Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНІ ЗАНЯТТЯ з ПАТОЛОГІЧНОЇ ФІЗІОЛОГІЇ.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
571.9 Кб
Скачать

Дослід 3.Визначення кислотності шлункового соку при різних формах її порушення

Хід досліду: Відміряють у дві колбочки по 5 мл натурального шлункового соку. Визначають рН соку індикаторним папером.

У другу колбочку додають по краплях 10% розчин натрію гідроксиду, приводячи рН соку до 5.

В обидві колбочки добавляють по дві краплі 0,5 % розчину диметиламідоазобензолу і 1 % розчину фенолфталеїну.

Титрують 0,1н розчином натрію гідроксиду до переходу початкового рожевого забарвлення у солом'яно-жовтий, потім у яскраво-жовтий і, нарешті, до рожевого забарвлення. При цьому кожен раз підраховують кількість лугу, яка пішла на титрування.

Розрахунки наступні: кількість лугу, яка пішла на отримання солом'яно-жовтого кольору, визначає вільну соляну кислоту; яскраво-жовтого - загальну соляну кислоту, а різниця між ними – зв’язану соляну кислоту. Кількість усього лугу, яка пішла на титрування, визначає загальну кислотність соку.

Результати визначень виражають кількістю 0,1 н лугу, яка пішла на титрування 100 мл соку (5 мл. 20 ), що відповідає однаковій кількості кислоти в ньому.

Контрольні питання:

  1. Яка роль слини і її регуляція?

  2. Коли виникає гіпо – гіперсалівація і до чого це призводить?

  3. Коли виникає порушення акту ковтання?

  4. Назвіть і опишіть форми порушення секреторної функції шлунка.

  5. Розкрийте сутність поняття «ахлоргідрія», «ахілія», «гіпохілія». Які їх наслідки?

  6. В яких формах протікає порушення моторної діяльності шлунка?

  7. Блювота та її механізм.

Лабораторне заняття №31

Тема:Патологічна фізіологія травлення в передшлунках жуйних тварин.

Мета: Оволодіти знаннями з етіології і патогенезу порушення травлення в передшлунках та вмінням проводити дослідження патології передшлунків.

Оснащення: стравохідний зонд, 1 % спиртовий розчин фенолфталеїну, індикаторній папір, посуд, піпетки, бюретки, предметні скельця, мікроскоп.

Дослід 1. Дослідження моторики рубця.

Хід досліду: На навчальній фермі дослідити моторику рубця. Підрахувати число скорочень рубця за 2 і за 5 хвилин. Порівняти з фізіологічною нормою. При відхиленнях від норми пояснити патогенез, встановити патології. Визначити топографію і провести пальпацію,аускультацію сітки та книжки.

Дослід 2. Отримання вмісту рубця та його аналіз.

Хід досліду: За допомогою стравохідного зонда отримати вміст рубця і провести його лабораторне дослідження.

а .Дослідження інфузорій рубця. Краплю з дна вмісту рубця нанести на предметне скельце, накрити покривним скельцем і роздивитись при малому збільшенні мікроскопу. Дати оцінку ролі мікроорганізмів рубця за норми і за патології.

б . Визначення рН

вмісту рубця. За допомогою індикаторного паперу визначити рН вмісту рубця за норми і при ацидозі (ацидоз штучно створити додаванням молочної кислоти.)

в . Визначення загальної кислотності вмісту рубця. В одну склянку наливають 10 мл профільтрованої рубцевої рідини. В другу склянку таку ж кількість рубцевої рідини корови, хворої на ацидоз рубця (штучно створений ацидоз рубця додаванням молочної кислоти до 5 рН). Додають у кожну склянку по 2 краплі 1 % спиртового розчину фенолфталеїну і титрують 0,1% р-ом натрію гідроксиду до незникаючого малинового забарвлення. Загальну кислотність знаходять після помноження кількості мл, лугу, яка пішла на титрування, на 10. Визначають кислотність у титраційних одиницях (титр. од.)