Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак тзппр маша.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
85.98 Кб
Скачать

2.Технологія збирання, післязбиральної обробки і закладки на зберігання продукції гороху

2.1. Збирання гороху

Горох - основна зернобобовая культура в нашій країні. Він володіє високими харчовими і кормовими достоїнствами. Його можна використовувати не тільки в основних, але і в проміжних посівах для отримання додаткових врожаїв. Важливу роль горох грає і як один з кращих попередників під зернові культури.

Зерно гороху має стати головним джерелом рослинного білка у виробництві комбікормів. У розрахунку на одну кормову одиницю горох містить більш як 150 г перетравного білка, тоді як кукурудза, ячмінь, овес - всього 59, 70 і 83 г (при нормі 110-120 зоотехнічної г). Ця культура має досить високим потенціалом врожайності.

Збирання врожаю - найбільш складна операція в технології обробітку гороху.

Встановлено, що накопичення сухої речовини в горосі завершується в залежності від погодних умов при редньої вологості зерна від 40 до 57%. Прибране в ці терміни зерно після дозрівання в валках досягає максимальної маси. У вологі роки наливання зерна закінчується, як правило, при більш високо рівні вологості - 50-70%.

Найкращі посівні якості насіння отримані при скошуванні гороху з вологістю зерна 40-45%, коли кількість стиглих бобів досягає 60 - 80%. Цей період забезпечує більш надійне збереження посівних якостей насіння під час дозрівання в валках, і його можна рекомендоать як оптимальний термін роздільного збирання посівів гороху.

Прибирання є найбільш важкою і складною операцією в технології обробітку гороху, так як часто під час наливу і дозрівання він вилягає і проізводітельнсть машин на скошування виявляється низькою

Основний спосіб збирання - роздільний. Скошування гороху у валки приводять при побурінні 60-70% бобів. Забарвлення насіння в таких бобах типова для сорту, а вологість їх знаходиться в межах 35 -40%.

Оптимальна тривалість косовиці три-чотири дні. За таких термінах роботи забезпечується максимальний урожай і мінімальні втрати, отримують насіння високої якості. Косовицю гороху проводять жатками ЖРБ-4, 2, косарками КС-2, 1 з пристосуваннями ПБ-2, 1 і ПБА-4.

Для якісного виконання збиральних робіт важливе значення має ретельна підготовка і регулювання машин з урахуванням особливостей грунту, стану посівів, вологості і маси рослин, величини врожаю.

Змішані посіви гороху в умовах достатнього зволоження посіви гороху переростають, сильно вилягають, їх важко зібрати без втрат зерна. В таких умовах практикуються змішані посіви гороху з іншими культурами.

Найкраще сіяти горох з стійкими до вилягання сортами ячменю. Суміш насіння складається з 70-75% ярого ячменю і 25-30% гороху від повної норми висіву цих культур у чистих посівах.

На зелений корм, силос, сінаж горох вирощують у сумішках з ячменем, вівсом, викою, гірчицею білою, соняшником, кукурудзою. Норма висіву гороху 0,8-0,9 млн/га, вівса і ячменю - до 3,0-3,5 млн/га, кукурудзи - 0,3-0,4 млн/га, соняшнику - 0,4 млн/ га, гірчиці - 1 млн/га.

Сумішки з вівсом, ячменем, гірчицею, викою сіють у перші дні весняних польових робіт, а з соняшником і кукурудзою при прогріванні ґрунту до 8-10°С. Такі суміші придатні для післяукісних і післяжнивних посівів. Технологічна схема збирання гороху наведена в таблиці 3.

Таблиця 3

Технологічна схема збирання врожаю гороху

Площа посіву, га

Склад збиральної ланки

Кількість наявних збиральних агрегатів, шт.

Продуктивність збиральної ланки за добу, га.

Необхідно днів для збирання

Потрібно додатково збиралних ланок

23,5

ЖРБ-4,2; ЖСБ-4,2

ППТ-3,0

«Нива»

2

1

2

2

32

5

Не потрібно