Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНІ ЗАНЯТТЯ з ПАТОЛОГІЧНОЇ ФІЗІОЛОГІЇ.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
571.9 Кб
Скачать

Дослід 1. Утворення білого пристінного тромбу в судинах брижі кишечника жаби

Хід досліду: Наркотизувати жабу і зафіксувати її на дощечці у спинному положенні. Ножицями послідовно розрізати шкіру, м'язи і очеревину з правої бічної поверхні живота на довжину 3 см. Витягнути петлю товстого кишечника, брижу якої розрізати і зафіксувати над отвором дощечки. Необхідно слідкувати, щоб петля кишечника не була перекручена, а брижа надто розтягнута>-^

Дощечку з жабою встановити на столику мікроскопа і спостерігати нормальний кровообіг. Знайти місце злиття двох середніх вен в одну, потім кінчиком препарувальної голки або маленьким пінцетом взяти кришталик азотно-кислого срібла і помістити під контролем ока через мікроскоп на місце біфуркації вени і спостерігати за утворенням білого тромбу. Замалювати у зошит.

Дослід 2. Утворення червоного тромбу в судинах брижі жаби

При кровотечі

Хід досліду: Для досліду взяти препарат брижі жаби із досліду № 1. Препарувальною голкою під контролем ока через мікроскоп провести розрив стінки дрібної артерії або вени. Спостерігати за кровотечею формених елементів крові із судин та її рідкої частини і утворення червоного тромбу в середині пошкодженої судини.

Дослід 3. Емболія судин язика жаби

Хід досліду: Наркотизувати і зафіксувати жабу у спинному положенні. Дістати язик і закріпити його над отвором у дощечці. Препарат поставити на столик мікроскопа і спостерігати кровообіг. Після цього у жаби відкрити грудну порожнину, розсікаючи ножицями шкіру, а потім нижчележачі тканини від мечовидного хряща до основи передніх лапок з подальшим видаленням грудини.

З оголеного серця обережно зняти перикард і в порожнину шлуночка ввести 0,5 мл олійної емульсії. Препарат язика швидко розмістити під об'єктив мікроскопа і при малому збільшенні спостерігати проходження емболів і закупорку ними судин.

Контрольні питання:

  1. Що таке тромбоз? За яких умов він утворюється?

  2. Види тромбу за його утворенням і положенням у судинах.

  3. Наслідки тромбозу.

  1. Що таке інфаркт? Як виникає і чим характеризується інфаркт білий і червоний?

  1. Що називається емболією? Види емболії.

  2. З яких речовин можуть складатися емболи?

  3. Наслідки емболії для організму.

  4. Компенсаторні процеси при утворенні тромбів.

Лабораторне заняття № 9

Тема: Запалення. Судинна реакція при запаленні

Мета: Відтворити в експерименті судинну реакцію при запаленні, вивчити її патогенез на підставі моделі хемотаксису, довести роль фагоцитозу при запаленні.

Оснащення: жаби, препарувальний набір, мікроскопи, чашка Петрі, ртуть, 3 % р-н азотної кислоти, калію біхромат.

Дослід 1 Судинна реакція при запаленні брижі жаби

Хід досліду: Жабу знерухоміти руйнуванням спинного мозку шляхом проколу голкою через потиличний отвір. Покласти жабу на пластинку з пенопласту доверху черевом і зробити розріз правого боку між передньою і задньою кінцівками. Витягти петлю товстої кишки і обережно розправити її над отвором, закріплюючи булавками на периферії. Брижа не повинна бути перекрученою чи надмірно розтягнута, бо це призведе до порушення кровообігу. Ікру необхідно обережно видалити не пошкоджуючи великих судин.

Під малим збільшенням мікроскопу знайти зону мікроциркуляції з хорошим кровотоком і наявність дрібних і середніх судин. Протягом 60 – 80 хвилин періодично спостерігати за послідовною зміною просвіту судин, рухом крові і окремих формених елементів. Збільшення просвіту судин заміряти за допомогою шкали окуляра. Записати отримані дані, замалювати. Зробити аналіз і висновки.