплатне отримання) на баланс підприємства основних засобів, облікованих за первісною вартістю; суму витрат, пов’язаних із поліпшенням об’єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція), яке зумовлює збільшення майбутніх економічних вигод, очікуваних на початку від використання об’єкта; суму дооцінки залишкової вартості об’єкта основних засобів; на кредиті – вибуття основних засобів внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом, а також у випадку часткової ліквідації об’єкта основних засобів; суму уцінення основних засобів.

Основні засоби зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю.

185

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

Первісна вартість – історична (фактична) собівартість необоротних активів у сумі грошових коштів або справедливої вартості інших активів, сплачених (переданих), витрачених для придбання, створення необоротних активів.

Первісна вартість об’єкта основних засобів включає:

суми, що сплачують постачальникам активів та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);

реєстраційні збори, державний збір і аналогічні платежі, що здійснюють у зв’язку з придбанням (отриманням) прав на об’єкт основних засобів;

суми ввізного мита;

суми непрямих податків у зв’язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються підприємству);

витрати зі страхування ризиків доставки основних засобів;

витрати на установку, монтаж, налагодження основних засобів;

інші витрати, безпосередньо пов’язані з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання з запланованою метою.

Визначення первісної вартості кожного об’єкта основних засобів залежить від способу їх надходження на підприємство:

придбання або створення;

безоплатне отримання;

внески до статутного капіталу; обмін на подібні або неподібні активи.

Первісна вартість основних засобів може змінюватися у таких випадках:

внаслідок переоцінки; у зв’язку з частковою ліквідацією об’єкта основних засобів;

186

Тема 8. Облік основних господарських процесів

у результаті додаткових витрат, понесених підприємством після надходження об’єкта основних засобів.

Слід пам’ятати, що відображення подальших витрат з експлуатації та обслуговування основних засобів у бухгалтерському обліку залежить тільки від того, як вони впливають на майбутні економічні вигоди, очікувані від використання об’єкта основних засобів.

Витрати, що здійснюються для підтримання об’єкта основних засобів у робочому стані та одержання первісно очікуваних майбутніх економічних вигод від його використання, повинні включатися до складу витрат того періоду, коли вони були понесені. До таких витрат відносяться витрати на ремонт і обслуговування основних засобів.

Витрати ж, пов’язані з поліпшенням об’єкта основних засобів (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводять до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від їх використання, повинні включатися до первісної вартості об’єкта.

Підприємство зобов’язано переоцінити об’єкт основних засобів, якщо його залишкова вартість значно (більш ніж на 10%) відрізняється від справедливої вартості на дату балансу. У разі переоцінки об’єкта основних засобів на ту саму дату здійснюється переоцінка всіх об’єктів групи основних засобів, до якої належить цей об’єкт.

Переоцінена первинна вартість та сума зносу об’єкта основних засобів визначається множенням відповідно первісної вартості і суми зносу об’єкта основних засобів на індекс переоцінки, який визначається діленням справедливої вартості об’єкта, який переоцінюється, на його залишкову вартість.

Відомості про зміни первісної вартості та суми зносу основних засобів повинні заноситися до регістрів їх аналітичного обліку. Суми дооцінки залишкової вартості об’єкта основних засобів включаються, як правило, до складу додаткового капіталу, а сума уцінки – до складу витрат.

187

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

При придбанні чи споруді об’єктів основних засобів підприємство здійснює капітальні інвестиції. Усі витрати, що пов’язані зі спорудою об’єктів основних засобів, відображаються на дебеті рахунку 15 «Капітальні інвестиції».

При прийманні в експлуатацію або запровадженні в дію об’єктів основних засобів понесені витрати списуються з кредиту рахунку 15 в дебет рахунку 10 або 11 на відповідні субрахунки.

Придбання об’єктів основних засобів за грошові кошти в бухгалтерському обліку відображається проводками, що наведені у табл. 8.8.

 

 

 

Таблиця 8.8

 

Придбання об’єктів основних засобів за грошові кошти

 

 

 

 

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

 

 

з/п

Дебет

Кредит

 

 

 

 

 

1

Отримані (оприбутковані) об’єкти

152

631

основних засобів

 

 

 

 

Сума ПДВ, сплачена у складі вартості

 

 

2

основних засобів, включена до складу

641

631

 

податкового кредиту

 

 

 

Інші витрати, пов’язані із придбанням,

 

 

3

включені в первісну вартість об’єкта

152

631

 

основних засобів

 

 

 

Сума ПДВ, сплачена підрядникові,

 

 

4

включена до складу податкового

641

631

 

кредиту

 

 

5

Оплачено інші витрати, що включають-

631

311

ся в первісну вартість згідно П(с)БО 7

 

 

 

6

Введені в експлуатацію об’єкти основ-

10

152

них засобів

 

 

 

При самостійному виготовленні підприємством об’єктів основних засобів використовуються господарський та підрядний способи.

При господарському способі операції відображаються такими записами.

188

Тема 8. Облік основних господарських процесів

1.Відображено витрати, пов’язані зі спорудженням (створенням) об’єкта основних засобів власними силами (на вартість матеріалів, сировини, оплату робітників, зайнятих на таких роботах):

Д-т 23

К-т 20, 22, 661, 65, 63

2.Віднесено виробничу собівартість об’єкта основних засобів, спорудженого (створеного) власними силами, до складу капітальних інвестицій:

Д-т 151, 152 К-т 23

3. Введений в експлуатацію об’єкт основних засобів: Д-т 10 К-т 151, 152

При підрядному способі:

1.Відображено витрати на проектні, будівельно-монтажні роботи за рахунками підрядників, проектних організацій:

Д-т 151, 152

К-т 631

2.Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі вартості проектних, будівельно-монтажних робіт:

Д-т 641

К-т 631

3.Оплачено проектні, будівельно-монтажні роботи: Д-т 631 К-т 311

4.Введений в експлуатацію об’єкт основних засобів: Д-т 10 К-т 151, 152.

189

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

При безоплатному одержанні об’єкти основних засобів в обліку відображають такими записами:

1.Отриманий безоплатно об’єкт основних засобів: Д-т 151, 152 К-т 424

2.Об’єкт основних засобів введений в експлуатацію: Д-т 10 К-т 151, 152

На практиці учасники (засновники) підприємства в рахунок внесків до статутного капіталу вносять не тільки грошові кошти, а й об’єкти основних засобів.

Даний вид одержання об’єктів основних засобів буде відображатися такими записами (табл. 8.9).

Таблиця 8.9

Одержання основних засобів на підприємство як внесок до статутного капіталу

Зміст операції

 

Кореспонденція рахунків

 

 

 

з/п

 

Дебет

Кредит

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Відображено розмір статутного фонду,

46

40

оголошеного в установчих документах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відображено формування первісної

 

 

2

вартості об’єкта основних засобів,

151, 152

46

отриманого як внесок у статутний

 

 

 

 

капітал

 

 

 

 

 

 

 

 

Введений в експлуатацію об’єкт

 

 

3

основних засобів, отриманий як внесок

10

151, 152

 

у статутний капітал

 

 

 

 

 

 

 

У процесі використання об’єктів основних засобів економічні вигоди, втілені в них, споживаються підприємством. Внаслідок цього зменшується залишкова вартість основних засобів, що ві-

190